Traversee 2 - deel 2

...van Republique via Temple en de eilanden naar het Panthéon...

 

We pikken de route weer op vanaf metrostation Oberkampf nabij de Place de la République. We steken de Boulevard du Temple over en komen in de wijk Temple.

Hier heersten in de middeleeuwen lange tijd de Orde van de Tempeliers of Tempelridders. Deze (kruis)ridderorde die in Jeruzalem was ontstaan had hier zijn eigen territorium ingericht buiten de stadsmuren van Parijs. De macht van de ridders groeide voortdurend en dreigde een eigen staat te worden, tot Philips de Schone hier in 1313 een einde aan maakte. Hedentendage is van dat verleden niets meer terug te vinden, behalve in sommige straatnamen. Het quartier du Temple vormt het noordelijke deel van de Marais, de (deels voormalige) volksbuurt die het grootste deel van het 3e en 4e arr. beslaat. Het quartier du Temple is iets eenvoudiger dan het zuidelijk deel van de Marais en heeft veel werkplaatsen en kleine cafRue des Rosiersé's.

We lopen door de rue de Saintonge (voormalige adres van Robbespierre), steken de rue vieille du temple over en via de rue Debelleyme komen we in de rue de rue de Thorigny (20).

We passeren het Musee Picasso, de grootste verzameling Picasso's ter wereld. Het zijn voornamelijk werken die eigendom van de schilder zelf waren tot zijn dood. De collectie geeft een goed beeld van het leven en werk van de schilder, hoewel het niet zijn beste werken zijn

Verder lopend door de rue Payenne (23) en de rue Pavee, komen we langs de rue des Rosiers, het centrum Rue des Rosiersvan de joodse buurt van Parijs.

De joodse buurt is een van de laatste volksbuurten in dit deel van Parijs. Het wordt voornamelijk bevolkt door Noordafrikaanse sefardische joden, die een zichtbaar Joods karakter aan de wijk geven. Als je de rue des Rosiers een eind inloopt (in afwijking van de route) vind je aan je rechterhand op de hoek met de rue des Hospitalieres de St Gervais, het kleine restaurantje Chez Marianne, waar ze heerlijke joodse lunchgerechten serveren.

We lopen door in zuidelijke richting, steken de rue de Rivoli (24) over en komen na een tijdje bij het Hôtel de Sens (25).

Dit paleis, in 1475 gebouwd door de aartsbischop van Sens (in een tijd toen Parijs nog geen eigen bisschop had) is een van de oudste civiele gebouwen van enig belang.Tuin van Hôtel de Sens

We lopen om het paleis heen, blikken in de tuin en steken de Pont Mairie over naar het Île-St Louis (26).

In tegenstelling tot het Île de la Cité zijn hier weinig bezienswaardigheden. Het is wel een voorbeeld van volledig intact gebleven 17e eeuwse architectuur.

We volgen de quai de Bourbon en via de Pont St Louis komen we op het Île de la Cité (27), beroemd vanwege de overbekende Nôtre Dame de Paris.

We lopen om de beroemde kathedraal heen, bewonderen het prachtige roosvormige glas-in-lood vensters, en vervolgen onze weg over de pont au Double richting 5e arr. In het vijfde arr. komen we langs de Saint-Séverin kerk, wHet Panthéon (5e)el de mooiste kerk van Parijs genoemd en gebouwd van de 13e eeuw tot 1530. In deze buurt ook veel nauwe straten met veel restaurants. We steken de Bd. St Germain over en komen in een prachtige buurt om te wandelen. Vanaf de Place Maubert gaan we de rue de la Montagne de la Ste Genevieve in. Deze straat loopt stevig omhoog. We steken de rue des Écoles over en gaan verder omhoog en komt op een pleintje uit. Hier lunchen we even en genieten van de rust op dit plein.

La Montagne St Genevieve is één van de twee belangrijkste heuvels op de linker Seine-oever. We bevinden ons nu ook midden in het Quatier Latin, waar de universiteit zich vestigde en waar tot aan de Franse Revolutie overwegend Latijn werd gesproken.

Ter afsluiting van deze etappe bezoeken we het Panthéon, ooit gebouwd door Lodewijk XV na een ziekte en na de Franse revolutie een soort mausoleum voor grote mannen van de republiek, zoals Jean Jaurès en Jean Moulin.

 

Andere Reisverslagen
terug   verder