november 2018

Woensdag 28 november 2018

We komen rond 8.45 op Schiphol aan. Het is extreem rustig bij de bagage drop-off van SAS. Er is niemand vóór ons. We lopen door de veiligheidscontrole, die erg grondig is vandaag. Daarna drinken we koffie bij Starbucks en gaan naar gate C07 voor onze SAS vlucht naar Kopenhagen. De vlucht vertrekt op tijd en is lang niet vol. We komen op tijd aan in Kopenhagen. Het is een flink stuk lopen naar de bagageband. We wachten 5 minuten op de koffer en dan richting het metro station. De onbemande metro vertrekt vrij snel en binnen 15 minuten zijn we op station Nørreport midden in de stad. Daar stappen we op de bus naar ons appartement in Nørrebro, net buiten het centrum, tegenover het Rigshospitalet (Universitair Medisch Centrum).

Ons Airbnb appartement is groter dan verwacht en goed ingericht. We gaan meteen boodschappen doen bij een kleine Irma supermarkt in de buurt. Daarna lunchen we in het appartement. Na de lunch en een korte rustpauze gaan we op pad met bus en metro naar Kongens Nytorv. Vanuit de metro komen we uit in het warenhuis Magasin du Nord. Dit 150 jaar oude koopparadijs straalt een en al luxe uit. Letterlijk want de voorgevel is helemaal met lichtslingers versierd. Vandaar lopen we richting haven en de Koninklijke bibliotheek. Aan de KB is in 1999 een moderne uitbreiding gebouwd, ontworpen door architecten Schmidt Hammer Lassen. In Nederland bekend van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het is een zwart kubusvormig gebouw bekleed met granieten platen. Vandaar de bijnaam de Zwarte Diamant. We drinken koffie in het café øieblikket (het ogenblik) en kijken daarna rond in de nieuwbouw en het oude gebouw. Het nieuwe gebouw wordt in twee gedeeld door een atrium met een trappartij, die naar het niveau leidt waarop de brug naar het oude gebouw aansluit. Aan de rechterzijde is een auditorium Dronningens Sale. Links zijn lees- en studiezalen, die via het atrium daglicht krijgen. Er is ook een fotomuseum en een cartoonmuseum.

Na de bibliotheek lopen we via Christiansborg, het regeringscentrum de oude stad in. Het is ook bekend uit de tv-serie Borgen. We lopen over een kerstmarkt en komen dan bij Illums warenhuis. Ook een luxe koopparadijs, maar iets moderner dan Magasin du Nord.

Daarna lopen we verder over de Købmagergade, die Valkendorfsgade kruist. Die laatste is een deel van Strøget, de eerste verkeersvrije winkelstraat van Denemarken. We komen langs de ronde toren (bewaren we voor morgen) en komen bij Nørreport. Daar kopen we een brood bij de bakker en gaan verder naar de Torvehallerne (Markthallen). Deze hallen, ontworpen door de Deense architect Hans Peter Hagens (ApS) zijn in 2011 geopend. Het zijn twee hallen met daartussen een openlucht markt op de plek waar ooit de groentemarkt was. In de hallen worden exclusieve levensmiddelen verkocht en gegeten. We eten er heerlijk smørrebrød (met zalm, respectievelijk haring). Later op de avond gaan we nog even op pad naar The Barking Dog een gezellige cocktailbar in de buurt.

