september 2019

Donderdag 5 september 2019

Met de metro gaan we naar Rotterdam Centraal, waar we om 8.28 vertrekken metEurostar de Eurostar naar Brussel. We komen daar om 9.38 aan en moeten overstappen op de Eurostar naar Londen. Omdat Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog geen verdrag hebben over personen- en bagagecontrole voor directe treinen, kunnen we op de heenweg nog niet direct naar Londen reizen. Waarschijnlijk wordt dat in 2020 opgelost. Bij de overstap moeten we door een bagagescan en een metaaldetector. Vervolgens moeten we 50 minuten wachten in een relatief kleine wachtruimte. Om 10.40 gaat de poort open naar perron 1 en kunnen we de trein in. De trein vertrekt stipt om 10.56 naar Londen met een tussenstop in Lille Europe. De trein rijdt tot Lille zo’n 300 km/u. Daarna gaat het met zo’n 150 km/u door de Kanaaltunnel, waarna de trein weer versnelt en met eerst 250 en later ook 300 km/u naar Londen rijdt. We komen op tijd om 11.58 aan op London St Pancras. Dit 19e eeuwse station van kathedraalachtige proporties is in 2007 gerenoveerd en is nu de trotse terminal van de hogesnelheidslijnen uit Brussel en Parijs, maar ook uit Rotterdam en Amsterdam.
Van Afternoon TeaSt Pancas nemen we de Piccadilly lijn van de Underground en stappen één halte verder uit op Russel Square. Hiervandaan is het 5 minuten lopen naar het Mercure Bloomsbury hotel, waar we drie nachten zullen blijven. We rusten even uit voor we de metro nemen naar Knightsbridge voor een High Tea in het Fifth Floor Café van warenhuis Harvey Nichols. We krijgen heerlijke sandwiches, warme scones en zoete mini taartjes. Het is allemaal heerlijk. Daarna weer terug naar het hotel, waar we weer even rust nemen.
Rond half zes lopen we naar Holborn Tube Station voor de Central Line naar Oxford Circus. Dan is het een klein stukje lopen naar Poland Street, een zijstraat van Oxford Street. Hier zit Social Eating House restaurant en bar. Het heeft een Michellinster. We drinken eerst een cocktail in de bar boven het restaurant, The Blind Pig, waarna we beneden een heerlijk diner hebben. Erik neemt Gazacho met tomaat en makreel, gevolgd door lamsvlees. Ik neem ook de Gazpacho, maar daarna de Aziatisch gekruide Rumpsteak. Als dessert ijs respectievelijk een soort Cheese cake, maar dan heel anders.
We nemen de metro terug en drinken nog een koffie bij Costa in de buurt van ons hotel.

Weer: in Rotterdam regen en 15 graden. In Londen zonnig en 20 graden met veel wind.


Vrijdag 6 september 2019

Na hetThe Shard ontbijt in het Mercure hotel drinken we koffie bij Cafe Nero verderop op Southampton Row. Vervolgens nemen we de metro vanaf station Holborn (Central Line) via Bank naar London Bridge Station (Northern Line). Daar is het hoogste gebouw in de  Europese Unie, de Shard, dat 310 meter hoog is en 72 bruikbare etages heeft. We kunnen pas om 10 uur naar binnen en daarom lopen we langs de Thames langs de nieuwbouw van London Bridge City, ontwikkeld door het vastgoed bedrijf van Koeweit. Een cluster van kantoorgebouwen, woningen, winkels en restaurants. Voor de ligt het museumschip de HMS Belfast afgemeerd. Iets verderop zien we de Tower Bridge en aan de overkant de Tower of London. Vlakbij de Tower Bridge staat het bolvormige nieuwe stadhuis van Londen, een ontwerp van Norman Foster uit 2002. Vandaar loopt de More LondonView from the Shard Riverside naar de Shard. Vanuit deze smalle straat omgeven door hoogbouw zijn zowel de Tower Bridge als de Shard te zien. De Shard is een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano en staat op de plek van de Southwark Towers, een lelijk kantorencomplex uit 1976. De piramidevormige toren werd in 2012 opgeleverd en dient als kantoor, hotel, restaurant en uitkijktoren. De gevel is geheel van glas en heeft schervormige vormen, vandaar de naam.
Om 10 uur kunnen we naar binnen en gaan met de lift naar de 69e verdieping. Daar is een bar met uitzicht. We kunnen nog hoger naar de 72e verdieping, die in de openlucht is. Ook hier een bar. Het uitzicht is mooi en het weer werkt mee.
Na het uitzicht gaan we naar beneden en lopen naar de Borough Market. Hier is al sinds de middeleeuwen een markt, waar eten en bloemen worden verkocht en geserveerd. De markt is gedeeltelijk overdekt en ligt ook deels onder spoorviaducten. Het is een levendige markt metborough Market verse waren van hoge kwaliteit. We drinken koffie bij Monmouth en eten er bij Brindisa, een Spaans tapas restaurant. Die hebben overigens ook een winkel met Spaanse specialiteiten. Erik eet ook nog een Scotch Egg, een gehaktbal met ei erin bij de Ginger Pig.

