november 2021

Zaterdag 27 november 2021

Rond 11 uur vertrekken we naar het centraal station. Daar nemen we de IC Direct van 11.26 naar Schiphol. Op Schiphol geven we onze bagage af en gaan naar de KLM Crown lounge, waarvoor we gereserveerd hebben. We lunchen daar en gaan daarna naar de gate. Door onze priority tickets kunnen met de eersten aan boord. De vlucht verloopt probleemloos en we komen om 16.25 uur aan op Rome Fiumicino. Op het vliegveld moeten we heel ver lopen naar de bagageband en de uitgang. Dan nog 10 minuten naar het treinstation. We kopen kaartjes uit de automaat en de trein staat klaar voor vertrek. Na een half uur komen we aan op station Roma Termini. Vandaar nemen we de metro naar station Spagna, vanwaar het 5 minuten lopen is naar het Airbnb. We worden opgewacht door Simone, onze verhuurder. Hij legt een en ander uit en vertrekt weer. Wij gaan boodschappen doen bij de Carrefour express om de hoek. Daarna rusten we uit voordat we gaan dineren bij La Buca di Ripetta. Een prima restaurant in de buurt.

Weer: in Rome droog tot 21 uur. 12 graden


Zondag 28 november 2021

WeSpaanse Trappen drinken koffie in de buurt en lopen dan naar de Spaanse trappen. Deze trappen werden in de 18e eeuw aangelegd om de kerk Trinita dei Monti beter bereikbaar te maken. Vooral in de zomer zijn ze zeer populair bij toeristen en jongeren om op te zitten. Daar is het nu geen weer voor. Op het plein voor de trappen, Piazza di Spagna, trekt de Fontana della Barcaccia de aandacht. Dit ontwerp van Bernini moest het in 2015 ontgelden, toen Feyenoord-hooligans in Rome rellen trapten. Inmiddels is de fontein in ere hersteld (met een Nederlandse schenking). We gaan de trappen op en lopen naar de Galleria Borghese, waarvoor we om 10 uur hebben gereserveerd. Het is een paleisje van Scipione Broghese uit de 17e eeuw, waarin de kardinaal uit de Borghese familie zijn fantastische kunstverzameling onderbracht. We komen ogen te kort voor de verzamelde en bestelde kunst, die hier tentoongesteld is. Het paleis is een kunstwerk op zich. Er zijn werken van Bernini, Caravaggio, Rafael en vele anderen. Na het museumbezoek nemen we de bus naar Piazza del Popolo en drinken koffie op een terras van Rosati. We gaan even terug naar het appartement, waarna we gaan lunchen bij Buccone. Een wijnbar met gerechtjes. Het is wel lekker, maar ook erg David van Berninin (Galleria Borghese)duur.

Daarna lopen we naar de Piazza Navona. Dit is een prachtig plein met de Fontein van de Vier Rivieren (Bernini) en de kerk van zijn Bernini's rivaal Boromini. Het plan is ovaalvormig omdat de bebouwing de lijnen van een stadion volgt dat hier in de eerste eeuw stond onder keizer Domitianus. We drinken er koffie (“slechts" 6 euro) op een toeristenterras.

Daarna nemen we de bus naar Piazza Venezia. We willen het Vittoriano op, maar nemen eerst de verkeerde trap. Die leidt naar een kerk, de Santa Maria Aracoeli. Ook mooi, maar niet ons doel. Weer naar beneden en dan om de hoek is de ingang naar het monument. Het monument is in 1885 voltooid (ingewijd in 1911) en symboliseert de Italiaanse eenheid, die in 1868 werd bereikt met de stichting van het Italiaanse koninkrijk onder Vittorio Emanuele II.  We moeten hier ook de  Green Pass (QR code van het Coronavaccinatiebewijs) laten zien, hoewel alles in de openlucht is. Bovenaan Piazza Navonede eerste trap ligt het graf van de onbekende soldaat (1e wereldoorlog) met eeuwige vlam en erewacht en daarboven staat een gigantisch ruiterstandbeeld van de koning. We gaan nog meer trappen op tot de lift. Daar kopen we een kaartje voor (12 euro) en dan naar boven naar het uitzichtplatform. Het uitzicht is prachtig met de ondergaande zon. We zien uit over het hele centrum en met name over het Capitool, het Forum Romanum en het Coloseum. In de verte zien we de koepel van de Sint Pieter basiliek. Weer beneden nemen we de bus naar huis.

