2016

Vrijdag 25 november 2016

We zijn ruim op tijd op Schiphol. We geven onze bagage af een gaan naar de veiligheidscontrole. Daar is een aparte balie voor Delta-vluchten. We krijgen daar de veiligheidsvragen en stickertjes op onze paspoorten. Vervolgens door de bagagecontrole. We drinken koffie bij Starbucks. Om 11.50 begint het instappen voor onze vlucht naar Newark. De vlucht verloopt soepel. Ergens halverwege krijgt een passagier medische problemen en wordt om een dokter gevraagd. Die blijkt er niet te zijn. Het cabinepersoneel kan blijkbaar zoveel hulp geven dat een tussenlanding niet nodig is. We komen rond 15 uur plaatselijke tijd aan op Newark International Liberty Airport. De immigratiecontrole gaat redelijk snel. We moeten wel even wachten op de bagage. Dan door de douane en door naar de Airtrain. Daar kopen we uit de automaat kaartjes voor NJ Transit naar New York Penn Station. Met de Airtrain worden we naar het treinstation gereden. Daar stappen we over op de NJ Transit trein naar New York. De rit naar New York duurt ongeveer een half uur. Vanaf Penn Station lopen we naar het hotel. Dat is toch wat verder dan gedacht en het begint te regenen. In het Morgans Hotel op Madison Avenue hebben we een redelijke kamer (voor een niet zo redelijke prijs) op de 11e etage. We rusten even uit. Rond 18 uur gaan we eten bij het Szechuan Gourmet restaurant in de 38e straat, net voorbij 5th Avenue. Het is er druk met vooral Chinees publiek. Dat moet wel een goed teken zijn. Na het heerlijke eten drinken we nog een glas in de bar van het hotel. We liggen om 8 uur in bed.

Weer: 11⁰ en lichte regen

Zaterdag 26 november 2016

We slapen wat onrustig en staan rond 7 uur op. Het ontbijt begint in het weekend stipt om 8 uur . Het is een continental ontbijt, dus geen warme dingen en ook geen vleeswaren. Het buffet is op de bar uitgestald en we eten in de barruimte.
Na het ontbijt drinken we koffie bij Starbucks en gaan we naar de AT&T winkel in het Empire State Building. Daar koop ik een nieuwe SIM en een prepaid databundel (GoPhone; 2,5 GB, 1 maand geldig voor $25) voor mijn mobiele hotspot, die vorig jaar in Las Vegas heb aangeschaft. Een Europese hotspot werkt niet op de Amerikaanse mobiele netwerken. Het wordt snel geregeld en ik ben goed geholpen. Vervolgens lopen we naar Grand Central Station. Hier kopen we in het metrostation uit de automaat een MetroCard met een 7 dagen abonnement voor $30. We nemen de metro naar 59th Street en lopen naar de Roosevelt Island Tram. Met deze kabelbaan gaan we naar Roosevelt Island in de East River. Het eiland heet Minnehanonck in de taal van de oorspronkelijke Lenape indianen . De Nederlanders noemden het Varkenseiland, maar de overname door de Engelsen heette het vanaf 1686 Blackwell Island naar de boerenfamilie die hier tot begin 19e eeuw een boerderij had. De achterkleinzoon van de eerste Blackwell bouwde in 1796 een houten huis, dat nu bekend staat als Blackwell House en het op zes oudste huis van New York is. De stad kocht het eiland in 1828 en bouwde er een armenhuis, een ziekenhuis, een gekkenhuis, een gevangenis en een pokkenziekenhuis. Het eiland ging vanaf 1921 Wellfare Island heten. In 1973 werden de instellingen gesloten en werd het eiland Roosevelt Island genoemd. Nu is er een woonwijk op het eiland, een ziekenhuis en het Franklin Delano Roosevelt Four Freedoms Park ter nagedachtenis aan de  voormalig president en gouverneur (1882-1945), afkomstig uit New York. We lopen langs de rustige westoever van het eiland met een prachtige uitzicht op Manhattan. We komen langs de ruïne van het pokkenziekenhuis (ontwerp van James Renwick uit 1856) en vervolgens bij het Roosevelt monument van architect Louis Kahn. Kahn ontwierp het monument tussen 1972 en 1974, maar het werd pas in 2012 voltooid. Het bestaat uit een grasveld omzoomd door lindenbomen en een halfhoge muur met aan het eind een borstbeeld van de president. Achter op het borstbeeld staan de vier vrijheden gebijteld, die Roosevelt in 1941 in zijn 8e State of the Union formuleerde: vrijheid van meningsuiting en godsdienst, vrijwaring van nood en angst. Deze vier vrijheden vormden de basis voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die in 1948 door de VN werd aangenomen. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. We lopen weer terug naar het kabelbaanstation en nemen daar de gratis eilandbus naar de noordpunt. Daar staat een – niet meer in gebruik zijnde – vuurtoren uit 1872. De vuurtoren deed dienst tot 1940.  We lunchen in een sportbar voordat we de metro (lijn F) terugnemen naar Manhattan. De metro brengt ons naar Rockefeller Centre en vandaar nemen we de bus naar het hotel.