Weer: droog, licht bewolkt met zonnige perioden. 4°C

Donderdag 29 november 2018

We staan redelijk vroeg op, rond 7.45. Het regent buiten. Na het ontbijt lopen we langs het Sortedam meer in de volle wind en regen naar het Lagkagehus, een filiaal van een koffiezaak, bakkerij en banketwinkel. Een beetje verzopen komen we er aan. We drogen op bij de grote koffie en als we de zaak weer verlaten, miezert het nog een beetje. We steken de Koningin Louisebrug over en nemen bus 5C naar het Raadhuisplein. We nemen een kijkje in het raadhuis van Kopenhagen. Het enorme gebouw met karakteristieke toren is een voorbeeld van de Nationaal-Romantische stijl, die in Skandinavië opgeld deed aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw. Architect was Martin Nyrop. Het gebouw werd na 9 jaar bouwen in 1905 voltooid. Na de entree kom je in een grote hal met Deense vlaggen. Op de tweede etage is een bogengallerij en daaronder zijn historische gebeurtenissen voor Kopenhagen in mozaïek beschreven. Op de tweede etage is ook een feestzaal, maar die is helaas niet toegankelijk vandaag. Na het stadhuis lopen we Strøget op. Dit is de eerste verkeersvrije winkelstraat van Denemarken. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van straten. We komen langs een Lego Flagshipstore en daarna bij de winkel van Royal Copenhagen (keramiek en serviezen). Het is allemaal prachtig, maar ook erg duur. We gaan verder en komen - na een koffiestop bij het mooie café Norden -  bij de Ronde toren (Rundetårn) uit, die in 1642 is voltooid in opdracht van koning Christiaan IV door de Nederlandse architect Hans van Steenwinkel de Jonge. De toren is 42 meter hoog en functioneert als kerktoren en sterrenwacht. De weg naar boven is geen trap, maar een hellingbaan die 7,5 keer om de as van de toren draait. Boven op de toren werd een sterrenwacht opgebouwd. Peter de Grote bezocht de toren te paard in 1716. In 1902 reed voor het eerst een auto naar boven (en weer terug). Eenmaal boven staan we in de volle wind en is het ijskoud (gevoelstemperatuur -4°). Het uitzicht over de stad is mooi. Weinig hoogbouw en de skyline wordt bepaald door kerktorens. O.a. die van de Vår Frelserkirke met de trap aan de buitenzijde van de torenspits. Weer beneden eten we een organische en ecologisch verantwoorde Deense Hotdog van Døp. We lopen daarna naar Vor Frue Kirke (Onze Lieve Vrouwekerk), de kathedrale kerk van Kopenhagen. De neo-klassieke kerk werd in 1829 voltooid op de plek waar al eeuwen de hoofdkerk van Denemarken had gestaan, maar die in de Napoleontische oorlog in 1807 door de Britten in brand was geschoten. Het is een sobere kerk, maar wel heel stijlvol met een neo-Grieks/Romeinse facade van zuilen. Binnen wordt de aandacht getrokken door het de zegenende Christus in de Apsis van Bertel Thorvaldsen. Van hem zijn ook de 12 apostelen die aan beide lange zijden van de kerk staan opgesteld.

Na het kerkbezoek lopen we naar de bushalte en rijden terug naar het appartement. We lunchen en ’s middags gaan we weer op pad naar Ny Carlsbergs Glyptotek, een museum dat is ontstaan uit de kunstverzameling van Carlsberg bierbrouwer Carl Jacobsen (1842-1914). Vanaf 1882 opende Jacobsen zijn collectie voor het publiek bij hem thuis, maar in 1888 werd de verzameling zo omvangrijk dat een speciaal gebouw nodig werd. Jacobsen stond een deel van zijn collectie af aan de stad en de staat op voorwaarde dat er een speciaal gebouw voor zou komen. Dit werd in 1897 geopend. In 1906 volgde een uitbreiding. De collectie bestaat uit een enorme hoeveelheid Griekse en Romeinse beelden en dan met name bustes. Verder ook Deense schilderkunst uit de Deense Gouden Eeuw van eind 18e eeuw tot tweede helft 19e eeuw. Een groot aantal werken uit die periode hangt op de tweede etage. We zien veel landschappen door voor ons onbekende schilders van realisme tot impressionisme. Ook een flinke hoeveelheid Franse schilders en bronzen sculpturen van Degas op de zolderetage. Het museum ligt rond een wintertuin onder een glazen dak. Na het museumbezoek gaan we weer terug en eten we “thuis”.
’s Avonds gaan we er nog op uit om wat Gay bars te bezoeken. We starten bij Centralhjørnet, de oudste nog bestaande gaybar in Denemarken en misschien wel ter wereld. Het is er afgeladen vol. Zeer rumoerig en er wordt nog stevig gerookt. Na een kwartier zijn we het beu en lopen door naar Oscar, een trendy en vriendelijke bar toepasselijk aan het Regnbuepladsen (Regenboogplein) gelegen. Hier wordt niet gerookt, staat de muziek op een aangenaam volume en is de sfeer rustig.
Daarna gaan we weer met bus 6A terug naar Nørrebro, waar ons appartement staat.