’s Avonds eten we bij Pizzeria Emma in het oude centrum van Rome. De pizza’s op Romeinse wijze (dunner en knapperiger dan de Napolitaanse versie) zijn heerlijk en de Valpolicella wijn ook. We nemen de bus terug naar Largo Chighi en lopen van daar weer naar het appartement.

Weer: ’s ochtends een beetje regen, daarna droog. 12 graden. In de namiddag wat zon.

Maandag 29 november 2021

We School van Athene door Rafaelstaan vroeg op want we hebben tickets voor 8.30 voor toegang tot de Vaticaanse musea. We zijn ruim op tijd (20 minuten te vroeg) en staan op plek 10 vanaf het begin van de rij. We worden gecontroleerd op onze Green Pass en lichaamstemperatuur en de bagage worden gescand. Daarna geven de we de rugzak af en kan de verkenning van de musea beginnen. We slaan wel het een en ander over, anders is het echt teveel. We zien de Locoön bij de antieke beelden. Dit is een opmerkelijk mooi beeld van de priester die volgens Homerus de Trojanen waarschuwde tegen het Trojaanse Paard. Het in 1506 opgegraven. Vervolgens lopen we door de kaartengallerij (Galleria delle Carte Geografiche). Deze werd gemaakt voor paus Gregorius XIII (die van de kalender). De kaarten tonen alle regio's van Italië, eilanden in de Middellandse Zee en de pauselijke bezittingen in Frankrijk. Via de hal van de Onbevlekte Ontvangenis komen we in de Rafael kamers (Stanze di Rafaello). Die zijn prachtig. Het begint met de Stanze di Constatino met een wandschildering van veldslagen van keizer Constantijn de Grote, de eerste Christelijke Romeinse keizer. Daarna volgt de kamer van Heliodorus met de Verjaging van Heliodorus uit de Tempel. Hoogtepunt is de Stanza della Signatura met De School van Athene. Hierop verbeeldde Rafael de meeste filosofen uit de Griekse oudheid, zoals Plato, Aristoteles, Diogenes, Socrates en Herclitius. Voor een aantal heeft Rafael zich voor het gezicht gebaseerd op tijdgenoten als Leonardo da Vinci en Michelangelo. Rafael beschilderde deze ruimten tussen 1508 en 1514 in opdracht van paus Julius II, die ook de thema's bepaalde. Vervolgens komen er wat zalen met moderne kunst, waaronder Matisse, Dalí en anderen. Uiteraard volgt dan de Sixtijnse kapel, die adembenemend is. In deze kapel onder pausSint Pieter Sixtus IV in 1483 voltooid, maar onder Julius II door Michelangelo gedecoreerd is het ene meesterwerk na het andere te bewonderen. Met name de plafonschilderingen zijn prachtig, waaronder de Schepping van het licht, Adam en Eva. De kapel is de enige ruimte waar je niet mag fotograferen en ook de enige waar het behoorlijk druk is. Vanwege het vroege uur hebben we de drukte zo goed als vermeden. Uiteindelijk komen we via de Scala Bramante  weer bij de uitgang.
We gaan hierna naar de Sint Pieter. We moeten weer door een bagage scan en de Green Pass wordt weer gecheckt. Dan naar binnen. De ruimte is weer overweldigend. De beelden, de kapellen: alles is indrukwekkend. Uiteraard de Pietà van Michelangelo, maar ook de stoel van Petrus, de baldekijn boven het graf van Petrus. Onder de kerk zijn de graven van de pausen. Dat is wat minder opwindend, maar voor gelovigen natuurlijk zeer belangrijk. Na het bezoek aan de St Pieter nemen we de metro terug naar station Spagna. Daar neem ik een Supli, een Romeinse snack van rijst, tomaten en kaas, gepaneerd en als kroket gefrituurd. Erik neemt een pizza stuk, pizza al taglio. We rusten in het appartement uit en eten een boterham.

