North West USA deel 1

Zondag 14 mei 2023

We hebben overnacht in het Sheraton op Schiphol, omdat we vandaag vroeg vertrekken naar Amerika en we al 6:50 uur willen inchecken. Het is opvallend rustig op Schiphol en we staan nergens in de rij. Noch voor de bagage drop-off, noch voor de veiligheidscontrole en ook bij de restaurants voor het ontbijt is het rustig.

De KLM-vlucht vertrekt een half uur later dan gepland, omdat er een ouder paar aan boord is, waarvan de vrouw zich niet goed voelt. De gezagvoerder wil ze niet meenemen, vanwege het risico dat hun situatie kan verslechteren. Het paar is het er niet mee eens, maar gaat uiteindelijk toch van boord. Desondanks komen we op tijd aan in San Francisco.

Op 14 mei komen we aan in San Francisco in de blijde wetenschap dat Feyenoord tijdens onze vlucht kampioen van Nederland was geworden. Daar is erFerry Building wel een lange rij voor de immigratiedienst. We staan bijna 40 minuten te wachten.

We nemen de BART (Bay Area Rapid Transit) trein naar het centrum van de stad en dan de bus voor 4 haltes. Dan zijn we bij het Parker Guesthouse, niet ver van de wijk Castro. We gaan de kamer op en rusten uit. Daarna ga ik het centrum in, naar de Apple Store op Union Square om een nieuwe iPad mini te kopen. Ook neem ik een prepaid sim bij AT&T voor mijn iPhone. Ik word goed en snel geholpen. Ik neem een E-sim met prepaid plan met 15GB aan data, onbeperkt bellen en SMS en ik krijg een Amerikaans telefoonnummer. Ik blijf bereikbaar op mijn Nederlandse nummer via de Nederlandse e-sim.

’s Avonds eten we in de buurt bij Le Mediterranee. We kijken nog wat tv en gaan voor acht uur naar bed.


Maandag 15 mei 2023

We slapen lang en goed en staan rond 7 uur op. Het ontbijt is wel goed verzorgd,Cable Car maar er zijn geen kaas of vleeswaren.

We nemen de tram (Metro genaamd) naar Embarcadero. Daar is het Ferry Building, waar ooit veel veerdiensten over de San Francisco Baai vertrokken. Nu zijn het er nog een paar. Er zijn bruggen en er is de BART.  Het gebouw is nu een markthal met fijne voedingswaren. Je kunt er ook drinken en eten. Vandaar lopen we naar de begin halte van de California Street Cable Car. We rijden het hele traject af. Toch weer leuke ervaring. Op de terugweg stappen we uit voor het Street Car museum, maar dat blijkt op maandagen gesloten te zijn. Het museum zit overgens in hetzelfde gebouw als de machines, die de Cable Cars in beweging houden. We lunchen Japans (ramen) en gaan terug naar het hotel.

In de namiddag ga ik naar het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA). Het gebouw en de collectie zijn groot. Veel kunstenaars zijn mij onbekeSFMOMAnd, maar er zijn vrij veel werken van Andy Warhol en Roy Liechtenstein. Ook een etage met fotografie en installaties. De onderste twee etages zijn gratis toegankelijk (voor de rest betaal je $25). Daar beneden vind je de klassieke modernen, zoals Matisse, Picasso, Braque, maar ook Mondriaan, Dalí, Van Doesburg, e.v.a. Op de begane grond neemt een groot werk van Diego Rivera (1886-1957), de echtgenoot van Frida Kahlo, de halve etage in beslag. Een symbolistisch werk over het ideaal van panamerikaanse eenheid. Rivera heeft in San Francisco een aantal grote muurschilderingen gemaakt, maar die zijn helaas niet meer publiekelijk toegankelijk.
Terug in het Guesthouse nemen we deel aan het wijnuurtje en gaan daarna een pizza eten verderop in de straat.

Weer: eerst bewolkt, daarna zonnig. 19 graden


Dinsdag 16 mei 2023


Na het ontbijt gaan we met bus 33 naar Haight Street, in de Haight – Ashbury wijk, die het epicentrum van de Flower Power was in de jaren 60. De wijk heeft nog steeds een esoterische sfeeAids memorial grove r en de bewoners zijn veelal hippies uit die tijd. We stappen uit aan het eind van Haight Street, waar Unlimited Bike een filiaal heeft. Daar hebben we fietsen gehuurd voor vandaag. Erik heeft een e-bike en ik een hybridefiets. We fietsen het naastgelegen Golden Gate Park in, de groene long van de stad. We beginnen bij het AIDS memorial grove. Een bosje waar een granieten vloer met namen herinnert aan de slachtoffers van de AIDS-epidemie in de jaren 80. We fietsen via de JFK Promenade naar de musea: het De Young aan de ene kant en het California Institute of Science aan de andere. Daarna fietsen we door prachtig parklandschap. We slaan af, bergopwaarts naar Stowe Lake. Hier kunnen bootjes en waterfietsen gehuurd worden, maar het is niet erg druk. Wij drinken er een sapje. Daarna fietsen we verder naar de Bison Paddock. Een soort hertenkamp voor bisons. De dieren zijn een beetje cameraschuw, want ze houden zich op in een gedeelte waar ze moeilijk te fotograferen zijn. We fietsen verder richting de kust en komen bij de Queen Wilhelmina Windmill. Een kopie van een Nederlandse windmolen uit 1903. De tuin rond de molen wordt opnieuw aangeplant met o.a. Afrikaantjes en Goudsbloemen. We rijden door naar het strand. Hier is het druk met schoolklassen, die maritiem onderwijs krijgen. We fietsen een stuk langs het strand naar de andere windmolen, de Murphy Windmill. De molen is in 1908 gebouwd om – net als de Dutch Windmill -  water naar het Golden Gate park te pompen. Ze werd in 1913 vervangen door elektrische pompen. De molen raakte in verval, maar werd in 2002 gerestaureerd (de Dutch Windmill in 1981).

