deel 2

Weersverwachting
Madrid
Meer weer in Madrid

Zondag 9 april 2000

Het is vandaag weer bewolkt. Na het ontbijt nemen we de trein naar het Escorial. Dit paleis of Monasterio del Escorialklooster van Philips II ligt zo'n 50 minuten per trein ten noordwesten van Madrid. Het paleis ligt bij het dorpje San Lorenzo. Het gebouw oogt aan de buitenkant heel streng en lijkt meer op een gevangenis dan op een paleis of klooster. Philips II liet het grootste complex van de Spaanse renaissance bouwen tussen 1563 en 1584 door Juan Bautista de Toledo en Juan de Herrera. Het complex is deels klooster, deels mausoleum en deels paleis, waar Philips als monnik wilde leven en de wereld wilde besturen met twee velletjes papier. Het complex omvat ook een kerk met wel veertig kapellen een bibliotheek en vele koninklijke verblijven. Onder het complex bevindt zich een mausoleum waar koningen en Basiliek in het Escorialprinsen en prinsessen zijn begraven. Alles bij alles een indrukwekkend geheel en zeker de moeite van de reis waard! Na het bezoek aan het paleis lunchen we uitstekend en  "op chique" in het restaurant Charoles, niet ver van het Escorial.

We nemen de trein terug naar Madrid en gaan wandelen in het Parque de Retiro. Het grote park aan de oostzijde van het centrum. Het park was ooit aangelegd als koninklijke tuin. De aanleg begon in 1630. Het park omvatte een dierentuin voor wildeParque del Retiro dieren, een voliere en vijver waar zeeslagen op konden worden nagespeeld en een observatorium. In de Napoleontische oorlog namen de Franse troepen bezit van het park, waardoor het zwaar werd beschadigd. Na die tijd werd het weer gerestaureerd. Na de revolutie van 1868 werd het openbaar. De belangrijkste activiteit in het park is wandelen of paraderen. Het drukts is zondag, dus we treffen het. Het is inderdaad, ondanks een buitje of twee ontzettend druk met wandelende Madrilenen. Veel muziek ook in het park, met natuurlijk een Zuidamerikaans indianenbandje. Rond half zeven zijn we terug in het hotel.

's avonds eten net als gisteren tapas bij de Taberna de Dolores. Wijs geworden van gisteravond hebben we ditmaal wel gereserveerd. We eten heerlijk paella bij Champagneria Gala. De keus is ruim en het smaakt uitstekend.  We zitten in een overdekte patio. Koffie is er niet, dus dat drinken we dan maar bij XXX-café. Dan is het tijd voor de zondagse Shangay Tea Dance. Een dansfestijn, dat wordt georganiseerd door het blad Shangay in de club Pangaso aan de Gran Via. Het is er ontzettend druk, vooral op de dansvloer. We treffen het want rond half één is er een live optreden van de groep OBK, die in Spanje heel beroemd blijken te zijn. Na het optreden gaan velen weer huiswaarts, morgen is tenslotte weer een werkdag.

Maandag 10 april 2000

Onze laatste dag in Madrid. We beginnen met onze bagage naar het station te brengen. We Centro de Arte Reina Sofíawillen een kaartje kopen voor de trein van vanmiddag naar Avila. Dat kost enorm veel tijd. We moeten lang wachten. Als dat gelukt is steken we de straat over naar het Centro de Arte Reina Sofía. Het grote museum voor moderne kunst. Het museum bezit met name op de tweede etage  veel werken van Picasso, Dalí, Miró en Solana. De derde etage is ingeruimd voor wisselende tentoonstellingen en de vierde etage voor avant-gardistische kunst. Pronkstuk is uiteraard La Guernica van Picasso. Na het museum eten we een snelle snack en gaan we op weg naar de trein. Die vertrekt niet van Atocha (waar onze bagage staat) maar van Chamartin, aan de andere kant van de stad. Met de metro komen we daar net opGuernica tijd aan. Het ritje naar Avila verloopt uitstekend. Het is zonnig, maar koud als we in Avila aankomen. We nemen een taxi naar de Parador, waar we zullen overnachten. De Parador is gevestigd in een 16e eeuws familie paleisje dat aan de oude stadsmuur staat. Nadat we ons in onze ruime kamer hebben geïnstalleerd verkennen we het centrum van het stadje. We kopen Yemaz de Avila, een locale lekkernij bestaande uit eierdooier en veel suiker. In de vooravond eten we wat tapas bij Meson del Rastro. Rond negen uur gaan we aan tafel in de Parador. Het eten is redelijk. Ik heb speenvarken. Het vlees is heerlijk, maar de presentatie nogal kaal. De wijn (Marques de Riscal) is heerlijk.

Dinsdag 11 april 2000

Na het ontbijt drinken we koffie en gaan we naar de oude stadsmuur. Die is voor een deel begaanbaar en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Daarna bekijken we de mooie kathedraal. Aan de bouw van de  kathedraal is in de 12e eeuw begonnen, maar het werk is nooit afgemaakt. Er ontbreekt een toren. Binnen is te zien dat de kerk een oud Romaans deel heeft en een nieuwer gotisch deel. Het koor is zelfs barok en het orgel rococo. De kerk maakt deel uit van de stadsmuur. We bezoeken ook de schatkamer met allerlei relikwieen en kunstschatten van wisselende kwaliteit.

Stadsmuur AvilaNa een eenvoudige lunch, maken we ons op voor de treinrit terugBasiliek Avila naar Madrid. Daar komen we rond half vier aan. We gaan meteen naar de luchthaven en checken in voor de vlucht naar Amsterdam. We hangen nog wat rond voor we terugvliegen naar Nederland.

 

 

 

Andere Reisverslagen
terug