Reisgids

Wij zijn trouwe gebruikers van de Rough Guide. Wij vinden het voordeel ten opzichte van concurrent  Lonely Planet, dat ze wat overzichtelijker zijn (zeker na de restyling van 2002), maar vooral dat ze minder budget georienteerd zijn. Met name voor restaurants en accommodatie hebben ze qua prijs en comfort een bredere selectie gemaakt. Bovendien heeft Rough Guide een wat Europeser perspectief en dringen de schrijvers zich zelf wat minder naar voren. Anderen zullen die budget voorkeur en persoonlijke stijl van LP weer juist waarderen. Wij gebruikten Rough Guide South Africa, Lesotho & Swaziland, 3e editie, 2002. 

De website van Rough Guides bevat grote delen (zoniet de integrale inhoud) van de boeken. Heel handig bij de voorbereiding als het boek nog niet hebt. Bovendien staan er soms ook updates bij, die na het verschijnen van de laatste druk zijn geplaatst.

Als wegenkaart gebruikten wij de Road Atlas Glovebox "South Africa" van MapStudio. Een handzaam boekje in ringband gebonden met gewone kaarten op schaal 1:1.500.000, kaarten van toeristische gebieden op schalen van 1:250.000 tot 1:900.000 en stadsplattegronden van de 11 grootste steden. We kochten de kaart bij Donner in Rotterdam.

Terug

Vliegreis

Al geruime tijd voor de reis heb ik op internet naar gunstige vliegtickets gezocht. Daarbij was het zaak een goed compromis tussen prijs en comfort (overstappen) te vinden. Directe vluchten (van KLM) zijn het duurst. Indirecte vluchten (met overstap) worden goedkoper naarmate het aantal overstappen toeneemt en de overstap tijd langer wordt. Wij wilden heen naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad. Bovendien was een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth erg handig. 

Op de site van Vliegwinkel.nl was het heel makkelijk zoeken naar de gewenste vluchten en data van veel luchtvaartmaatschappijen. De tarieven zijn gunstig. Uiteindelijk kwamen we uit bij British Airways. Vertrek in de namiddag vanaf Schiphol naar London, relatief korte overstap en dan 's nachts naar Johannesburg met aankomst in de vroege ochtend. Terug ging het direct van Kaapstad naar Londen (weer 's nachts en geen overstap in Johannesburg) en na een uur door vanaf dezelfde terminal naar Schiphol. Boeken en betalen (acceptgiro) gaat heel eenvoudig. Tickets waren binnen een paar dagen in huis.

Ticketprijs     659,00 p.p.
 Luchthavenbelasting     51,45 p.p.
Reserveringskosten   25,00 per boeking

Schema:

Heenreis
18-02-2004 Amsterdam Vertrek 14:50 BA 435
London Heathrow Aankomst 15:05
18-02-2004 London Heathrow Vertrek 17:50 BA55
19-02-2004 Johannesburg Aankomst 06:45
Terugreis
13-03-2004 Kaapstad Vertrek 20:35 BA58
14-03-2004 London Heathrow Aankomst 06:40
London Heathrow Vertrek 08:05 BA426
Amsterdam Aankomst 10:20

 

De binnenlandse vlucht hebben we via internet direct bij South African Airways ( www.flysaa.com ) geboekt. Via Vliegwinkel zou het iets duurder geweest zijn. Alternatief was Nationwide Air geweest. Hun tarief was iets lager, maar door technische onvolkomenheden in hun website konden we de tickets niet boeken en betalen.

Terug

Autohuur

Op het internet de verschillende internationale autoverhuurders afgestruind. Gunstigst qua tarief (de auto's zijn bij deze bedrijven van vergelijkbare kwaliteit) was Sixt. Voor vakantiegangers hebben zij Holiday Car tarieven, die aantrekkelijk waren. Deze zijn inclusief 1 extra bestuurder en verzekeringen en afkopen eigen risico. Ook hoefden we geen drop-off kosten te betalen vanwege one-way rental (de auto ergens anders terugbrengen dan je hem hebt gehuurd). Bij het afhalen van de auto moesten we wel melden dat we door Swaziland zouden gaan rijden. We kregen toen gratis een verklaring dat Sixt daarmee instemt (voor de verzekering). Totaal waren we voor 24 dagen huur van een categorie B auto  (VW Polo) ruim €750 kwijt. De tweede auto vanaf Port Elizabeth was een (gratis) upgrade naar een cat. C auto (Nissan Almera).

