Praag

21 t/m 26 april 1998

Dinsdag, 21 april 1998

We vertrekKarlsbrugken in de voormiddag vanaf Schiphol naar Praag. Het weer is tot nu toe niet erg geweldig geweest dus we vrezen het ergste voor deze korte vakantie. In Praag aangekomen blijkt dat allemaal wel mee te vallen. Een voorzichtig voorjaarszonnetje begroet ons. We nemen een shuttlebusje naar het centrum en vandaar de tram naar ons hotel, het Parkhotel. Het ligt met de tram zo’n tien minuten van het centrum vandaan en is van alle gemakken voorzien. Als we een beetje geïnstalleerd zijn gaan we weer terug naar het centrum en wandelen wat rond. We komen onvermijdelijk op het oude stadsplein terecht. Het is hier een drukte van belang. We drinken wat op een terrasje voordat we terug gaan naar het hotel. ’s Avonds vinden we een goedkoop restaurantje in Mala Strana, de wijk aan de "overkant"van de Karlsbrug.

Het Praagse gay night life is niet zo eenvoudig te vinden. Na veel lopen komen we in een lokaal waarvan we dachten dat het een bar was, maar een restaurant blijkt te zijn. Het is in een kelder gelegen en we moeten aanbellen. Binnen is het keurig netjes, zij het een beetje ouderwets en we drinken een biertje. Dan op naar de volgende. In de buurt is "Sam", een ouderwetse leertent. Maar op een dinsdagavond is er niet zoveel te doen.

 

Woensdag, 22 april 1998

Vandaag gaan we een van de drie wandelingen doen die we van plan zijn te gaan maken. De eerste wandeling, de zogenaamde koninklijke wandeling voert ons door de oude stad ongeveer langs de route die de Tsjechische koningen namen op weg naar hun kroning. HWacht bij de Praagse Burchtet begint bij het prachtige Art Deco Gemeensshapshuis of Obecni Dum vlakbij het plein van de republiek. Het gemeenschapshuis huisvest een prachtig grand café waar we koffie met gebak bestellen. Vervolgens komen we langs de kruittoren, de Celetna (dé winkelstraat van Praag) en het oude stadsplein met het stadhuis en het beroemde klokkenspel. Vervolgens gaan we de Moldau over via de beroemde Karlsbrug. Hier is het gigantisch druk. Veel toeristen, "schilders" en verkopers van troep. Daarna gaan we bergopwaarts richting Praagse Burcht. De Burcht wordt bewaakt door mooie en mooi uitgedoste bewakers. De president houdt hier nog steeds kantoor. In de burcht zijn een aantal musea, een aantal officiele en historische ruimten te bezoeken. Er is zelfs een kathedraal, de Sint Vitus. Het uitzicht vanaf de burcht op de stad is prachtig. In de Burcht ligt ook het beroemde "Gouden Straatje" met een huisje waarin Franz Kafka korte tijd woonde en een boek schreef. Ook Nobelprijswinnaar Seifert woonde hier. We gaan weer terug naar beneden. ’s Avonds eten we in een klein maar fijn restaurant, gespecialiseerd in wild: U modre kachnicky.

Dan weer op pad naar de kroegen. We ontdekken Stella. Een kroeg, alweer in een kelder gelegen in een straat waar je het al helemaal niet verwacht. Het is er binnen heel gezellig en druk. De sfeer is heel gemoedelijk, de prijzen heel laag. Je moet zelf aandringen op betaling, want men vertrouwd de gasten blindelings zo lijkt het.

 

Donderdag, 24 april 1998

 

Nu is de tweede wandeling aan de beurt. Deze gaat door de Joodse wijk, Josefov. Joodse begraafplaats Praag had tot aan de tweede wereldoorlog een grote Joodse gemeenschap. Daar is niet veel van over. De wandeling begint in de Maisel Synagoge, die deel uitmaakt van het Joods museum. Het meest indrukwekkend is de oude Joodse begraafplaats. De Duitsers hadden nagelaten deze begraafplaats te vernietigen. Ze behielden het als momument voor een uitgeroeid ras. Nu is het een gedenkplaats voor de holocaust. Je komt de begraafplaats op via een synagoge die nu dienst doet als gedenkplaats. Op de muren staan alle namen van de TsjechiAstronomisch uurwerk op het grote stadsplein in Praagsche en Slowaakse joden die de bezetting niet hebben overleefd.

