DEEL 3

 

Zaterdag 28 mei 2011

De grensovergang van Slovenië naar Italië passeren we zonder enige aandacht van officiële zijde. Aan de Italiaanse zijde valt Triest - Caffè S Marcoop dat de plaatsnaamborden en wegwijzers in twee talen zijn gesteld: Italiaans en Sloveens. In deze streek, waar de grenzen in de loop der eeuwen een aantal malen zijn verschoven wonen minderheden van Slovenen, Kroaten en Italianen over en weer over de grenzen heen. 

In Triëst regent het ook. We hadden gereserveerd in het James Joyce hotel, maar omdat we een dag eerder in Triëste zijn aangekomen, is daar nu geen plaats. We vinden onderdak in het Urban design hotel, dat onder hetzelfde management valt. Hyperdesign is het zeker, maar de kamer is wel wat aan de kleine kant. We hebben gebruik gemaakt van de valet parking service, die onze auto ergens in de stad zal onderbrengen. We lopen wat rond door de stad en gaan koffie drinken bij Caffè San Marco, een klassiek koffiehuis dat hier al koffie schenkt sinds 1914 en een verzamelplaats was voor de plaatselijke intelligentsia, waaronder de schrijvers James Joyce, Italo Svevo en Umberto Saba. Ook was het tot 1918 een verzamelplaats voor Italiaanse nationalisten. Na de koffie in het prachtige Jugendstildecor lopen we naar het waterfront voor een drankje op een terras. Het weer klaart op en wordt droog.

We reserveren een tafel in restaurant Ai Fiori. Het diner bij Ai Fiori is erg goed. Ze hebben alleen visgerechten en ze zijn zeer smakelijk en mooi bereid. We eten Zeebaars en Tonijn als hoofdgerecht. Een pinot grigio erbij maakt het helemaal af.

Weer: regen en zwaar bewolkt. Aanvankelijk 10 graden. Pas eind van de dag opklaringen.  

Zondag 29 mei 2011  

We Triest - Stadhuisontbijten in de strak vormgegeven ontbijt zaal onder in het hotel. We lopen daarna naar het Piazza del’Unitá Italiana. We drinken koffie op een terras aan de zuidzijde van het plein. Het plein wordt begrensd door het stadhuis aan de oostzijde. Aan de westzijde kijkt het uit op de Adriatische zee. Het stadhuis werd in 1873 voltooid, toen Trieste bij het Oostenrijks-Hongaarse rijk hoorde. De andere gebouwen rond het plein zijn voor kooplieden, rederijen en verzekeringsmaatschappijen gebouwd in de tijd dat Triëste de belangrijkste zeehaven voor Oostenrijk was. Na de koffie lopen we naar de oude stad en beklimmen de heuvel naar de basiliek en het kasteel van San Giusto.  In de basiliek is nog een mis gaande als we er aan komen. Na afloop van de mis gaan we naar binnen. Het is een aardige kerk met Romaanse en gotische elementen, die is ontstaan door het in de 14e eeuw samenvoegen van twee bestaande kerken. Ook byzantijnse invloeden zijn te zien inTriest - Basilica San Giusto de mozaïeken in  de nevenkappellen. Na het kerkbezoek zien we een grote groep mensen aan koen lopen met kinderen die hun heilige communie gaan afleggen. Ze zijn in een communiekleed gestoken. We lopen naar het kasteel San Giuste van Triëste dat naast de kerk ligt. We betalen €5 toegang voor een tentoonstelling over de geschiedenis van Triëst, de eenwording van Italië en de rol van de politicus Cavour daarbij. Ook zijn er historisch ingerichte kamers te zien. Het hoogtepunt is echter het sublieme uitzicht over de stad.

Na het bezoek lopen we weer naar beneden naar de nieuwe stad, Borgo Teresiano. Deze wijk is aangelegd tijdens de regering van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia. We lopen naar het Canale, een handelshaven  die de nieuwe stad in twee deelt. Langs de kades, waar nu zeil- en motorjachten zijn aangemeerd, zijn vele terrassen. De haven eindigt bij het Piazza Sant’Antonio Nuovo, waar een bezienswaardige Servisch-Orthodoxe kerk staat, de San Spiridione. Triëste kent al eeuwen een Serivisch en Griekse gemeenschap van met name handelslieden. Binnen wordt er gebeden en de iconen gekust. We lopen richting centraal station. Op het  plein zien we de tram naar Opicina, dat boven op de berg ligt, op punt van vertrek. We lunchen in een familierestaurantje en lopen daarna weer naar het waterfront. Het wordt allengs warmer en het wordt tijd voor een middagrustpauze, een siësta. We keren terug naar het hotel. Triest - Canale Grande

Rond half vier gaan we er weer op uit. We drinken koffie bij Caffè Tommaseo, het oudste koffiehuis van de stad. Het werd in 1830 geopend door Tomasso Marcato uit Padova. Het werd gedecoreerd door de schilder Gatteri en de spiegels zijn speciaal voor het café gemaakt in België. In 1997 is het café gerestaureerd. Daar maken we na een lekkere koffie ook kennis met een populair drankje: Apérol Spritz. Een cocktail van Aperol, Prosecco en sodawater. We krijgen er een lading zoutjes, koekjes en olijven bij. We lopen weer verder langs de waterkant, waar half Triëst loopt te flaneren. Er is ook een botenshow van peperdure motorjachten en er is ook een Maybach auto te bewonderen. Vervolgens strijken we neer op het terras van Caffè degli Specchi op het Piazza del’Unitá Italiana. Dit café met een schitterend terras op het grootse plein is iets jonger: het werd in 1839 geopend. Hier genieten we van het uitzicht, een mineraalwater en wederom een Aperol Spritz.

's avonds eten we bij het populaire  Al Barattolo aan het Piazza Sant’Antonio. We worden vlot bediend en eten behoorlijk voor een redelijke prijs: Zeetong en rundvlees met salade en toetje. Na het eten drinken we nog een koffie bij Tommaseo.

Weer: zonnig en warm. 24 graden.  

Andere Reisverslagen
terug   verder