Rond half vier gaan we met de metro (lijn 4) naar Brooklyn voor een bezoek aan de Brooklyn Flea Market. Deze hipster vlooienmarkt is in de zomer aan de oevers van de East River, in het DUMBO (Down Under Manhattan Bridge Overpass) gebied. In de winter wordt er naar een geschikte binnenlokatie gezocht. Deze winter is dat een voormalig bankgebouw van de Williamsburg Savings Bank aan Hanson Place (metro Atlantic Avenue). Behalve de 75 verkopers van de vlooienmarkt zijn hier ook de 25 food market stalletjes van de Smorgasburg uit Williamsburg neergestreken. Het is een gezellige ons-kent-ons van hip New York. We lopen wat rond in de prachtige hal van het bankgebouw, nemen foto’s en drinken een biertje in de kluis van de bank in de kelder van het gebouw. Daarna nemen we de metro naar Franklin Avenue in Brooklyn en lopen die Avenue af tot Bergen Street. Hier is de bierhal Berg’n. Deze is opgezet door de dezelfde groep, die de vlooienmarkt organiseert. Er zijn heel veel bieren op tap en eten kan besteld worden bij een viertal stalletjes. Je krijgt een pieper mee en die gaat af als het eten klaar is. Erik’s Filipijnse burger valt tegen, maar mijn poutine smaakt prima. We lopen Franklin Ave weer terug en drinken koffie bij Starbucks. Dan weer met lijn 4 (express) terug naar Grand Central
Weer: bewolkt 11⁰






Zondag 27 november 2016

We drinken koffie bij de Starbucks op Madison Avenue & 35th. Daarna lopen we naar Herald Square, waar we de metrolijn B naar W 4th Street en  nemen daar lijn E naar World Trade Center. We bekijken eerst het memorial voor de aanslag van 11 september 2001. Die bestaat twee grote bassins op de plekken waar de twee torens van het WTC hebben gestaan. Langs de randen van de bassins staan de namen van de slachtoffers. De bassins bestaan uit een waterval langs de randen. Het water loopt weg door een vierkant gat in het midden van het bassin. Vervolgens gaan we naar het One World Trade Center of wel de Freedom Tower, die de plaats overneemt van de Twin Towers. Het is nu met 1776 voet of 541 meter het hoogste gebouw van het westelijk halfrond en bestaat uit een een rechthoekig blok, waar stukken uit zijn gehaald. De toren heeft een vierkante voet en een vierkant dak, die gedraaid staan ten opzichte van elkaar. Na het kopen van een kaartje van $37 per persoon gaan we met de roltrap naar beneden voor een veiligheidscontrole. Vervolgens gaan we langs een video presentatie over de bouw van de toren richting de lift. In de lift vertonen de wanden van de lift, terwijl we stijgen de ontwikkeling van het uitzicht vanaf de 15e eeuw tot nu. Een mooi gezicht. Het perspectief verandert mee, naar mate we hoger stijgen met de lift. Eenmaal boven wordt er een foto genomen (die we voor $30 kunnen kopen) en dan komen we weer bij een videowand. Hier wordt weer een film vertoond met beelden uit het leven in New York en aan het einde van de film wordt het scherm opgerold en zien we het echte uitzicht. Dan kunnen we doorlopen naar het observatorium, waar ons eerst nog een iPad wordt aanprezen met interactief commentaar over wat je ziet. Dat kost dan weer $15. We laten dat maar zitten. Het uitzicht op de stad en omgeving is prachtig. Het is helder weer en we kunnen ver kijken in alle richtingen. Aanvankelijk is het (om 10 uur) nog rustig, maar het wordt al snel een stuk drukker.

