|
september 2023 |
Rond 9.30 rijden we richting Limburg. Het is niet heel erg druk onderweg en zonder vertraging komen we even over 12 aan in Gulpen. We lunchen op een terras. Na de lunch lopen we wat rond in Gulpen. Het is een klein dorp aan een beek en met heel veel toeristen op e-bikes. Het riviertje de Gulpen stroomt door het centrum. We lunchen op en terras en lopen wat rond door het compacte centrum. We bekijken de Sint Petruskerk uit 1913, een neo romaanse kerk. De deur staat wel open, maar je komt niet verder dan het voorportaal en je kunt de kerk wel in kijken, maar er niet in rondlopen. We strijken nog eens neer op een terras voor een drankje, maar de zeer begeerde plekken in de schaduw zijn schaars geworden. Het lukt toch.
We rijden vervolgens naar Chateau Wittem 10 minuten rijden vanuit Gulpen. We krijgen een mooie kamer en de koffers worden naar boven gedragen. We installeren ons op de heerlijk gekoelde kamer.
Later op de middag verkennen we de mooie kasteeltuin en drinken we wat op het in de schaduw gelegen terras. Om zes uur begint het 7 gangen diner. Eerst vier amuses en dan het ene heerlijke gerecht na het andere: ganzelever, wagyu rund, paling St Pierre, Rode Mul, Anjou Duif, kaasplankje en tenslotte witte chocolade. Dit alles wordt begeleid met passende wijnen. Voor het dessert komt de kaaswagen voorbij en kiezen we met behulp van de ober zes kazen uit. De hele avond is de bediening voortreffelijk. Na zonsondergang daalt de temperatuur naar dragelijker waarden en wordt het zelfs nog fris.
Rond half elf zijn we weer terug op de kamer.
Weer: zonnig en warm 31°
We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt. Op een etagère worden allerlei streekproducten (ham, kaas, worsten, confiture) en eigen gemaakt brood gepresenteerd. Erik neemt een roerei erbij.
Na het ontbijt rijden we naar Maastricht. Bij Café Zuid in de Bordenhal drinken we koffie. In het gebouw werden vroeger serviesborden gemaakt door Societé Céramique. Nu is het (door architect Jo Coenen) omgetoverd tot de thuisbasis van de Toneelgroep Maastricht. Het ligt aan de rand van de wijk Ceramique, waar ooit ook de Sfinx/Regout fabriek stond. We lopen daarna langs de Maas naar het Bonnefantenmuseum. Het door de Italiaanse architect ontworpen gebouw is een van de locaties van het Provinciaal Limburgs Museum. Er zijn een een aantal tijdelijke tentoonstellingen: fotografie van Ed Templeton, Visions of Possibilities (Patricia Kaersenhout) over de verspreiding van Afrikaanse cultuur. A Room of One’s Own toont kunst van van vrouwelijke kunstenaars uit de collectie van het museum en er is een overzichtstentoonstelling van Piet Krielaars, die 100 jaar geleden werd geboren in Maastricht.
Wij rijden daarna naar kasteel Neercanne, aan de Belgische grens. Het kasteel uit de 17e eeuw is het naar verluidt enige terrassenkasteel in Nederland en kijkt uit over het Jekerdal. Hier lunchen we op het terras van de brasserie op de binnenplaats. De Auberge wordt verbouwd. Driegangen lunch. Helaas hebben we, in tegenstelling tot het kasteelrestaurant, geen uitzicht.De Bib Gourmand lunch is heerlijk.
Na de lunch rijden we weer naar Gulpen, want daar moeten we de kamersleutel ophalen voor ons hotel in Mechelen. Wegens personeelstekort is er geen avond- en nachtploeg in ons hotel, Brull. Het is een vreemde ervaring, een personeelsloos hotel.
