Barcelona
deel 1


Woensdag 16 april 1997

Ons vertrek naar Barcelona begint met enige spanning, omdat ons bij inchecken wordt verteld dat de vlucht overboekt is. Uiteindelijk valt het mee en krijgen we stoelen in de Business Class. Lekker comfortabel. In Barcelona nemen we de Cercanía trein naar het centrum. Ons hotel ligt aan een zijstraat van de Ramblas, de grote populaire wandelpromenade dwars door het centrum. Na onze kamer te hebben betrokken gaan we wat eten en drinken op het Plaza Real in de Barri Gòtic, het oude centrum ten oosten van de Ramblas. Het is een beetje vreemd plein. Architectonisch doet het denken aan andere grote pleinen in Madrid en Salamanca, maar de sfeer is een beetje ambivalent. Vorige keer dat ik hier was (1986) was het nog het domein van zwervers en prostitutie. Dat is nu wel veranderd, maar het is het nog niet helemaal. We beginnen aan een wandeling door de Barri Gòtic en bezoeken onder andere de kathedraal (La Seu), een van de grootste gotische gebouwen van Spanje. Het neemt de centrale plaats op het gelijknamige plein en staat op de plaats waar ooit een Romeinse tempel en een moorse moskee stonden. Ze werd voltooid in 1448. Mooie altaren, met name in de diverse kapellen. Iets verderop aan de Plaça del Rei staat nog een groep historisch interessante gebouwen. De Saló de Tinell uit de 14e eeuw, waar ooit de inquisitie zetelde. Op de trappen van het paleis ontvingen koning Ferdinand en koningin Isabella, Columbus toen hij terugkwam van zijn ontdekking van Amerika. We dwalen door de vele smalle en kronkelende straatjes en steegjes van de oude wijk. Een mooi plein is de placeta del Pi met de gelijknamige kerk en bar. We drinken wat in het café El Quatre Gats. De bar dateert uit 1897 en werd opgericht door een groep  modernistische kunstenaars. Het cafe is prachtig gedecoreerd. Het cafe was ooit het middelpunt van de modenisten. Picasso hield hier in 1901 zijn eerste tentoonstelling.

In de vroege avond eten we tapas op het plein voor de kathedraal, voordat we gaan eten bij "Egipte" een populair en voordelig restaurant in de Barri Xines, ten westen van de Ramblas.

Later zoeken we nog wat vertier in de gay scene van Barcelona. Eerst het rustige Café de la Calle in de Gracía, een wijk ten noorden van het centrum, later het trendy Punto BCN in de wijk Eixample.

Donderdag 17 april 1997

Vandaag staat in het teken van Antoní Gaudí. De modernistische architect met zijn eigenzinnigeOp het dak van het Palau Güell bouwstijl. We beginnen in het Palau Güell, in 1885 gebouwd voor de reder  en industrieel Eusebio Güell. Het gebouw is, in tegenstelling tot de meeste Gaudí ontwerpen, te bezoeken. Het interieur is net zo bijzonder als de buitenkant. Gaudi's speelse vormen en decoraties zijn onnavolgbaar. Zelfs het dakterras is bijzonder gedecoreerd. De schoorstenen en ventilatiekanalen zijn fantasierijk betegeld. We lopen de Ramblas af steken het Plaça de Catalunya over en komen bij het Casa Calvet uit 1899. Dit is Gaudi's eerste appartementengebouw en tamelijk conventioneel. Op de begane grond is nu een (prijzig) restaurant. We zoeken de Passeig de Gracia op, de mondaine winkelstraat van Barcelona. Hier vind je de modieuze modezaken. Maar ook de zogenaamde "Manzana de la Discórdia" (twistappel) een rijtje van drie modernistische panden met compleet conflicterende stijlen. Het eerste is Casa Lleó Morera van Domènech de Montaner, het minst spectaculair. Dan komt Casa Amatller, veel opvallender, ooit gebouwd voor de Casa Battlóchocoladefabrikant met die naam. Het heeft veel tegeldecoraties en beeldhouwerken op de gevel. Het meest extreme bouwwerk van de drie is Casa Battló van Gaudi (1907). Gaudí werd gevraagd om een bestaand gebouw een opknapbeurt te geven en dat is wel gelukt zo te zien. Verderop op de avenue ligt nog een appartementen complex van Gaudí, het Casa Mila ook wel La Pedrera (de steengroeve) genoemd. Het is vrij donker en staat op een hoek. De bovenste etage herbergt een museum gewijd aan de architect. Ook het dak is te bezichtigen en is een bezienswaardigheid op zich. Daarna bekijken we nog wat gebouwen van tijdgenoten van Gaudi in de omgeving (Casa Vinçons, Casa Fuster) alvorens we de metro nemen naar de Sagrada Familia, het onvoltooide meesterwerk. Deze kathedraal lijkt nooit voltooid te worden. Tijdens de bouw verongelukte Gaudí bij een verkeersongeval. Tijdens de burgeroorlog vernietigden anarchisten alle tekeningen, waarna de bouw stil kwam te liggen. In 1968 is de bouw met tussenpozen hervat volgens nieuwe ontwerpen, die niet allen evengoed zijn ontvangen. Een paar van de twaalf torens is de beklimmen.

's avonds eten we in de wijk Gracía bij een mexicaans restaurant, Cantina Mexicana, waarnaSagrada Familia we een aantal gay bars in de buurt bezoeken.

Vrijdag 18 april 1997

Vandaag wandelen we, na een kopje koffie in het Café Opera aan de Ramblas, naar de wijk Ciutadela, ten oosten van de Barri Gótic. Trekpleister is hier het Picassomuseum, waar we enige uren doorbrengen met de interessante collectie. Het is gevestigd in een  mooi middeleeuws stadspaleis in een smalle straat. Het museum bezit niet zijn beroemdste werken en vrijwel niets kubistisch, maar laat toch een goed beeld zien van zijn ontwikkeling van zijn vroege werken tot zijn latere meesterwerken. Na het museum gaan we naar het Parque de Ciutadella. Het grote park aan de noordoostzijde van de stad. Het was ooit de plaats van een fort, maar in de 19e eeuw werd hier een park aangelegd. In 1888 was het de locatie van de expo. We Museu Picassowandelen richting waterkant  en volgen daarna de boulevard richting de Barceloneta, de oorspronkelijk visserswijk. Van hieruit nemen we de kabelbaan over de haven naar de Montjuic, de grote berg de de stad domineert vanuit het zuidwesten. Daarboven aangekomen wandelen we verder naar het Olympisch stadion. Het stadion is oorspronkelijk niet gebouwd voor de spelen van 1992, maar voor de Internationale tentoonstelling van 1929. In 1936 zouden hier de volksspelen worden gehouden als alternatief voor de olympische spelen van Berlijn die door de Nazi's voor propaganda werden gebruikt. Echter toen de atleten in Barcelona arriveerden brak een dag voor de spelen de burgeroorlog uit. De spelen werden geannulleerd een aantal van de sporters en toeschouwers bleven om de Republikeinse troepen te helpen in de strijd tegen Franco.

's avonds eten we in een gay restaurant, Casanova. Geweldig trendy, inclusief travestieshow, met redelijk eten.

 

 

Andere Reisverslagen
terug
verder