Nadat we alles goed bekeken hebben gaan we weer naar beneden. We nemen een taxi naar South Ferry, waar we de Staten Island Ferry nemen naar Staten eiland. De overtocht is gratis en biedt een prachtig uitzicht op Manhattan, Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. We worden begeleid door een bewakingsboot van de kustwacht. Staten eiland is sinds 1898 een stadsdeel (borough) van New York City. Het eiland werd in 1609 door Henry Hudson namens de VOC in bezit genomen. Hij stichtte er een handelspost en noemde het Staaten Eylant naar de Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek. Het eiland is twee keer zo groot als Manhattan, maar er wonen maar 500.000 mensen. We nemen we bus S74 naar Richmond Historic Site. De busrit duurt ruim een half uur. Het is een openlucht museum met originele huizen uit de 18e tot 20e eeuw. Het valt een beetje tegen. We nemen de bus weer terug en vervolgens de ferry. We lunchen wat in de buurt van South Ferry en nemen dan de metro #4 vanaf Bowling Green terug naar het hotel.

We rusten wat uit en rond 17 uur gaan we met de metro #6 naar Bleecker Street. We lopen vandaar naar DBGB Kitchen and  Bar aan de Bowery. The Bowery is nu een straat en een buurt in the Lower East Side in Manhattan. Het woord is een verbastering van het Nederlandse boerderij. DBGB is een filiaal van de beroemde sterrenchef Daniel Boulud. We eten er heel goed en betaalbaar. Vanaf het restaurant gaan we naar Chelsea met lijn #6, dan lijn L en vervolgens lijn E naar 8th Avenue & 23rd. We drinken koffie bij Starbucks en lopen dan naar de Baracuda bar. Een rustige gay bar in een zijstraat (W 24th St) tussen 7th en 8th Avenues. Het is soort stap terug in de tijd. Een ouderwetse gay kroeg. Na een biertje lopen we naar W19th Street naar G-Lounge. Die is een stuk levendiger met travestie-bingo en gogo-dancers. Na een biertje nemen we lijn #1 naar Times Square. We stappen even uit om de lichtreclames te zien. Echt het New York gevoel. Dan terug naar het hotel.
Weer: zonnig en licht bewolkt. 4-8⁰ C.