’s Middags Pantheonlopen we naar het Pantheon. Deze voormalige tempel dateert van de 2e eeuw na Christus. Geweldig dat men toen al in staat was om zo’n koepel, zonder versteviging te bouwen. De koepel is 43 met in diameter en evenzo hoog. Het oog van de koepel is ruim 7 meter in diameter. In de kerk is Rafael, maar ook Vittorio Emanuele II begraven. We nemen nog een koffie in een koffiehuis en lopen weer terug.
Erik kookt ’s avonds in het appartement. Na het eten gaan we naar de Trevi fonteinen. Ook bij avond zijn die erg mooi. Het is nog best druk met toeristen. De omgeving van de fonteinen is verschrikkelijk met veel toeristenrestaurants, waar je naarbinnen wordt gepraat. We nemen de metro naar Flaminio om bij het Piazza del Popolo een cocktail te drinken bij Rosati. Dat valt een beetje tegen. Het is erg stil en niet al het personeel is bij de les.

Weer: 8 graden. Buien, maar overwegend droog


Dinsdag 30 november 2021

We drinken koffie in de buurt van het appartement en nemen dan de metro naar Termini. Daar stappen we over op lijn B tot EUR Magliana. DaarOstia Antica, theater stappen weer over op de lijn naar Lido. We stappen uit bij Ostia Antica en van daar is het een paar minuten lopen naar de opgravingen van de voormalige havenplaats van Rome. Ostia ontstond zes eeuwen voor Christus als havenplaats. Later verplaatste de kustlijn zich en raakte Ostia in verval. De ruines zijn eeuwenlang veronachtzaamd, maar nu weer dagelijks te bezoeken. Het is er erg rustig. We moeten ook hier weer temperatuur laten checken en de Green Pass, maar dan mogen we naar binnen. De meeste gebouwen liggen langs de centrale as, de Decumanus Maximus. Voor de stadspoort zien we graftombes. Voorbij de stadspoort resten van pakhuizen en ook het theater, dat aan 4000 mensen plaats bood. Tal van tempels zien we tot we aan het forum komen waar een grote tempel staat gewijd aan Jupiter.  Er zijn ook etage woningen. Het weer werkt erg mee en de zon schijnt prachtig over de ruines. De cafetaria is helaas gesloten, maar er is een automaat, die acceptabele koffie produceert. We lopen de zelfde weg terug als gekomen en nemen de metro terug naar ons appartement. In de middag nemen we de bus naar het piazza Torre Argentina. Hier is midden op het plein een grote archeologische site, met resten van tempels. De locatie fungeert ook als opvang van zwerfkatten. We lopen door naar de joodse wijk, het Ghetto. Het is niet erg groot, maar heeft nog wel veel joodse, kosjere restaurants en een hele grote synagoge. Van daar lopen we langs het teatro Marcello, uit de tijd van keizer Augustus. Het is niet in gebruik maar de buitenkant doet veel denken aan een kleine versie van hetIsola Tiberina Coloseum. Vervolgens steken we de brug over naar het eiland in de Tiber. Op deze plek moet Rome zijn ontstaan, op een doorwaadbare plek van de Tiber. Het eiland is heel erg klein en wordt voor de helft ingenomen door een ziekenhuis Fatebenefratelli, dat gesticht is in 1585, maar nog steeds in gebruik is. De oorsprong gaat terug naar een opvangtehuis voor bedelaars en zieken gewijd aan Sint Bartolomeus voor het jaar 1000. Het ziekenhuis wordt nu door de Johannieter orde van Tempelridders geleid. We drinken nog wat in een barretje en nemen dan de bus terug.
’s Avonds gaan we eten bij Imágo op de zesde etage van het Hassler hotel. We lopen via de Spaanse trappen naar boven. Het hotel staat boven aan de trap. We hebben een tafel aan het raam en genieten van het prachtige uitzicht. We nemen het 6 gangen menu, dat begint met een hele verzameling amuses. De wijnen zijn allemaal top en passen prima bij de gerechten. Ondanks de bescheiden porties en glazen raken we behoorlijk vol van al deze lekkernijen. Bij de koffie volgt ook nog een selectie friandises.