’s Avonds eten we bij de Oude Brouwerij schuin tegenover ons hotel. Gelukkig hebben we gereserveerd, want het is helemaal volgeboekt. Een stuk eenvoudiger dan gisteren, maar wel smakelijk: Fromberger Steak (gegrilde lende van Krullvarken) en een coupe vers fruit (ijs met vruchten).
Weer: zonnig en warm 31°
We ontbijten om 8.30 in het hotelrestaurant. Nu is er wel personeel. Het ontbijt is prima in orde. Na het ontbijt lopen we naar Tweewielcenter Hub Nix om twee e-bikes te huren. We gaan een rondje rijden via België naar de Vaalserberg deels via een voormalig tramspoor van Plombiere naar Aken. Doordat spoorbanen een beperkte helling of stijgingspercentage hebben zijn deze trajecten na opheffing van de spoorlijn zeer geschikt als fietsroute door het heuvelland. Dan gaat het toch echt de Vaalserberg op, het hoogste punt van Nederland en drielandenpunt. Op de berg is een toeristische kermis ontstaan rond de drie grenspalen van België, Nederland en Duitsland. Vandaar gaat het weer bergafwaarts en is het maar 1,5 uur terug naar Mechelen. Het Limburgse heuvelland is prachtig en in de ochtend is het nog niet te warm. We lunchen in het dorp Mechelen en rijden dan naar Vaals en drinken iets op een terras. Vaals zelf stelt niet zo veel voor.
’s Avonds eten we bij Infini* in Wahlwiller. Het is een klein dorp en het restaurant ligt er net buiten. Van buitenaf ziet het er niet bijzonder aantrekkelijk uit, maar eenmaal binnen zie je een smaakvol ingerichte zaak. Vanwege het mooie weer eten we buiten in de tuin. Een heerlijk 5-gangen diner: Coquilles, Herefordrund met kaviaar, Zeewolf, Barbarie-eend en Limoncello dessert. Daarbij worden heerlijke wijnen geschonken.
Weer: zonnig en warm 30°
We rijden vandaag naar Aachen of Aken. Via Vaals rijden we de grens over en we zijn meteen in de buitenwijken van Aken. We parkeren in een parkeergarage bij de Dom en drinken koffie op een terras, waar de zon nog niet bij kan. Het is al behoorlijk warm. We lopen na de koffie langs de prachtige Dom - die vanochtend niet te bezoeken is - naar het Couven-museum. Dat heeft een verzameling van keramiek, gebruiksvoorwerpen en schilderijen. Ook is een complete apotheek bewaard gebleven. Het museum beslaat drie etages (zonder lift). Na het museum drinken we nog wat voor we naar ons lunch restaurant wandelen, de bistro van het Quellenhof Parkhotel.Onderweg zien we veel winkels die de Aachener Printen verkopen, een soort speculaaskoek, die typisch is voor Aken. Het Quellenhof hotel is een chique klassiek hotel met een aardige bistrot. Ik neem Geschmohrtes Bäckchen vom Kalb en Erik Zuchini-nudeln. Het is buiten inmiddels meer dan 30 graden. Na de lunch rijden we naar Mechelen terug. We rusten uit en kijken naar de Vuelta op tv.
’s Avonds eten we in Vijlen bij Uit de Kunst. Mooi gelegen op de rand van een heuvel, maar wel in de volle zon. We zitten binnen uit de zon, maar warm is het wel. De keuken is eenvoudig, maar wel aardig. Ik neem Terrine van Zalm, Bommerige Hoen en Honingparfait met aardbeien. Erik kiest een tomatencarpaccio, taartje van boschampignons en Sangria met rood fruit en yoghurtijs. De bediening losjes en humoristisch.
De zon gaat mooi onder over het dal en we rijden terug naar het hotel.
Weer: zonnig en warm, 31°
Na het ontbijt pakken we de koffers in, leveren de kamersleutel in en rijden we terug richting Rotterdam. Het is weer een warme dag, maar de drukte op de weg valt mee. Zonder vertragingen komen we aan het begin van de middag thuis.
Weer: zonnig, 31