We fietsen via de Martin Luther King Drive terug naar het De Young, waar we lunchen. Na de lunch fietsen we naar de fietsverhuur en nemen de bus terug naar het guesthouse.

’s Middags lopen we naar de basiliek SaCastron Francisco de Asisi. Deze kerk is in 1913 gebouwd op de locatie van de oorspronkelijke Spaanse missiepost uit 1776. San Francisco was destijds een van 20 Spaanse missiekerken aan de westkust. De missie bleef een dorp, tot de Gold Rush van 1849 toen de stad explosief groeide. De kerk werd in 1908 door de grote aarbeving verwoest en weer opgebouwd. De oorspronkelijke missiekapel werd gespaard. In 1952 werd de kerk tot basiliek verheven.

Rond 17 uur nemen we de bus naar Castro Street. Hier drinken we wat bij Twin Peaks Tavern, de eerste homokroeg die grote doorzichtige ramen had aan de straatzijde, zodat iedereen kon zien wie er binnen zat. Het publiek is op leeftijd. Daarna lopen we de Castro straat af. Nog steeds het epicentrum van gay cultuur, maar je ziet dat vooral de oudere garde zich hier thuisvoelt. We drinken nog wat bij Midnight Sun, een videobar die er in 1993 bij mijn eerste bezoek ook al was. Het publiek is nog steeds even oud als ik.

Na de cocktails lopen we naar Frances, een goed restaurant aan 17th Street. Het is een klein restaurant, maar wel erg luid. Dat komt ook door gebrek aan stoffering en geluidsdemping. Het eten is heerlijk. We nemen het Chef Tasting menu. Een viergangenmenu, maar de eerste drie gangen bestaan uit twee delen. We nemen er een wine pairing bij. Het tempo ligt hoog en na 75 minuten zijn we klaar.


Weer: zonnig en 21 graden. ’s Avonds koelt het af tot 15

Woensdag 17 mei 2023

Na het ontbijt bestellen we een rit bij Uber. We worden opgehaald met een ruime Toyota Sienna. De chauffeur zegt weinig, maarGolden Gate is uiterst correct en brengt ons naar de verhuurlocatie van Hertz aan Beach Street, bij Fisherman’s Wharf. Omdat ik Gold member ben verloopt de procedure supersnel. We krijgen een Nissan Ultima. We rijden naar het bezoekerscentrum van de Golden Gate brug. Dat behoort tot het Golden Gate National Park. In het bezoekerscentrum kopen we de “America the Beautiful Pass”, die een jaar lang toegang geeft tot alle Nationale Parken, Monuments etc. voor $80. Een voordeel, want ons eerste park Yosemite kost al $37 voor een dag.


We drinken koffie in het cafetaria met uitzicht op de brug, die helaas in mist is gehuld. Via een website moeten we onze auto aanmelden voor de tol. Daarna rijden we over de brug de stad uit. Vervolgens nemen we de Richmond brug de baai over richting Oakland en dan verder naar het Zuidoosten. Na 4 uur zijn we dan in Mariposa, een dorp in de buurt van Yosemite National Park. We verblijven in de Quality Inn. Een beetje gedateerd, maar wel schoon en functioneel. We rusten uit en gaan wat boodschappen doen.


’s Avonds eten we Mexicaans bij Castillo restaurant vlakbij het hotel.


Weer: in SF 17˚; in Mariposa 32˚

Donderdag 18 mei 2023


We Yosemitestaan om 6 uur op. We willen in Yosemite de drukte voor zijn en de files vermijden. Het ontbijt in het hotel stelt niet heel veel voor. We gaan om 6.30 uur op pad en zijn rond 8 uur in het park. De weg erheen is al prachtig, door de vallei van de Merced rivier. In Yosemite gaan we eerst kijken bij de Tunnel View. Geen tunnelvisie, maar een uitzichtpunt bij de ingang van een tunnel door een berg. Het uitzicht over de vallei is prachtig, met de berg El Capitan in het midden. We rijden naar beneden en komen bij de Upper Yosemite waterval. Ook heel mooi. Van dichtbij wordt je nat van het sproeiwater en de kolkende rivier. We gaan dan naar het Yosemite village voor koffie. Vandaar rijden we naar de Sentinel brug, maar daar is de parkeerplaats afgesloten. Dan maar naar Valley View. Mooi uitzichtpunt over de vaillei. Bridal Veil falls is onbereikbaar vanwegeYosemite Valley wegwerkzaamheden en Glacier Point is pas vanaf juli weer met de auto bereikbaar vanwege de zware sneeuwval afgelopen winter. Dan gaan weer richting uitgang en stoppen nog een paar keer voor mooie uitzichten en watervallen. Het is intussen veel drukker geworden en voor de ingang staat een lange file.

