|
november 2018 |
We komen rond 8.45 op Schiphol aan. Het is extreem rustig bij de bagage drop-off van SAS. Er is niemand vóór ons. We lopen door de veiligheidscontrole, die erg grondig is vandaag. Daarna drinken we koffie bij Starbucks en gaan naar gate C07 voor onze SAS vlucht naar Kopenhagen. De vlucht vertrekt op tijd en is lang niet vol. We komen op tijd aan in Kopenhagen. Het is een flink stuk lopen naar de bagageband. We wachten 5 minuten op de koffer en dan richting het metro station. De onbemande metro vertrekt vrij snel en binnen 15 minuten zijn we op station Nørreport midden in de stad. Daar stappen we op de bus naar ons appartement in Nørrebro, net buiten het centrum, tegenover het Rigshospitalet (Universitair Medisch Centrum).
Ons Airbnb appartement is groter dan verwacht en goed ingericht. We gaan meteen boodschappen doen bij een kleine Irma supermarkt in de buurt. Daarna lunchen we in het appartement. Na de lunch en een korte rustpauze gaan we op pad met bus en metro naar Kongens Nytorv. Vanuit de metro komen we uit in het warenhuis Magasin du Nord. Dit 150 jaar oude koopparadijs straalt een en al luxe uit. Letterlijk want de voorgevel is helemaal met lichtslingers versierd. Vandaar lopen we richting haven en de Koninklijke bibliotheek. Aan de KB is in 1999 een moderne uitbreiding gebouwd, ontworpen door architecten Schmidt Hammer Lassen. In Nederland bekend van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het is een zwart kubusvormig gebouw bekleed met granieten platen. Vandaar de bijnaam de Zwarte Diamant. We drinken koffie in het café øieblikket (het ogenblik) en kijken daarna rond in de nieuwbouw en het oude gebouw. Het nieuwe gebouw wordt in twee gedeeld door een atrium met een trappartij, die naar het niveau leidt waarop de brug naar het oude gebouw aansluit. Aan de rechterzijde is een auditorium Dronningens Sale. Links zijn lees- en studiezalen, die via het atrium daglicht krijgen. Er is ook een fotomuseum en een cartoonmuseum.
Na de bibliotheek lopen we via Christiansborg, het regeringscentrum de oude stad in. Het is ook bekend uit de tv-serie Borgen. We lopen over een kerstmarkt en komen dan bij Illums warenhuis. Ook een luxe koopparadijs, maar iets moderner dan Magasin du Nord.
Daarna lopen we verder over de Købmagergade, die Valkendorfsgade kruist. Die laatste is een deel van Strøget, de eerste verkeersvrije winkelstraat van Denemarken. We komen langs de ronde toren (bewaren we voor morgen) en komen bij Nørreport. Daar kopen we een brood bij de bakker en gaan verder naar de Torvehallerne (Markthallen). Deze hallen, ontworpen door de Deense architect Hans Peter Hagens (ApS) zijn in 2011 geopend. Het zijn twee hallen met daartussen een openlucht markt op de plek waar ooit de groentemarkt was. In de hallen worden exclusieve levensmiddelen verkocht en gegeten. We eten er heerlijk smørrebrød (met zalm, respectievelijk haring). Later op de avond gaan we nog even op pad naar The Barking Dog een gezellige cocktailbar in de buurt.