Maandag 28 november 2016

Vandaag hebben we afgesproken met Julie, een vrijwilliger van de Big Apple Greeter Service. Deze organisatie koppelt bezoekers aan vrijwilligers, die hun stad willen tonen vanuit het perspectief van de inwoner. We ontmoeten haar bij de metro halte op 7th Ave & 34th St. Julie zit in een rolstoel. Ze is er tamelijk behendig mee. We nemen eerst de bus naar Fulton Yard aan de oevers van de Hudson Rivier aan de westzijde van Manhattan. Hier begint de High-line, een voormalig spoorviaduct dat is omgetoverd in een landschapspark. Hier vertrekken ook de goedkope lange afstandsbussen naar Boston en Philadelphia en nog wat andere steden. De passagiers staan in lange rijen te wachten langs de kant van de weg. Wij gaan de High-line op. Het viaduct is in de jaren 20 aangelegd, om de goederentreinen van de straten van New York te halen. Er vielen te veel verkeersdoden door aanrijdingen met goederentreinen. Doordat veel bedrijvigheid in de jaren 80 Manhattan heeft verlaten waren de treinen niet meer nodig. In 1990 reed de laatste. In 1999 wilde de stad het viaduct slopen, maar twee buurtbewoners richten een vereniging “Friends of the High line” op die het behoud van het viaduct wisten te bewerkstelligen. Het viaduct is ingericht met zorgvuldig uitgezochte beplanting door de tuinarchitect Piet Oudolf. In Rotterdam heeft hij o.a. het Leuvehoofd en de Ichthushof ingericht. Over de hele route zijn de oude spoorstaven in het de bestrating verwerkt. Het straatmeubilair sluit ook goed aan bij het spoor. De lijn slingert eerst rond het rangeerterrein van Penn Station en gaat vervolgens door (oude industriële) gebouwen heen en langs vele nieuwe van beroemde architecten als Zahar Hadid (520 W 28th Condos), Renzo Piano (New Whitney Museum), Frank Gehry (IAC building). Vanaf het viaduct heb je een heel ander perspectief op de stad. In het viaduct zijn een aantal leuke attractiepunten ingebouwd, zoals de 10th Avenue overlook. Hier is een tribune gemaakt met een uitzicht op 10th Avenue. 's zomers worden hier ook voorstellingen gegeven. Er is ook veel kunst op de High-line. Het meest is in opdracht van de vereniging gemaakt en is tijdelijk opgesteld. Een stuk van het traject loopt langs de Hudson rivier. Daar staan ligbanken met uitzicht op de rivier. Het hele traject is 1,4 mijl lang. Bij de Chelsea Market gaan we het viaduct af. De Chelsea Market is gevestigd in de voormalige koekjesfabriek van Nabisco. Er wordt veel eten verkocht, maar ook veel gegeten. We gaan even zitten om koffie te drinken bij een banketbakkerij van Sarabeth. Via grote ramen kun je zo de bakkerij inkijken. We lopen verder en Julie laat ons een mooi pastarestaurant, Giovanni Rana zien. Het is inmiddels 12 uur en worden moe. We besluiten afscheid te nemen van Julie en te gaan lunchen bij Giovanni Rana. Rana is een pastamaker uit de Veneto in Noord Italië, die ooit zijn handgemaakte pasta zelf bij de klanten thuisbezorgde. Onder zijn zoon is de firma uitgebreid naar 38 landen en in 2012 werd hier in Chelsea Market het eerste restaurant geopend.
Na de heerlijke lunch nemen we bus M14 naar Union Square en vandaar metro lijn #4 naar Grand Central. We rusten uit in ons hotel en om half drie gaan we weer op pad. We nemen lijn 7 naar Times Square en daar lijn 1 naar Columbus Circle aan de Zuidwesthoek van Central Park. We huren fietsen bij Central Park Bike Tours. Voor $15 huren voor een uur een fiets met versnellingen. We fietsen het hele park rond en stappen hier en daar af om foto’s te nemen. Het is redelijk rustig en grote delen van de route zijn afgesloten voor autoverkeer. De zon schijnt mooi over de herfstbladeren aan de bomen en op de prachtige woongebouwen langs het park. Ook het uitzicht op het Jacqueline Kennedy Reservoir is prachtig. Na een uur zijn we rond en leveren we de fietsen weer in. We nemen de metro lijn A naar Times Sq en lijn 7 naar Grand Central. We nemen weer wat rust, want we hebben ’s avonds afgesproken met Charles, onze New Yorkse vriend. Hij neemt ons mee naar een Indonesisch restaurant in Brooklyn, Selamat Pagi. Het is een beetje alternatieve tent, maar het eten is redelijk. Het is heel leuk om Charles na zovele jaren weer te zien. Bas, de partner van Charles is er ook bij.
Na het eten gaan we met de taxi terug naar Manhattan.
Weer: zonnig. 4-11 graden.