Terug

Accommodatie

Voor accommodatie varen we meestal op de Rough Guide. Soms hebben we zin om in "gay friendly" of "gay owned" guesthouses of hotels te overnachten. Vooral als we verwachten dat de bevolking niet al te ruimdenkend zal zijn. In Zuid Afrika is dat overigens niet het geval. Voor deze accommodaties hebben van een paar websites gebruik gemaakt zoals www.purpleroofs.com , www.gaynetsa.co.za en www.gaysouthafrica.org.za .

Een aantal nachten hebben we via internet geboekt, met name de eerste. Verder hebben we ter plaatse telefonisch gereserveerd met behulp van de Rough Guide en onze mobiel.

Terug

Nationale Parken

SAN-parks

Nationale Parken worden in Zuid-Afrika beheerd door South Africa National Parks of wel SAN. In de grote parken zijn restcamps waar je kunt overnachten. Accommodatie in de restcamps bestaat voornamelijk uit vakantiehuisje voor twee of meer personen, met eigen of gedeelde sanitaire voorzieningen. Er zijn ook kampeerplaatsen. De accommodatie is via de website van SAN te reserveren. Bij reservering van accommodatie wordt ook meteen het verblijf in het park in rekening gebracht.

Wij boekten 3 overnachtingen in drie restcamps via internet. De credit card gegevens konden per fax of email worden doorgegeven. Achteraf bleek reserveren voor de periode dat wij in Zuid-Afrika niet echt nodig. Eind februari waren de restcamps half vol.

KZN-Wildlife

In de provincie KwaZulu-Natal worden de parken door KZN-Wildlife beheerd. Ook op hun website is accommodatie in de restcamps te boeken. In KwaZulu Natal hebben wij niet in de reservaten overnacht.

Kruger en Sabi Sands

Kruger Park is het grootste en bekendste nationale park van Zuid Afrika. Het oppervlak is 22.000km² en het wild is zeer gevarieerd. In het park kun je met je eigen auto rijden. Overnachten in het park is zeer de moeite waard, want zo kun je vanuit de restcamps deelnemen aan Sunset Game Drives and Morning Game Drives. Na 17.30 mag je niet meer met je eigen auto rijden, maar de open safari voertuigen van SAN wel. En 's avonds komt het wild juist in actie. De safari's zijn ook vooraf te boeken, maar wij hebben ons ter plaatse aangemeld.

Aan de westzijde van Kruger is een deel van het Nationaal park in particuliere handen. In dit deel van het reservaat zijn luxe safari lodges ingericht. Deze zijn klein van omvang en het personeel is zeer gericht op persoonlijke service en op de safari's doet men zijn uiterste best om wild te laten zien. Het bekendst is Sabi Sands reserve in de buurt van de Kruger Gate. De private game parks en resorts in Sabi Sands aangrenzend aan het Krugerpark zijn te vinden op de volgende website: http://www.sabi-sands.com/ . Er is een ruime keuze in niveau van luxe, authenticiteit (er zijn resorts zonder electriciteit!) en service. Standaard in de prijs per persoon per nacht zijn alle maaltijden, twee safari's per dag en eventueel een bush-wandeling inbegrepen. Wij kozen voor Kirkman's Kamp en boekten via internet.

De privé resorts zijn vrij duur, maar bieden een unieke ervaring. Anderzijds kan na een tijdje de 24-uurs verzorging ook beklemmend werken. Een goed idee is om eerst één of twee nachten in privé resort te verblijven om een heel goede eerste indruk te krijgen en vervolgens een aantal dagen meer zelfstandig door het publieke deel van Kruger te rijden.