We gaan terug naar het hotel.  In de namiddag bezoeken we de British Library, de nationale bibliotheek van Groot Brittannië. De bibliotheek herbergt 170 miljoen documenten, waaronder een exemplaar van de Magna Carta uit 1215 en een orignele Gutenberg bijbel. Maar ook manuBorough Marketscripten van de Beatles. Deze kostbare boeken zijn tentoongesteld. Het gebouw is ontworpen door Colin St John Wilson en werd in 1998 door de koningin geopend. De bibliotheek is in 1973 van het British Museum afgescheiden. Centraal in het gebouw staat de King's Library collection opgesteld. De collectie oude boeken is verzameld door koning George III en in 1824 door George IV aan de bibliotheek geschonken.

’s Avonds eten we het pre theatre menu bij Andrew Edmunds in Soho, waarna we de musical “Everybody is talking about Jamie” in het Apollo theater zien. Goede show met een leuk verhaal over een scholier, die drag queen wil worden.

Weer: 17 graden bewolkt

Zaterdag 7 september 2019

We drinken koffie bij Cafè Nero en nemen dan de metro naar South Kensington. V&A Rafael CartoonsWe komen daar even naar negen uur aan. Veel te vroeg voor het Victoria & Albert Museum. Daarom wandelen we naar Kensington Gardens en Hyde Park. We zien het Albert Memorial en de tegenover staande Royal Albert Hall, waar nu de BBC Proms zomerconcerten plaatsvinden. We lopen naar de Princess Diana memorial fountain aan de rand van het Serptine Lake. Helaas is de fontein nog niet aangezet. Dat begint pas om 10 uur. De fontein is een grote cirkel van stromend water op een glooiend terrein. Bezoekers kunnen er in pootje baaien en worden daartoe ook opgeroepen. De zonne-energie boot op het Serpentine Lake vaart pas vanaf 12 uur.  We wandelen weer terug naar de Exhibition Road, een gemengd voetgangers en autogebied dat langs een aantal belangrijke musea loopt: het Science Museum, het Museum of Natural History en het Victoria & Albert. En dat gaan wij dus bezoeken. We gaan binnen aan de zijkant bij de Sackler Courtyard. De collectie van beeldende en toegepaste kunst is ontzettend groot en veelzijdig, dus we moetenSculpture Gallery at V&A een keuze maken. We beginnen bij de Raphael Cartoons. Dat zijn geen spotprenten, maar ontwerpen voor tapijten van de hand van de middeleeuwse Italiaanse schilder Raphael, gemaakt op papier (“Cartone”). Het zijn Nieuw Testamentische taferelen. De zaal is gedimd verlicht vanwege de kwetsbaarheid van de pigmenten. Daarna lopen we naar de Zuid-Azië zaal voor de Tipu tijger – een automaton, dat een Tijger voorstelt die een Britse soldaat overmeestert - en de troon van de eerste en laatste Sikh keizer Ranjit Singh. We lopen door naar de Midden-Oosten zaal met het Ardabil tapijt, een zeer oud Perzisch tapijt uit de 16e eeuw. We lopen door de China en de Japan zalen en gaan daarna naar de afgietselhal (Cast Gallery). Hier staan levensgrote kopieën van onder andere de zuil van Trajanus en de David van Michelangelo. Ook zien we er een van het toegangsportaal van de kathedraal van Santiago de Compostella en de preekstoel van de kathedraal van Pisa. Langs de binnentuin loopt een beeldengallerij met een 10 tal beelden die in 1914 door August Rodin aan het museum zijn geschonken. We worden een beetje moe en schieten meteen door naar de derde etage. Hier bekijken we het Britse tafelzilver en de juwelen, waaronder enkele die behoorden aan Napoleon, zijn vrouw een adoptiefdochter. Leadenhall MarketVerderop in de afdeling theater zien we kostuums, gedragen door Adam Ant, Elton John en ABBA’s Björn Ulvæus. Ook kostuums uit musicals als de Lion King en diverse edities van toneelstukken van Shakespeare.
Daarna gaan we naar beneden en lunchen in het museumcafé. Het is het eerste museumcafé ter wereld en is prachtig gedecoreerd met tegelwerk, glas-in-loodramen, pilasters en friesen. Na het museumbezoek nemen we de metro terug naar het hotel.