Weer: droog, licht bewolkt met zonnige perioden. 4°C
We staan redelijk vroeg op, rond 7.45. Het regent buiten. Na het ontbijt lopen we langs het Sortedam meer in de volle wind en regen naar het Lagkagehus, een filiaal van een koffiezaak, bakkerij en banketwinkel. Een beetje verzopen komen we er aan. We drogen op bij de grote koffie en als we de zaak weer verlaten, miezert het nog een beetje. We steken de Koningin Louisebrug over en nemen bus 5C naar het Raadhuisplein. We nemen een kijkje in het raadhuis van Kopenhagen. Het enorme gebouw met karakteristieke toren is een voorbeeld van de Nationaal-Romantische stijl, die in Skandinavië opgeld deed aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw. Architect was Martin Nyrop. Het gebouw werd na 9 jaar bouwen in 1905 voltooid. Na de entree kom je in een grote hal met Deense vlaggen. Op de tweede etage is een bogengallerij en daaronder zijn historische gebeurtenissen voor Kopenhagen in mozaïek beschreven. Op de tweede etage is ook een feestzaal, maar die is helaas niet toegankelijk vandaag. Na het stadhuis lopen we Strøget op. Dit is de eerste verkeersvrije winkelstraat van Denemarken. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van straten. We komen langs een Lego Flagshipstore en daarna bij de winkel van Royal Copenhagen (keramiek en serviezen). Het is allemaal prachtig, maar ook erg duur. We gaan verder en komen - na een koffiestop bij het mooie café Norden - bij de Ronde toren (Rundetårn) uit, die in 1642 is voltooid in opdracht van koning Christiaan IV door de Nederlandse architect Hans van Steenwinkel de Jonge. De toren is 42 meter hoog en functioneert als kerktoren en sterrenwacht. De weg naar boven is geen trap, maar een hellingbaan die 7,5 keer om de as van de toren draait. Boven op de toren werd een sterrenwacht opgebouwd. Peter de Grote bezocht de toren te paard in 1716. In 1902 reed voor het eerst een auto naar boven (en weer terug). Eenmaal boven staan we in de volle wind en is het ijskoud (gevoelstemperatuur -4°). Het uitzicht over de stad is mooi. Weinig hoogbouw en de skyline wordt bepaald door kerktorens. O.a. die van de Vår Frelserkirke met de trap aan de buitenzijde van de torenspits. Weer beneden eten we een organische en ecologisch verantwoorde Deense Hotdog van Døp. We lopen daarna naar Vor Frue Kirke (Onze Lieve Vrouwekerk), de kathedrale kerk van Kopenhagen. De neo-klassieke kerk werd in 1829 voltooid op de plek waar al eeuwen de hoofdkerk van Denemarken had gestaan, maar die in de Napoleontische oorlog in 1807 door de Britten in brand was geschoten. Het is een sobere kerk, maar wel heel stijlvol met een neo-Grieks/Romeinse facade van zuilen. Binnen wordt de aandacht getrokken door het de zegenende Christus in de Apsis van Bertel Thorvaldsen. Van hem zijn ook de 12 apostelen die aan beide lange zijden van de kerk staan opgesteld.
Na het kerkbezoek lopen we naar de bushalte en rijden terug naar het
appartement. We lunchen en ’s middags gaan we weer op pad naar Ny
Carlsbergs Glyptotek, een museum dat is ontstaan uit de
kunstverzameling van Carlsberg bierbrouwer Carl Jacobsen (1842-1914).
Vanaf 1882 opende Jacobsen zijn collectie voor het publiek bij hem
thuis, maar in 1888 werd de verzameling zo omvangrijk dat een speciaal
gebouw nodig werd. Jacobsen stond een deel van zijn collectie af aan de
stad en de staat op voorwaarde dat er een speciaal gebouw voor zou
komen. Dit werd in 1897 geopend. In 1906 volgde een uitbreiding. De
collectie bestaat uit een enorme hoeveelheid Griekse en Romeinse beelden
en dan met name bustes. Verder
ook Deense schilderkunst uit de Deense Gouden Eeuw van eind 18e eeuw tot
tweede helft 19e eeuw. Een groot aantal werken uit die periode hangt op
de tweede etage. We zien veel landschappen door voor ons onbekende
schilders van realisme tot impressionisme. Ook een flinke hoeveelheid
Franse schilders en bronzen sculpturen van Degas op de zolderetage. Het
museum ligt rond een wintertuin onder een glazen dak. Na het
museumbezoek gaan we weer terug en eten we “thuis”.