Terug

Gezondheid

In delen van Zuid-Afrika komt malaria voor dit geldt in ieder geval voor de laaggelegen delen van de provincies Limopo, Mpumalanga (waaronder Kruger) en KwaZulu-Natal. Het slikken van malaria-profylaxe is zeer aan te raden, m.n. in de regentijd Vaccinaties reizen naar de tropen(Nov-Apr). De GG&GD in Rotterdam heeft ons geadviseerd om de profylaxe te nemen en schreef een recept uit voor Malarone.  Deze moet je slikken vanaf één dag voor je het malaria gebied in gaat tot een week nadat je het verlaten hebt. De pillen zijn duur dus we moesten van te voren goed inschatten hoe lang we in malaria gebied zouden zijn. Daarnaast bleken onze DTP-inentingen niet meer geldig te zijn. Wij hebben ons laten inenten en zijn weer 15 jaar immuun. Ook inentingen tegen hepatititis A (geelzucht) werden ons aangeraden. Deze intenting geeft een jaar bescherming. Als we na een jaar een herhaling gaan halen zijn we ook hiertegen 10 jaar beschermd. De GG&GD's in de regio doen deze intentingen op afspraak. Naast de GG&GD kun je ook terecht bij de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam en het Tropencentrum van het AMC in Amsterdam.

Over het algemeen is in Zuid-Afrika  het leidingwater betrouwbaar en het voedsel van goede kwaliteit.

Terug

Electriciteit

De spanning van het electriciteitsnet is 230Volt bij een frequentie van 50Hz, net als in Nederland. De stopcontacten zijn echter volkomen uniek. Geen enkele buitenlandse stekker past (ook de Britse niet!). Verloopstekkers zijn buiten Zuid-Afrika niet te koop en de universele reisstekkers zijn niet in Zuid-Afrika te gebruiken. In het land zijn heel goedkoop verloopstekkers te koop en sommige hotels en pension hebben ze in de kamer liggen.

Terug

 

Klimaat

Voor de keuze van de periode speelde het weer een rol. We wilden zowel in het noorden (Krugerpark) als in het zuiden (Kaapprovincie) goed weer hebben. Bovendien wilden we de Zuid-Afrikaanse zomervakantieperiode vermijden. Zo kwamen we uit op februari/maart aan het eind van de zomer (Kaap) en regentijd (Kruger). In het Noorden (Kruger en KwaZulu-Natal) hadden we warm en enigszins vochtig weer. Temperaturen lagen rond de 30°C met af en toe een flinke regenbui. In het zuiden was het zonnig en droog met temperaturen tussen 22 en 27°C.

Terug

 

Geldzaken

Munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand. Na een tijd van devaluaties is de munt in 2003 in stabieler vaarwater gekomen. Actuele koersen vind je op www.gwk.nl In Zuid-Afrika kun je op heel veel plaatsen geld pinnen, ook in plattelands dorpen. Met name bij pinnen in grotere plaatsen is oplettendheid bij het pinnen wel aan te raden. Soms zijn er beveiligingsmensen aanwezig. Credit Cards van Mastercard en Visa worden in winkels, restaurants en hotels vrijwel altijd geaccepteerd. Tankstations geven de voorkeur aan contant, waarbij de pompbedienden en ruitenwassers niet vergeten moeten worden!

Terug

 

On line

Handige website voor het voorbereiden van de reis zijn:

Cape Town Tourism, Dienst voor Tourisme Kaapstad

Welcome to South Africa, Zuid Afrikaanse dienst voor toerisme

South African National Parks , Site voor de Zuid Afrikaanse nationale parken

KZN Wildlife , Nationale Parken in KwaZulu/Natal

Big Game Parks Swaziland, Nationale Parken in Swaziland

SHELL GEOSTAR, routeplanner voor Zuid-Afrika

South African Weather Service weerinformatie

GayNet South Africa, gay informatie

Terug