’s Middags winkelen we wat in het oude centrum. Ook ga ik de toren van het stadhuis op. Het uitzicht hier vanaf is ook niet te versmaden. De astronomische klok op de stadhuismuur geeft elk heel uur een mooi schouwspel waarvoor velen stilblijven staan. Een uitgelezen moment voor zakkenrollers!

Er is in Praag één homocafé dat overdag open is. We gaan erheen. Bovendien is het gewoon aan de straat en staat de deur open! Het is er redelijk gezellig. Veel gaande en komende mensen, die uit hun werk een groot en goedkoop biertje komen drinken. Een halve liter voor 90 cent!

’s Avonds eten we weer in het goedkope restaurantje. Ook nu gaan we weer de gay scene verkennen. We komen in U Petra Voka, dat pas laat op gang moet komen. Als wij er zijn is er nog geen hond. Hetzelfde geldt voor Connection. Beide tenten zien er redelijk uit, misschien wat ouderwets, maar het is er zo stil!

 

Vrijdag 25 april 1998

 

Vandaag maken we weer een wandeling. Nu in het wat nieuwere gedeelte. We beginnen op het Wenscelasplein met een kopje koffie met gebak in het Hotel Europa. Een prachtig Art Nouveau gebouw, dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Datzelfde kunnen we niet van het gebak zeggen, wat is nogal oudbakken is. Het Wenscelasplein dankt haar faam aan eenJan Palach gedenkteken aantal relatief recente historische gebeurtenissen. In 1918 werd hier de Tsjechoslowaakse republiek hier aangekondigd. In 1968 stak de student Jan Palach zichzelf hier in brand, als protest  tegen de invasie van het Warschau Pact, die een eind maakte aan de "Praagse Lente". Een kleine plaquette herinnert ons aan hem en de andere slachtoffers van het communisme. In 1989 spraken Vaclav Havel en Alexander Dubcek de verzamelde menigte toe en kondigden het eind van het communistisch bewind aan. We wandelen verder naar het Staten Theater, een van de oudste van Praag, waar Mozarts "Don Giovanni" in 1787 voor het eerst werd uitgevoerd. Daarna komt Havelska, Praags grote markt. Uiteindelijk komen we uit op het oude stadsplein, met in het midden het dominerende standbeeld van Jan Hus, Tsjechië's eigen kerkhervormer. Na de wandeling nemen we de metro naar Visegrad. Volgens legenden ligt hier deGrand Hotel Europa bakermat van Praag. Er zijn hier nog resten van een burcht, die de Prager Burcht voorafging. Er staat ook een kerk met een kerkhof voor beroemdheden. Een soort Tsjechisch Père Lachaise! De meeste beroemde doden kennen we niet, maar Dvorak natuurlijk wel. Het is vandaag de eerste sombere dag en in Visegrad begint het te regenen. We nemen de tram terug de stad in. Daar aangekomen gaat het nog harder regenen. We kopen T-shirts en drinken nog wat in het homo-café.

’s Avonds eten we heerlijk in U Patrona aan de voet van de Karelsbrug. Een heel goed restaurant, waar je, als je een tafel op de eerste verdieping hebt, de keuken in kunt kijken. Hetgeen we regelmatig doen, want er is veel te zien(!).

Daarna gaan we weer naar Stella, de kroeg die ons het beste bevalt.

Zaterdag 26 april 1998

We lopen nog wat rond in het centrum. Veel tijd hebben we niet, want om twee uur gaan we naar het vliegveld met de shuttle. Het weer is weer prima en we hebben nog wat aangename uurtjes. Dan is het helaas voorbij en moeten we de thuisreis weer aanvaarden.

 

Andere Reisverslagen