Dinsdag 29 november 2016

Het regent pijpenstelen. Na het ontbijt en koffie bij Starbucks gaan we met de metro lijn 6 naar het Metropolitan Museum of Art. We stappen uit bij 86th Street (& Lexington Avenue) en lopen richting Central Park. We zijn te vroeg en moeten schuilen onder een grote parasol voor we in de rij aansluiten. Om 10 uur gaat het museum open en sluiten we aan. De rij gaat vrij snel. Binnen gekomen betalen we voor een kaartje en leveren we onze spullen en jassen in bij de garderobe. Het museum is gigantisch groot en zelfs in een paar dagen niet volledig te bezoeken. Ik heb een aantal hoogtepunten geselecteerd die we aflopen. We beginnen met een Egyptische tempel. Het is de Dendur tempel die door Egypte is geschonken aan de VS voor de hulp bij het redden van archeologisch erfgoed bij het ontstaan van het Aswan stuwmeer. De tempel heeft een eigen zaal in een aanbouw. Helaas wordt er onderhoud verricht, maar het is toch indrukwekkend. Daarna gaan we naar de Amerikaanse vleugel en bekijken we schilderijen met George Washington. Vooral het bekende schilderij van Emanuel Leutze, “George Washington Crossing the Delaware River” is prachtig. Daarna gaan we naar schilderijen van Tiepolo. Vervolgens is er een gigantische collectie Franse impressionisten: Monet, Renoir, Van Gogh, Gauguin… het kan niet op. Van Monet zijn er "Waterlelies" en de "Brug over een vijver met waterlelies" en nog 18 andere. Van Van Gogh bijvoorbeeld "Korenveld met Cypressen" en "Zelfportret met strooien hoed" met aan de achterkant een Aardappelschilster" Er is ook veel Nederlands werk te bekijken. Veel Frans Hals, Rembrandt etc. Een mooi uit 1660 van Rembrandt en een portret van Paulus Verschuur een voormalig burgemeester van Rotterdam door Frans Hals! Na veel zoeken vinden we ook een piepklein portretje van Erasmus door Hans Holbein. Na een paar uur zitten we vol en gaan we weer weg. Het regent nog steeds erg hard. We nemen de metro terug richting het hotel en eten bij de MacDonald’s in de straat.
We rusten wat uit en rond 14.30 gaan we naar Macy’s warenhuis aan Herald Square om wat kleding te kopen. We vinden een Levi’s voor maar 40 dollar. We gaan weer terug naar het hotel.
Rond half zes gaan we even snel eten bij Pret-a-Manger aan Madison Ave. Om zes uur gaan we dan met de metro naar Lincoln Center fort he Performing Arts in de Upper West Side. Het Lincoln Center bestaat uit zes imposante marmer met glas gebouwen uit de zestiger jaren. Het kwam in de plaats van een sloppenwijk. De bewoners verhuisden in Noordelijke richting en voordat de  wijk werd gesloopt werd hier de West Side Story opgenomen, een film over een musical die zich in deze sloppenwijk afspeelde. Het Lincoln center huisvest het New York City Ballet (in het David H. Koch Theater), de New York Philharmonic (in de David Geffen Hall), de New York Public Library for the Performing Arts, de Julian School of Music (waar Jaap van Zweden werd opgeleid), The Chamber Music Society (Alice Tully Hall) en de Walter Reade Theater (buitenlandse films). Wij komen voor het Metropolitan Opera House, beter bekend als "The Met" . Hier gaan we de opera La Bohème van Pucini zien. We hebben plaatsen in een loge, die we helemaal voor ons zelf hebben. Het zicht heeft wel een kleine beperking. Desondanks kosten de kaartjes 130 dollar per stuk. De opera is prachtig met mooie aria’s. Er zijn twee pauzes. Om half elf is het afgelopen en gaan we terug met de metro. Het is inmiddels droog geworden.
Weer: zeer zware regen, 14⁰