Weer: zonnig en koud. 8 graden

Woensdag 1 december 2021We drinken we weer koffie bij ons in de buurt. Daarna nemen we de bus richting de Campo di Fiori, de versmarkt in het oudeCampo dei Fiori centrum van Rome. Het is even lopen vanaf de bushalte. Het is relatief rustig op de markt, die deels nog in opbouw is. We worden aan alle kanten uitgenodigd om te proeven en te kopen van de kruiden, fruit, kazen en olijfolieën. Ik had gedacht na de markt naar het Palazzo Massimo te gaan, maar dat is gesloten tot 14 uur. Hetzelfde geldt voor het Palazzo Altemps. We drinken koffie in een bar. Het is inmiddels gaan regenen. Het nieuwe plan is het Domus Aurea, de ruïnes van het paleis van keizer Nero. Dat is lastig te vinden in de buurt van het Coloseum. Google en Apple Maps laten ons hier in de steek. We vinden het uiteindelijk, na wat omzwervingen. Daar aangekomen blijkt dat het Domus niet te bezichtigen is vandaag. Alleen een tentoonstelling. Kaartjes zijn alleen online te koop. We druipen teleurgesteld af. We nemen de bus terug naar het appartement. We eten een boterham, rusten uit en gaan ’s middag weer op pad, naar het Palazzo Massimo. We nemen de metro naar Repubblica en dan een klein stukje lopen. Het Palazzo Massimo is onderdeel van het Museo Nazzionale Romano. Het museum heeft een grote collectie antiekePalazzo Massimo, Pugile in Riposo beelden. De begane grond voornamelijk anonieme vondsten. De mooisten zijn zonder meer de bronzen beelden van een rustende boxer en een van een onbekende helleense prins. Beiden gevonden bij de Capitoolheuvel.  De eerste etage zou vooral keizerbeelden bevatten, maar die is om voor ons onduidelijke redenen afgesloten. De tweede etage (flinke klim) heeft vooral prachtige mozaïeken en fresco’s uit Romeinse woonhuizen. Prachtig opgesteld.
Na het museum drinken we een biertje op het Piazza Repubblica onder de colonnade. Na het biertje – het is inmiddels gaan hozen – nemen we de metro terug naar het appartement.

’s Avonds gaan we eerst een cocktail drinken in de kleine, maar knusse hotelbar van het Hotel d’Inghilterra. We bestellen een negroni (Erik met prosecco in plaats van gin) en krijgen daarbij heerlijke hapjes, waaronder suppli. Na deze genoeglijke aperitivo gaan we naar Otello alla Concordia. Ooit het vaste adres van Fellini, nu nog steeds een betrouwbaar adres voor Romeinse specialiteiten. Ik neem na de bruchetta, gevolgd door Fornara di Vitello e patate. Erik kiest voor een Romeinse Pizza (Pinsa) Diavolo met tomaat Mozarella en pittige Salami, daarbij een Rosso de Montalcino.

