Via del Plata - Castilla y Leůn

Deel 4

La Alberca - Ciudad Rodrigo: 102 km

Vrijdag 30 mei 2003

We rijden na het matige ontbijt (met verse jus, dat wel) naar Ciudad Rodrigo. De weg erheen is zeer slecht, met veel gaten en veel hobbels. We worden er bijna misselijk van. Ciudad Rodriga blijkt slechts een klein stadje te zijn, maar met een stadsmuur die volledig in taCiudad Rodrigo, Plaza Mayorct is. Je ziet het vanuit de verte al liggen op een verhoging in de vlakte. We logeren in hotel El Cruce -  een redelijk hotel, dat bestierd wordt door een nurkse mevrouw. De VVV voorziet ons (uitsluitend in het Spaans) van de nodig tips voor een bezoek aan de stad. We wandelen langs de kathedraal, gebouwd in een mix van stijlen. Vervolgens komen we op de Plaza Mayor. Een prachtig pleintje met een aantal terrassen, maar helaas ook in gebruik als parkeerterrein. Iets verder op ligt het paleis van de prins van Aguila. Dit doet dienst als gemeentemuseum, met een tentoonstelling over de primitieve volksgebruiken in de valeien in de omgeving. 

Het kasteel is in gebruik als Parador. Het is prachtig gelegen in de stadsmuur. De temperaturen lopen al weer aardig op. We lunchen in het alleraardigste restaurantje La Artesa aan het Plaza Mayor en trekken ons, als het boven de 30 graden wordt, terug op de kamer voor een siesta. Rond een uur of vijf is de zon verdreven door een wolkendek en is het tijd om de stadsmuur rond te wandelen. De muur geeft op verschillende plekken een mooi zicht op de stad en de Sierra de Gata, een bergketen ten zuiden van de stad. Op het Plaza del Conde staan nog een aantal familiepaleizen.

Rondje Portugal: 221 km

Zaterdag 31 mei 2003

Vandaag maken we een toer door de wijde omgeving. We gaan eerst naar het zuiden om bij Fuenteguinaldo een waterval te bekijken. Het dorpje is nogal ingeslapen. Na een koffie worden we door wat dorpelingen en een schaapsherder, op weg geholpen naar de waterval, die nog al verscholen ligt. Na een kwartier of wat rijden over zandweggetjes komen we bij twee watermolens en , inderdaad, de waterval. 
Kathedraal Guarda We rijden verder door via Navasfrias en Valverde del Fresno en komen langs de 1265 meter hoge Las Mesas berg
Het landschap is hier schitterend. We steken vervolgens de grens met Portugal over en rijden via Penamacor naar Belmonte. Hier lunchen we in de Pousada Convento de Belmonte, die in een voormalig klooster is gevestigd. Het uitzicht is hier magnefiek en het eten heerlijk. We rijden door naar Guarda, een vestingstadje. Hier wandelen we wat rond door de oude stad, bekijken de 12e eeuwse kathedraal, waarna we via Vilar Formoso weer terug naar Spanje en Ciudad Rodrigo rijden.
's Avonds eten we uitstekend (eend, kalsfmedalion) in de
Parador van Ciudad Rodrigo. We hebben een tafeltje in een erker aan het raam, met een uitzicht op de oude romeinse brug en de rivier met de ondergaande zon in de achtergrond.
Vandaag was het afwisselend bewolkt en zonnig, maar in de middag werd het toch nog zo'n 29 graden.

Ciudad Rodrigo - Salamanca: 87 km

Zondag 1 juni 2003

We rijden zo'n honderd kilometer naar het oosten, naar Salamanca. Ons hotel, Emperatriz, is een eenvoudig hotel in de oude stad - met parkeergarage. Wel een hele kleine garage, waar de auto slechts met veel moeite in geparkeerd kan worden.
We beginnen maar meteen met een kopje koffie op de Plaza Mayor. Om half elf is het nog zeer rustig en zijn
de gigantische terrassen op dit unieke plein nog vrijwel leeg. Zonder veel overdrijving kan de Plaza Mayor van Salamanca het mooiste van Spanje genoemd worden. Het is groot, maar toch intiem en de eenheid van stijl van de gebouwen rond het plein is geweldig. We gaan daarna aan de wandel en komen langs de Clerecia, die deel uitmaakt van de theologische univeCasa de Conchasrsiteit. Tegenover de Clerecia staat het beroemde Casa de Conchas. De gevel is bedekt met Jacobschelpen (Conchas). De schelpen verwijzen naar de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Het gebouw dateert uit de 16e eeuw en heeft een mooie binnenplaats. De openbare bibliotheek is er gevestigd. We lopen na een bezoek aan de kerk door naar de Oude Universiteitsgebouwen. De gevel is een subliem exemplaar van plateresque stijl. Rijk gedecoreerd en met veel detail. Het verhaal wil, dat diegene die in de druk gedecoreerde gevel een kikker kan ontdekken een leven vol geluk tegemoet zal gaan.  Een bezoek laat ons de oude collegezalen zien en niet te vergeten de prachtige bibliotheek op de eerste etage. Tegenover de universiteit liggen de Escuelas Menores, ooit een soort voorbereidende school. De prachtige patio is gratis te bezichtigen. Iets verderop liggen de Oude en de Nieuwe Kathedraal. De nieuwe is uit de 16e eeuw en werd gebouwd om de oude te stutten. De gevel van de nieuwe is in dezelfde stijl als die van de universiteit. Ook hier weer veel detail. Vanwege financiŽle problemen duurde het twee eeuwen om de kerk te voltooien. Vandaar dat er, voCatedral Nuevaoral binnen, nogal wat barokke elementen in zijn aan te treffen. Via de nieuwe kathedraal komen we in de oude. Hiervoor moeten we entree betalen. De oude is een romaanse kerk, veel soberder, maar met een heel mooi altaarstuk, bestaande uit 53 schilderijen met taferelen uit het leven van Jezus en Maria. Dan is het weer tijd voor de lunch en de siŽsta. 