woensdag 30 november 2016

We gaan met de bus naar de East Village. De East Village was tot in de jaren 80 een gevaarlijke en armoedige achterbuurt. Naarmate Greenwich Village of wel de West Village steeds populairder werd als woongebied en daarmee steeds duurder trokken de artistiekelingen richting East Village, dat hierdoor een alternatieve scene ging herbergen. Inmiddels zijn hier de prijzen ook de lucht in geschoten, maar het is nog steeds een leuke en hippe buurt. Hier maken we een rondwandeling door de wijk. Heel andere sfeer dan in Midtown. Meer alternatief met veel kleine winkels. We beginnen op Astor Place waar de kubus van Bernard Rosenthal staat uit 1967. Als je een beetje sterk bent kun je hem laten draaien om zijn as. We kijken hier ook op de achterkant van het Cooper Union Building. Dit is een college voor de kansarmen, opgericht in 1859 door de ondernemer Peter Cooper. Zijn beeld staat aan de voorkant aan Cooper Square. Rond E 6th Street is het centrum van de Oekraïense gemeenschap in New York met een eigen museum. Iets verderop staat het glimmende New Academic Building. We lopen verder naar Broadway en komen zo in de wijk NoHo. Aan Lafayette Street staat het Public Theatre, vanwaaruit 's zomers het Shakespeare in the Park festival wordt georganiseerd. Daarna gaan we langs de kerk St Mark’s in the Bowery, waar Peter Stuyvesant ligt begraven, de laatste Nederlandse gouverneur van Nieuw Nederland. Hij liet hier een kapel bouwen, die dicht bij zijn boerderij lag.  Eind 18e eeuw is er een kerk over de oorspronkelijke Nederlandse kapel heen gebouwd en in de 19e eeuw is de neoklassieke voorgevel aangebracht. De grafsteen van Stuyvesant zit nu in de gevel, maar we kunnen er niet bij, omdat er werkzaamheden zijn rond de kerk. Wel zien een buste van "Peg-leg Pete", die niet erg populair was bij de kolonisten. We lopen verder langs 9th Street tot Tompkins Square, een park, waar Charlie Parker ooit woonde. We drinken koffie bij 9th Street Espresso en dan nemen we de bus M8 cross town. We stappen uit bij 6th Avenue, maar de aansluitende de bus naar 23rd Street laat erg lang op zich wachten. We nemen daarom maar een taxi naar Eataly. Dit is een Italiaanse foodmarket met tal van eetgelegenheden. Het is onderneming van de beroemde chef Mario Batali. Het is er druk, maar we kunnen een tafeltje bemachtigen. We doen het prix fixe menu van 26 dollar bij het visrestaurantje Il Pesce. Rauw visje vooraf en dan mosselen voor mij. Erik een eenvoudige Caesar Salad gevolgd door een broodje met vis van de dag. Na het eten nemen we de metro terug. Inmiddels is het weer gaan regenen.
We rusten uit in hotel. Rond vijf uur willen we naar de rooftop bar van het Refinery hotel. Helaas blijkt de rooftop bar vandaag gesloten vanwege een privé-feestje. Althans dat wordt ons verteld door een nogal onsympathiek, kauwgomkauwend figuur, die ons verwijst naar een andere bar in het hotel. Daar gaan we dan maar heen en bestellen een cocktail. Na de cocktail nemen we de metrolijn M naar het MoMa (Museum of Modern Art) in de 53e straat, waar we gaan eten in The Modern. We worden met alle égards ontvangen in dit uitstekende restaurant met twee michelin-sterren. We nemen het viergangen-menu, dat ons vier keuzes voor vier gangen biedt. Ik begin met Foie Gras Tart, gevolgd door in olijfolie gepocheerde zeebaars. Dan crispy Long Island eend en tenslotte Honydew Melon Cremeux (Feta en meloensorbet). Het is allemaal erg lekker. We nemen ook een wijnarrangement, dat goed is uitgezocht door de sommelier. We nemen koffie na.
Dan weer met de metro terug naar het hotel.
Weer: ’s ochtends droog, maar rond het middaguur begint het te regenen. Soms erg hard. 9°C.