Weer: regen en harde wind, 2°C

Vrijdag 30 november 2018

Na het ontbijt gaan we met de leenfiets van Bycyklen vanaf de standplaats Rigshospitalet naar het oude centrum. We zitten in de ochtendspits en het is ook op de (brede) fietspaden druk. De fietsers in Kopenhagen rijden hard en hebben een assertieve rijstijl. Iedereen haalt al bellend in - zelfs de bakfietsen. We gaan een gebakje  eten bij conditori La Glace. Het is een mooie klassieke ambiance (sinds 1870) en het gebak is heerlijk. Vandaar fietsen we door naar Nyhavn. We lopen rond deze oude haven met de mooie huizen, waar ook HC Andersen heeft gewoond. De kleurrijke gevels rond de 17e eeuwse haven zijn schilderachtig en een echte toeristentrekker. Dat is niet altijd zo geweest. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw gleed Nyhavn af naar een rosse buurt met smoezelige bordelen en animeerbars. Uit die tijd is er nog één over. Het contrast met de sfeer van nu kon niet groter zijn. Er is een kerstmarkt op een van de kades. We gaan verder naar Amalienborg het paleis van de koninklijke familie in de wintertijd. Het complex bestaat uit vier identieke gebouwen, die symmetrisch rond een ruiterstandbeeld staan. Ze zijn in 1750 gebouwd voor vier adellijke families. De koninklijk familie onteigende de huizen in 1794 toen Christiansborg, hun eigen paleis in afbrandde. De  standaard van zowel de koningin als de kroonprins hangt in top, wat betekent dat ze thuis zijn. Een van de paleisgebouwen is als museum ingericht. Om 12 uur begint de afwisseling van de wacht. Dan begint het ook te regenen. De aflossing is een tijdrovend ceremonieel, maar de wachten met hun berenmutsen zijn een mooi gezicht. We lopen na de ceremonie naar Ida Davidsen, maar dit smørrebrød restaurant is volgeboekt. We komen uit bij Amadeus, waar we ook heerlijk smørrebrød eten.

Daarna lopen we naar het Designmuseum. Veel meubels daar, vooral stoelen van Deense snit. Ook mode en gebruiksvoorwerpen. We stappen weer op de fiets, nu naar de Zeemeermin of Lille Havnfrue. Het kleine beeld van de zeemeermin uit het sprookje van Andersen. Vele toeristen gaan ermee op de foto. Het beeld staat hier sinds 1913 en was een geschenk van Carlsberg aan de stad. Het is een paar keer bij wijze van slechte grap onthoofd, maar gelukkig weer hersteld. We fietsen verder naar het beeld van de alternatieve zeemeermin. Het zit op haar eigen eiland voor de Pakhuskaj en maakt deel uit van het "Genetically Modified Paradise" van kunstenaar Bjørn Nørgaard.

’s Avonds eten we bij 108 in Christianshavn. De chef is opgeleid bij Noma - een van de beste restaurants ter wereld - en heeft één ster van Michelin bijelkaar gekookt. We eten een heerlijk 8 gangendiner met bijpassende wijnen. Het restaurant is niet chic, maar wel goed. Na het diner nemen we een taxi naar huis.
Weer: koud en wind. 2 graden.