Terug in Mariposa lunchen we bij 1850 restaurant en in de middag ga ik even het zwembad van het hotel in. ’s Avonds eten we pasta bij een pizzeria. Maar dat is meer een vreetschuur. Het is voedzaam, dat moet gezegd.

Weer: in Mariposa 33˚, in Yosemite 17˚ en zonnig


Vrijdag 19 mei 2023


Vanuit Mariposa, waar we hebben verbleven, is het ongeveer 2 uur rijden naar Sacramento. Sacramento werd in 1850 de hoofdstad van California. Indertijd was het de enige stad van betekenis, California Capitolmaar het werd al snel overvleugeld door San Francisco en Los Angeles. Het is een niet zo grote stad gedomineerd door het regeringsgebouw, de State Capitol. We bezoeken het met een gids. We krijgen de vergaderzalen van de California Assemblee en de senaat te zien. Interessant. In de portretgalerij van voormalige gouverneurs vallen Ronald Reagan (1967-75) – die in 1980 president zou worden – en Arnold Schwarzenegger (2003-11) – bijgenaamd de Governator – op. Het portret van Jerry Brown (1975-83) mocht niet bij de andere hangen. Het was te modern naar de smaak van de Californische afgevaardigden.

In de kelder – nu het Lower Level geheten – staat een standbeeld van Ronald Reagan, die het zoals gezegd, tot President van de VS zou brengen. Na de tour gaan we terug naar het hotel en rusten uit. ’s Avonds eten we Indiaas. Lekker eten, maar de bediening laat wat steken vallen. Onze credit cards worden geweigerd. We betalen dan maar contant.

Weer: warm en zonnig, 30˚

Zaterdag 20 mei 2023

We rijden naar Old Sacramento, het oudste deel van de stad aan de Sacramento rivier nabij de Tower Bridge. Het zijn een paar straten met 19e eeuwse houten gebouwen. Het is een uitgaansgebied, dat vooral ’s avonds tot levenOld Sacramento komt. Hier is ook het spoorwegmuseum van California. Er is rijdend materieel dat op een museumspoor kan rijden. Aan de rivieroever liggen schepen, die als hotel of als riviercruiseboot fungeren. Een bijzondere bezienswaardigheid zijn een groep zeeleeuwen, die zich ophouden op een steiger voor plezierboten. De zeeleeuwen zijn op zoek naar voedsel de rivier op gezwommen. Op het lokale tv-nieuws vraagt men zich af of de dieren blijven, want de gemeente heeft de steiger voor 3,5 miljoen dollar aangelegd, maar niet voor de zeeleeuwen.

We rijden vervolgens naar het California museum. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en de bevolking van de staat. Er is een ruimte gewijd aan vrouw/man gelijkheid en aan vrouwelijke rolmodellen uit de staat, zoals Nancy Pelosi (voorzitter van het huis van Afgevaardigden in Washington DC), Megan Rapenoe (aanvoerder van het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam) en Janet Yellen (Centrale Bankvoorzitter en nu minister van Financiën). Ook is er een ruimte gewijd aan diversiteit. Op de benedenetage gaat het vooral over bevolkingsgroepen, die er niet altijd goed vanaf zijn gekomen, zoals de native Americans, de Chinezen en de Japanners. De Chinese immigranten speelden een belangrijke rol in de aanleg van de transamerikaanse spoorwegen van de Oostkust naar Californië, waarvoor ze pas onlangs erkenning kregen. De Japanners werden na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 geinterneerd in concentratiekampen. Hun loyaliteit aan Amerika werd betwijfeld. Later in de oorlog werd een gesegregeerde compagnie in het leger opgericht met Amerikaans-Japanse soldaten. Zij voelden een last om te bewijzen dat ze eerst Amerikaans waren en dan pas Japans. Na de oorlog viel de Amerikaanse Japanners nog veel racisme ten deel.

Na het museum gaan we naar het hotel en eten we een broodje bij Subway. In de middag gaan we naar het Sutter Fort Historical Park. Dit is het oorspronkelijke fort dat de Zwitserse immigrant Sutter stichtte als voorpost voor de verovering van Californië op de indianen en de Spanjaarden. Vanuit het fort ontstond Sacramento, dat in 1850 hoofdstad werd van de nieuwe staat in de Unie.

’s Avonds eten we bij Waterboy een prima restaurant in Midtown, in de gay quarter van de stad. We eten uitstekend en na het diner bezoeken we twee gay bars: Mercantile Saloon en The Depot.

Weer: zonnig, 27˚C




 


  Andere Reisverslagen  
terug   verder