’s Avonds gaan we er nog op uit om wat Gay bars te bezoeken. We starten
bij Centralhjørnet,
de oudste nog bestaande gaybar in Denemarken en misschien wel ter
wereld. Het is er afgeladen vol. Zeer rumoerig en er wordt nog stevig
gerookt. Na een kwartier zijn we het beu en lopen door naar Oscar,
een trendy en vriendelijke bar toepasselijk aan
het Regnbuepladsen (Regenboogplein) gelegen. Hier wordt niet gerookt,
staat de muziek op een aangenaam volume en is de sfeer rustig.
Daarna gaan we weer met bus 6A terug naar Nørrebro, waar ons appartement
staat.
We nemen de bus en de S-tog (trein) naar Vesterport station. Van daar lopen we een klein stukje naar Sixt car rental. We krijgen een upgrade van een Opel Corsa naar een BMW 1-serie. We kopen online een retourkaartje voor de Øresundbrug en rijden richting Zweden door de lange tunnel en over de brug over de Sont. De tunnel werd in het jaar 2000 geopend en vormt sindsdien de vaste oeververbinding tussen Denemarken en Zweden. Het totale traject is 8km lang. Onder de autobrug rijdt de trein. Bij het tolpoortje aan de Zweedse kant van de brug nemen we de groene baan en kunnen doorrijden tot de paspoortcontrole, die Zweden tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 (tijdelijk) heeft ingesteld. In Malmö bezoeken we eerst de Lilla Torg, het kleine marktplein, waar we tussen de vakwerkhuizen een kopje koffie bij Café Pronto drinken. We wandelen naar het grote marktplein (Stortorget). Dit plein was in de 16e eeuw het grootste plein in Noord-Europa. Aan het plein staat het stadhuis uit de 18e eeuw met een Hollandse renaissancegevel. Ook zien we hier de Lejonet - apotheek. Het gebouw dateert uit 1896 en is in de nieuw-renaissance-stijl opgebouwd. Teschska palatset zoals het gebouw officieel heet is gebouwd in opdracht van apotheker John Tesch. De architecten waren Lindvall en Boklund. Het was destijds een van de grootste apotheken van Europa. We gaan door naar de St Petrikerk, die helaas is gesloten. De kerk is begin 14e eeuw ingewijd en daarna een aantal keren uitgebreid. We lopen door het centrum van de stad en kopen bij Åhlén wat kledingsaccesoires. We steken de grote Gustaf Adolf torg over, waar een kerstmarktje is. Daarna lopen weer terug door de stad naar de Saluhall. Deze markthal is sinds 2014 gevestigd in een voormalige spoorgoederenloods, die sinds 1955 leegstond. Hier eten we een Italiaanse lunch.In een nieuwbouwwijk aan de oevers van de Sont staat sinds 2005 de 190 meter hoge woontoren Turning Torso. Het is een slanke, gedraaide toren, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Het is gebaseerd op een sculptuur van Calatrava, waarvan de schouders ten opzichte van het bekken staat gedraaid.
Vervolgens rijden we naar Lund, zo’n 19km noordelijk van Malmö. Het is een oude universiteitsstad (1666) met 39.000 studenten en een 12e eeuwse domkerk. We bezoeken ook hier de markthal en drinken koffie met een Zweedse lekkernij bij konditori Ramklints aan het Mårtenstorget. Rond 15.30 rijden we weer terug naar de brug. We steken brug weer over naar Denemarken en rijden terug naar het appartement.
’s Avonds brengen we de auto terug naar Sixt en gaan we een cocktail drinken bij Curfew in Vesterbro. Het is een mooie bar met als thema de periode van de Drooglegging in de VS, toen alcohol illegaal was en bars in handen van de georganiseerde misdaad waren. Daarna eten we in het Kødbyen, het voormalige vleesdistrikt. Veel van de abatoirs en loodsen in deze wijk zijn verbouwd tot restaurants en bars. Het restaurant Paté Paté is volgepakt, maar het bistro eten (kleine gerechtjes) smaakt uitstekend. Daarna met trein en bus weer naar huis.
Andere Reisverslagen | ||