100 jaar architectuur in Rotterdam

1958: Parkflat

E. Groosman

Oorspronkelijk was het plan om het stuk grond op de hoek van de Kievitlaan en de Westzeedijk te bebouwen met een woongebouw van vier lagen, dat zou aansluiten op de bestaande bebouwing, waaronder het woonhotel van Lourijssen uit 1928. Projectontwikkelaar Zwolsman vond het uiteindelijk een beter idee om de bewoners te laten profiteren van een mooi uitzicht over het Park. Zodoende stapte men over op  een woongebouw van 12 etages.

De architect Ernest Groosman (1917-99) was een van de productiefste wederopbouwarchitecten in het land. Zijn bureau Groosman Partners was betrokken bij het ontwikkelen van systeembouw methodes als MUWI (Muijs & De Winter) en Coignet (Dura) in de Nederlandse wederopbouwproductie. Van beide systemen zijn in het Rijnmondgebied duizenden woningen gerealiseerd. Ook de Parklaanflat kan worden beschouwd als een zeer luxe uitvoering van het MUWI-systeem. Karakteristiek hiervoor zijn de tot in de gevel doorlopende betonnen vloerplaten.

De Parkflat staat niet vrij, maar sluit via een op palen staande laagbouw aan op de bebouwing van de Westzeedijk. De ruime entree geeft toegang tot twee trappenhuizen en liftpartijen, die elk per etage maximaal twee woningen ontsluiten. Hierdoor is de privacy zeer groot. Het gebouw telt 50 appartementen van 3, 4 of 5 kamers. In de laagbouw zijn eenpersoons-appartementen gelegen. Het waren voor de late jaren luxueuze woningen, met centrale verwarming, een Bruynzeelkeuken, een ligbad, een huistelefoon en een vuilstortkoker. Door de toepassing van glazen puien en schuifwanden in het interieur hebben de woningen een open karakter. Op het dak is een gemeenschappelijk dakterras.

De architect/kunstenaar Wim van de Weerd ontwierp en kleurde de gaten in de zware betonwand naast de entree.


Ook opgeleverd in 1958:

Woningbouw Zuidwijk W. van Tijen
Kweekschool St Lucia Hennekijnstraat Leo de Jonge
Winkelcentrum Bentinckplein J.P.L. Hendriks / Van den Bosch / Van der Sluys
Stad Rotterdam (Rabobank) E&H.Kraaijvanger
Slavenburgs bank Cornelis Elffers

 

Andere projecten van E Groosman:

In Rotterdam:

Zuidpleinflat 1947
Woningen met winkels en garages Pythagorasstraat e.o. 1962
Ahoy' complex 1971

 

Elders:

Bankgebouw Nagele 1957
Woningbouw Ring Nagele 1957
Hoofdkantoor Albert Heijn Zaandam

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug verder