donderdag 1 december 2016

Na ons laatste ontbijt in het Morgans Hotel checken we uit en laten de koffers opslaan door de Bell Boy. We nemen de metro lijn 6 naar de 68e straat. Vanaf de metrohalte aan Lexington Ave lopen we richting Central Park en dan naar de 70e straat voor een bezoek aan de Frick Collection. De kolen- en staal magnaat Frick was behalve een keiharde zakenman ook een fervent kunstverzamelaar uit Pennsylvania. In 1913 verhuisde hij naar New York. Hij liet hier aan de rand van Central Park in 1914 een woonhuis bouwen dat een heel woningblok beslaat en dat vooral ruimte moest bieden aan zijn enorme kunstcollectie, die nog flink zou worden uitgebreid. De werken zijn niet zomaar leuke plaatjes, maar een collectie met grote meesters uit alle periodes en (vooral Europese) landen. Rembrandt, Turner, Hals, Vermeer om maar wat te noemen, maar ook Tiepolo, El Greco, Bellini, Ducio, Gainsborough hangen hier. Ook imperssionisten als Manet, Monet en Degas. Alles is prachtig opgehangen en ruime zalen en kamers. De schilderijen hangen niet naar school of periode, maar passen in qua thema bijFragonard Room elkaar en passen ook bij het interieur. De Fragonard kamer is een geval apart. Frick bemachtigde het vierluik over de liefde, nadat de kinderen van JP Morgan - bankier en kunstverzamelaar - het te koop zetten. Frick liet een salon ombouwen om het werk in te passen. Helaas mogen we in het gebouw niet fotograferen, behalve de binnentuin, die ontstond toen het huis na Frick’s dood werd uitgebreid met extra zalen door een verbindingsweg bij het huis te trekken.
In de kelder is nog een tijdelijke tentoonstelling over de verguldenaar Pierre Gouthière (1732-1813) met enkele lenen uit het Louvre, gecombineerd met eigen bezit. In de westvleugel is een tentoonstelling met Meissenporcelein uit de Arnhold collectie.
Na West Galleryal dat moois nemen we de bus naar het Rockefeller center. Daar is gisteren met veel vertoon, tijdens een rechtsstreekse TV-uitzending de kerstboomverlichting aangezet. Helaas was de avond nogal verregend. Ook nu zijn er veel mensen die de boom op de foto komen zetten. Het Rockefeller Center is een complex van 19 gebouwen dat tussen 1929 en 1940 is gerealiseerd. Architectonisch en stedenbouwkundig vormt het een harmonisch en uitgedacht geheel in Art Deco stijl. Het ligt midden in Midtown Manhattan tussen de 5e en 6e Avenue en tussen 48e en 51e straat. Oliemagnaat John D. Rockefeller startte met de bouw midden in de economische crisis, die volgde op de beurscrash van 1929. Rockefeller zette toch door en werd gered door de opkomst van de radio en later de TV. De grote nationale radio en TV netwerken huurden hier veel vloeroppervlak voor hun studio's. Het complex kreeg haar bijnaam Radio City. NBC zit hier nog steeds. Op werkdagen wordt hier sinds 1952 de Today Show live uitgezonden. Deels ook op straat. Op zaterdagavond is er sinds 1975 een live uitzending van Saturday Night Live. De Comcast toren (voorheen GE-toren) is het hoogste gebouw van het complex met aan de voet een verguld beeld van Prometheus en 's winters de beroemde ijsbaan.  Tegenover het Rockefeller staat het beroemde modewarenhuis Saks on Fifth Avenue. We  nemen een kijkje binnen, maar zijn ontsteld van het prijsniveau. Naast Saks staat de katholieke St Patrick Cathedral uit 1878 in neogotische stijl. Hier werd in 1963 de uitvaartceremonie voor John F. Kennedy gehouden. Dan lopen we verder Fifth Avenue af en lunchen we in een zijstraatje, 49th Street heel voordelig en eenvoudig bij de Liberty Deli and Pizza. Verderop gaan we de grote boekwinkel van Barnes & Noble in en kopen een boek.
We lopen vervolgens langs de hoofdvestiging van de  NY Public Library. Dit prachtige gebouw uit 1902 in Beaux Art stijl heeft een van de grootste openbaar toegankelijk collecties ter wereld. Tegenover de bibliotheek in de 40e straat gaan we bij Maison Kayser naar binnen voor koffie en thee met een gebakje. Parijse chic in Midtown Manhattan. Wel lekker.
Dan lopen we terug naar het hotel. We rusten even uit en nemen dan de taxi naar Penn Station. Daar pakken we de Long Island Rail Road (LIRR) naar Jamaica. Voor de LIRR is een apart kaartje nodig. Op station Jamaica stappen we over op de Airtrain naar JFK airport. We leveren de koffers in bij de Delta drop-off balie gaan door de beveiliging. We eten wat aan een wijnbar (ongelooflijk duur) en drinken koffie. Check-in is om 18.40 uur.
We vertrekken rond 19.45 met bestemming Amsterdam. Vanuit de lucht kunnen we Manhattan goed zien liggen. De wolkenkrabbers zijn mooi verlicht, m.n. het Empire State Building. Op Schiphol komen we niet aan bij een loopbrug gate, maar moeten met een bus naar de terminal. Als we eenmaal door de paspoortcontrole zijn, zijn de koffers al op de bagageband. We kunnen zo door naar de trein, die om 9:55 vertrekt naar Rotterdam.

Weer:  12°C. Bewolkt, maar droog


Andere Reisverslagen


A