Na de siŽsta mailen we naar huis vanuit een van de vele internetcafe's. Vervolgens bezoeken we een van de meer bijzondere musea van de stad: het Art Nouveau & Art deco museum. Hierin is een unieke collectie toegepaste kunstvoorwerpen samengebracht in deze twee nauw verwante stijlen. Met name de vazen en lampen van Gallť zijn heel mooi. Ook de beeldjes van Hagenauer zijn heel mooi. Het gebouw zelf is ook een bezienswaardigheid. Casa Lis is in opdracht van een Art Nouveau fan gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. 
Als we op een terras wat willen drinken en snacken begint het flink te regenen, zodat we naar binnen moeten vluchten. Het is al snel weer voorbij en de zon komt weer tevoorschijn. 
's avonds eten we in restaurant Rio del Plata, een klein maar fijn restaurant met heerlijke streekgerechten en tiptop bediening.
Laat op de avond brengen we nog een bezoekje aan een gay-bar Sarao. Een aardige bar met een qua leeftijden gemengd publiek, dat zich vermaakt op de tonen van Spaanse discomuziek.

Maandag 2 juni 2003

We beginnen met koffie op de Plaza Mayor, waarna we een wandeling beginnen door de wat rustiger delen van de stad. We komen langs het enorme San Esteban klooster met zijn indrukwekkende gevels. Het collegio Calatrava is helaas gesloten wegens een verbouwing. Erik gaat op de Paseo Canelejas naar de kapper. Binnen twintig minuten is de klus Plaza Mayor geklaard voor maar 5,50 euro! We lopen naar het Santa Clara klooster, dat onder begeleiding te bezichtigen is. Het klooster is nog steeds in gebruik door nonnen. Deze blijven tijdens het bezoek volledig uit het zicht. In de jaren 70 van de 20e eeuw ontdekte men hier onder de witte kalk verborgen frescoes uit de 14e eeuw. De kerk van het klooster, die nog steeds gebruikt wordt als zodanig heeft nog grotere verrassingen. In 1986 ontdekte men dat het 18e eeuwse plafond vals was. Het verborg een houten plafond met schilderingen uit de 15e eeuw. Om het nieuwe plafond zijn stellingen gebouwd waarover je kan lopen boven het nieuwe dak, maar onder het oorspronkelijke houten dak . Tenslotte kunnen we vanaf de toren het mooiste uitzicht op de oude stad genieten. We lopen terug naar het centrum voor een simpele lunch (bocadillos). 
In de middag lopen we langs de grote winkelstraten (Zamora en Toro). in het moderne deel van Salamanca.
's avonds eten we bij restaurant El Bardo. Redelijk eten voor een redelijke prijs.
We sluiten de avond af met een drankje op een terras op de prachtig verlichte Plaza Mayor en verbijden de tijd met het kijken naar de voorbijtrekkende meute.
Het was wisselend bewolkt met een prettige temperatuur voor wandelen, zo'n 23 graden

Salamanca - Zamora: 61 km

Dinsdag 3 juni 2003

Na het ontbijt rijden we naar Zamora. Een simpele route door een wat saaie vlakte. Zamora is een aardig stadje met een centrum dat op een heuvel ligt. Er midden in ligt de Parador, gevestigd in het paleis van de Parador van Zamora hertogen van Alba en Alyste. Mooi gelegen met zwembad. We bezoeken wat kerkjes in het centrum en lopen door de grote winkelstraten. Dan lunchen we wat in het centrum. Na een korte siesta lopen we naar de kathedraal. Die is helaas tot 17uur gesloten. Dan maar de resten van het kasteel bekeken. Die liggen er wat verwaarloosd bij, maar het uitzicht op de rivier de Duero (of Douro in Portugal) is wel mooi. Om 17 uur bekijken we de katedraal. Een wat sober uitgevoerde kerk. Van oorsprong een romaanse kerk, maar met veel renaissance werk. Het koor is wel aardig uitgevoerd. Achter in de kerk ligt in een van de kapellen een zeer plastisch vormgeven stervende christus.
We drinken wat in de Parador en daarna wat op de Plaza Mayor onder het genot van wat tapas.
's avonds eten we in de Parador, maar helaas wordt het eten gedurende het eerste half uur begeleid door verbouwingsgeluiden uit de keuken.
Vandaag was het wisselend bewolkt met temperaturen tot 25 graden

 

Andere Reisverhalen

terug
verder