Weer: zwaar bewolkt en regenbuien. 8 graden

Donderdag 2 december 2021


Na de koffie nemen we de metro naar San Giovanni. Hier staat naast de stadsmuur van Marcus Aurelius, de kerk van San Giovanni in Laterano.San Giovanni in Laterano De kathedraal en bisschopskerk van Rome en daarmee de moederkerk van de Katholieke kerk. De kerk hoort staatsrechtelijk bij het Vaticaan. Het is een prachtige basiliek met een verguld plafond waarin de wapens van paus Pius VI en die van zijn familie Aldobrandini zijn verwerkt. Er zijn prachtige fresco’s, waaronder een van Giotto van paus Bonifatius VIII die het eerste heilig jaar uitroept. In het hoofdschip staan marmeren beelden van de 12 apostelen. Ook de baldekijn is prachtig. Tegenover de kerk staat een gebouw van de Heilige Trap. Beweerd wordt dat dit  de trap van het paleis van Pontius Pilatus is geweest, waarlangs Christus naar beneden is gelopen na zijn rechtszaak. We mogen de trap alleen op onze knieën op, maar dat laten we maar. We kunnen er wel naar kijken. We lopen door naar de San Clemente kerk. Dit is een 12e eeuwse basiliek met een klein voorhofje. Van buiten ziet het er wat sjofel uit, maar binnen zien we de rijkdom van deze donkere romaanse kerk. Ook hier is het plafond verguld met het wapen van paus Clemens XI en er zijn prachtige 12e eeuwse mozaïeken in de apsis.

We nemen de metro vanaf het Coloseum naar Flaminio. Daar stappen we over op de bus naar het MAXXI, ofwel het Museu Nazionale delle Arte del XXI secolo. Het gebouw uit 2010 is ontworpen door Zaha Hadid en is gewijd aan eigentijdse kunst. het gebouw is mooi en interessant van ontwerp. De tentoongestelde kunst is van wisselende kwaliteit. Mooi is een tijdelijke tentoonstelling van een Braziliaanse fotograaf (Sebastiao Salgado) over het Amazonegebied (natuur en inwoners). Andere tentoonstellingen, zoals van Thomas Hirschborn kunnen ons minder bekoren. Een lunch in het museumcafé is niet mogelijk, want dat is gekoloniseerd doMAXXIor studenten, die hier massaal zijn neergestreken om onder het genot van 1 kopje koffie te hangen, te overleggen en te studeren. We nemen de bus en metro naar het appartement. We kopen een pizza al taglio een vierkant stuk pizza, dubbelgevouwen als sandwich. Dit is populair streetfood (del Mercato) in Rome.

We hadden ’s middags graag naar Trastevere, de wijk aan de overzijde van de Tiber, gegaan, maar het regent onbarmhartig hard met veel onweer. We blijven daarom helaas binnen. Tegen de avond wordt het iets beter en lopen we naar Vyta Enoteca. Dit is wijnbar waar je ook prima kunt eten. Na Caprese, respectievelijk Bruchetta nemen we Cacio e Pepe – ook  typisch Romeins – een eier Tonnarelli met zwarte peper en Pecorino Romano DOP. Alles uit eigen keuken wordt ons verzekerd.
Weer: zwaar bewolkt, ’s middag veel regen en onweer. 8 graden

Vrijdag 3 december 2021

We wachten op Simone, onze verhuurder, die ons om 9.15 komt uitluiden voor we vertrekken. Omdat hij een beetje laat is, hebben we niet veel tijd meer voor een praatje. We nemen de metro naar Termini en kopen een kaartje voor de Leonardo Express naar Fiumicion Airoporto. We komen er helaas achter dat er vandaag een treinstaking is en er een aantal treinen uitvallen. Daarom moeten we 45 minuten wachten op de trein, in plaats van een kwartier. De trein rijdt met een sukkelgang naar het vliegveld, waar we na een half uur om 10.50 uur aankomen. We moeten dan een stuk lopen en checken dan in voor de vlucht. Vanwege onze Sky Priority status kunnen we in de korte rij gaan staan. Daarna volgt de veiligheidscheck, weer een stuk lopen en lunchen we wat. We lopen verder naar de gate, waar we meteen het vliegtuig in kunnen. De vlucht vertrekt iets vroeger dan aangekondigd. Hij is maar half vol. We landen rond 15 uur op Schiphol en omdat onze koffers als eerste van de bagageband rollen (priority) hebben de trein van 15.37 naar Rotterdam Centraal. De Uber taxi is er binnen een minuut en brengt ons thuis.

Weer: in Rome zwaar bewolkt 6 graden. In Rotterdam regen 8 graden.


 Andere Reisverslagen