Operadagen Rotterdam
 17 t/m 26 mei 2019

Negen dagen lang is Rotterdam bevangen door operakoorts. In de stad zijn dan diverse uitvoeringen van spraakmakende en internationale operaproducties te zien. Niet alleen in de theaters, maar ook minder voor de hand liggende plekken is er van opera te genieten. De operadagen vormen de feestelijke afsluiting van het theaterseizoen 2018/19.

Sinds 2001, het jaar dat Rotterdam culturele hoofdstad van Europa was, werken de opera producerende en presenterende instellingen samen. Gezamenlijk maken zij het aanbod en de productie van opera en muziektheater mogelijk, verbeteren dit kwalitatief en stemmen het op elkaar af. Opera Rotterdam* is de naam van dat samenwerkingsverband van acht Rotterdamse kunsteninstellingen dat uiteindelijk Operadagen Rotterdam, een hedendaags opera- en muziektheaterfestival, heeft geïnitieerd. De eerste editie vond plaats in 2005.

De tiende editie van de Operadagen Rotterdam heeft als thema Metamorfose .

Vier edities lang begeeft Operadagen Rotterdam zich op een mythische heldentocht. Na Het Vertrek (2017) en Heldenmoed (2018) komen we dit jaar uit bij het moment suprême: De Metamorfose. Hier laten de helden hun oude ik achter zich: ze krijgen een levensbepalend inzicht, een ongekende kracht of ondergaan een grote transformatie. De spraakmakende artiesten en voorstellingen in het programma laten dit thema in allerlei gedaanteverwisselingen zien.

Zo is er aandacht voor ‘culturele transformaties’, of hoe oerverhalen rondreizen tussen verschillende culturen die elkaar wederzijds beïnvloeden. We kijken naar ‘angst voor verandering’: hoe moeten we omgaan met alle razendsnelle transities om ons heen, is er nog vaste grond onder de voeten? Evengoed is er ‘hoop op verandering’, met een focus op voorvechters van social change die strijden voor erkenning, waardigheid en medemenselijkheid. Tot slot is er veel aandacht voor ‘nieuwe gedaanten voor opera en muziektheater’, met ruimte voor kunstenaars (van toen en nu) die het aangezicht van opera en muziektheater voorgoed hebben veranderd.


Kijk voor programma details op www.operadagenrotterdam.nl