Zaterdag 1 december 2018

We nemen de bus en de S-tog (trein) naar Vesterport station. Van daar lopen we een klein stukje naar Sixt car rental. We krijgen een upgrade van een Opel Corsa naar een BMW 1-serie. We kopen online een retourkaartje voor de Øresundbrug en rijden richting Zweden door de lange tunnel en over de brug over de Sont. De tunnel werd in het jaar 2000 geopend en vormt sindsdien de vaste oeververbinding tussen Denemarken en Zweden. Het totale traject is 8km lang. Onder de autobrug rijdt de trein. Bij het tolpoortje aan de Zweedse kant van de brug nemen we de groene baan en kunnen doorrijden tot de paspoortcontrole, die Zweden tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 (tijdelijk) heeft ingesteld. In Malmö bezoeken we eerst de Lilla Torg, het kleine marktplein, waar we tussen de vakwerkhuizen een kopje koffie bij Café Pronto drinken. We wandelen naar het grote marktplein (Stortorget). Dit plein was in de 16e eeuw het grootste plein in Noord-Europa. Aan het plein staat het stadhuis uit de 18e eeuw met een Hollandse renaissancegevel. Ook zien we hier de Lejonet - apotheek. Het gebouw dateert uit 1896 en is in de nieuw-renaissance-stijl opgebouwd. Teschska palatset zoals het gebouw officieel heet is gebouwd  in opdracht van apotheker John Tesch. De architecten waren Lindvall en Boklund. Het was destijds een van de grootste apotheken van Europa. We gaan door naar de St Petrikerk, die helaas is gesloten. De kerk is begin 14e eeuw ingewijd en daarna een aantal keren uitgebreid. We lopen door het centrum van de stad en kopen bij Åhlén wat kledingsaccesoires. We steken de grote Gustaf Adolf torg over, waar een kerstmarktje is. Daarna lopen weer terug door de stad naar de Saluhall. Deze markthal is sinds 2014 gevestigd in een voormalige spoorgoederenloods, die sinds 1955 leegstond. Hier eten we een Italiaanse lunch.In een nieuwbouwwijk aan de oevers van de Sont staat sinds 2005 de 190 meter hoge woontoren Turning Torso. Het is een slanke, gedraaide toren, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. Het is gebaseerd op een sculptuur van Calatrava, waarvan de schouders ten opzichte van het bekken staat gedraaid.

Vervolgens rijden we naar Lund, zo’n 19km noordelijk van Malmö. Het is een oude universiteitsstad (1666) met 39.000 studenten en een 12e eeuwse domkerk. We bezoeken ook hier de markthal en drinken koffie met een Zweedse lekkernij bij  konditori Ramklints aan het Mårtenstorget. Rond 15.30 rijden we weer terug naar de brug. We steken brug weer over naar Denemarken en rijden terug naar het appartement.

’s Avonds brengen we de auto terug naar Sixt en gaan we een cocktail drinken bij Curfew in Vesterbro. Het is een mooie bar met als thema de periode van de Drooglegging in de VS, toen alcohol illegaal was en bars in handen van de georganiseerde misdaad waren. Daarna eten we in het Kødbyen, het voormalige vleesdistrikt. Veel van de abatoirs en loodsen in deze wijk zijn verbouwd tot restaurants en bars. Het restaurant Paté Paté is volgepakt, maar het bistro eten (kleine gerechtjes) smaakt uitstekend. Daarna met trein en bus weer naar huis.