Later in de namiddag gaan we naar de Leadenhall Market. Een marktbuurtje in de City of Londen. De marktkooplui zijn vrij vandaag, maar de pubs zijn wel open voor de toeristen. De overdekte markt ziet er prachtig gedecoreerd uit. De overkapping is eind 19e eeuw aangebracht en de omlijsting van de etalages in rood en geel is prachtig. We drinken wat in één van pubs en lopen daarna naar de oevers van de Thames. Ik maak er opnames voor een timelapse van de rivier en de Tower Bridge. Daarna nemen we bus (vanaf London Bridge) naar een cocktail bar in Bloomsbury, de Coral Room. Mooi gestijlde bar waar we een originele cocktail drinken. Dan via ons hotel naar het restaurant Ciao Bella een paar straten van het hotel verwijderd. Het is een klassiek Italiaanse Osteria. Erg rumoerig, maar wel redelijk van kwaliteit. Wel duur.

’s Avonds gaan we naar Soho en bezoeken drie gay kroegen (The Yard, Ku Bar en Rupert Stree Bar). Veel te luid voor onze smaak.

Weer: bewolkt, 18 graden

Zondag 8 september 2019

We nemen Regent Canalde metro (Central en Bakerloo lines) naar Warwick Avenue. Vandaar is het een klein stukje lopen naar Little Venice, een buurt rond een kruising van het Regent Canal en het Paddington deel van het Union Canal. Het ziet er mooi uit, maar de bijnaam van het gebied is wat hooggegrepen. Het Regent Canal werd begin 19e eeuw gegraven als verbinding tussen Birmingham en de nieuwe havens in het East End van Londen. Al snel werd de functie door de spoorwegen overgenomen. We lopen langs het Regent Canal richting Camden Lock. Het is een mooi stuk langs vele bruggen en een watertunnel. Op het smalle kanaal varen zogenoemde barges en narrow boats. De meeste als rondvaartboot en je kunt ook een electrische sloep huren. De wandeling loopt langs de achterkant Regent's Park en van de London Zoo en na ruim 5km komen we aan in het drukke Camden Town, waar er rond de sluis Camden Lock een dagelijkse rommelmarkt wordt gehouden en er een overdaad aan Street Food kraampjes is. We drinken wat en lopen dan naar Namaaste Kitchen, een modern Indiaas restaurant aan de Parkway. We eten er een heerlijke curry.

Dan met de bus naar het hotel. Onderweg rijdt de bus de buitenspiegel van een foutgeparkeerde Camden Lockauto af, hetgeen tot wat oponthoud leidt. De chauffeur moet de schade opnemen en foto’s maken van de beschadigde auto.

We rusten even uit in het hotel en ik ga dan nog op pad om timelapses te maken bij Covent Garden en Piccadilly Circus.
Om vier uur gaan we naar St Pancras Station. We gaan door de controles van de bagage en de ID-kaart en moeten dan wachten tot we in de trein kunnen stappen, zo’n 15 minuten voor vertrek. De trein vertrekt om 17.19 uur. De treinreis verloopt volgens plan. We krijgen in de eerste klas een lichte maaltijd en tweemaal iets te drinken aangeboden. Om 21.32 zijn we in Rotterdam. Er is  geen Uber beschikbaar, dus nemen we maar de metro naar huis.

Weer: ’s ochtends fris, 11 graden. ’s Middags 19 graden. Zonnig.
 


  Andere Reisverslagen