Weer: 5° en zeer zwaar bewolkt. ’s Middags wat regen tijdens de rit naar Lund

Zondag 2 december 2018

De benedenburen vieren een verjaardagsfeest en dat gaat er zeer luidruchtig aan toe. Harde muziek, veel gelal en geschreeuw. Om 2 uur ’s nachts ben ik het zat en ga naar beneden om te eisen dat de muziek uit gaat. Anders bel ik de politie. En wonder boven wonder, na een paar minuten is de muziek uit en na vijf minuten is het helemaal stil. We kunnen eindelijk slapen.
De volgende ochtend gaan we na het ontbijt met de bus en metro naar de wijk Christianshavn. We drinken koffie bij het Lagkagehuset (Taartgebouw). Een koffiezaak in het gelijknamige gebouw. Het modernistische gebouw uit 1930 ontleent zijn naam aan de gelijkenis met een lagentaart. De bakkerij en koffiezaak zit nu op vele plaatsen in Kopenhagen en zelfs in andere Deense steden onder die naam. Na de koffie wandelen we langs de havens en grachten van Christianshavn. De gelijkenis met Amsterdam en Nederland is niet toevallig, want een Nederlandse landmeter en ingenieur, Johan Semp, kreeg van Christian IV de opdracht voor het ontwerp van deze 17e eeuwse stadswijk op gewonnen land. In 1625 was de wijk gereed en vertrok Semp (of Sems) terug naar Groningen. We lopen langs de Vor Frelser Kirke. Deze kerk is bijzonder vanwege de draaitrap aan de buitenkant van de torenspits. Ze is gebouwd aan het eind van de 17e eeuw onder Christian V, de eerste absolute heerser van Denemarken. We lopen verder en komen langs de Nordatlantens Brygge, vanwaar we 108 zien, het restaurant waar we eergisteren hebben gegeten. Het is gevestigd in een voormalig pakhuis. We lopen verder over een brug langs nog meer voormalige pakhuizen en een marinebasis. Op het voormalige marineterrein is in 2005 naar een ontwerp van Henning Larssen het neofuturistisch operagebouw neergezet. Het is een van de modernste, maar ook duurste (meer dan 500.000 euro) in de wereld. Het gebouw is gefinancierd door de cultuurstichting van A.P. Møller, de oprichter van de rederij Mærsk, de grootste rederij ter wereld. Het operagebouw is perfect uitgelijnd met de marmerkerk en het koninklijk paleis Amalienborg aan de andere kant van de haven. Het is een mooie locatie. Vanaf de opera nemen we de waterbus naar de Cirkelbrug van de Ijslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Het zijn drie met elkaar verbonden cirkels, elk met een zeilmast. De brug is voor fietsers en voetgangers, die een cirkelbeweging moeten maken om de brug te passeren.

We lopen door de stromende regen naar de metro en nemen die naar Nørreport en vandaar de bus naar Georg Brandes Plads bij de Parkmusea. We lopen naar het Rosenborg kasteel. Dit sprookjesachtige slot, met Nederlandse klokgevels, werd in de 17e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor Christian IV en bleef een koninklijke residentie tot 1838, toen het voor het publiek werd geopend. De belangrijkste attractie zijn de Deense kroonjuwelen, die in de kluis in de kelder zijn tentoongesteld. In het paleis zelf zijn de kunstschatten, serviezen, kleding en nog veel meer van de koninklijke familie tentoongesteld. Bovenin is de lange zaal met de Deense troon, die wordt gebruikt bij kroningen van aantredende Deense monarchen. Het paleis is wel erg donker. Er komt weinig licht naar binnen, zeker bij dit sombere weer en er is ook weinig kunstlicht teneinde de verzameling te beschermen tegen lichtinwerking. Het is hier en daar zo donker dat je bijna niet ziet waar je naar staat te kijken. De toegang is strikt gereguleerd met tijdslots voor het binnengaan. Voor het paleis en de schatkamer staan echte Deense bewapende soldaten op wacht.
We gaan na het bezoek aan Rosenborg terug naar het appartement en lunchen. We rusten nog wat uit en gaan rond 15 uur met bus en metro naar de luchthaven. We geven onze koffers af, gaan door de veiligheidscontrole en nemen vervolgens wat te eten. Het aanbod is overweldigend. Veel restaurants en winkels in de vertrekhallen. We zien opeens dat de stoelen die we hadden gereserveerd niet dezelfde zijn als op onze boarding cards, die we bij de bagage drop off kregen. We reclameren bij de gate en krijgen toch stoelen bij de exit row. Het vliegtuig (gepland vertrek 18.05) moet 45 minuten wachten met vertrekken, omdat er geen landingsslot op Schiphol beschikbaar is. Uiteindelijk zijn we maar 30 minuten te laat. De trein komt er als snel aan en op Rotterdam staat de Uber taxi te wachten. Half tien thuis.

Weer: 5°C regen.


  Andere Reisverslagen