deel 1 |
We vertrekken om 8.45 van huis en nemen de metro naar Rotterdam Centraal. Daar pakken we de IC Direct naar Schiphol. Ondanks dat Schiphol spreekt van een normale drukte staan er lange rijen voor de veiligheidscontrole. Gelukkig hebben we bij KLM geboekt met Sky Priority en kunnen we langs de rij naar voren. Daarna drinken we nog een kop koffie voor we naar gate B34 (helemaal achteraan op de B-pier) voor de vlucht naar Göteborg. De vlucht duurt een uur en een kwartier. In Göteborg staat ons een Suzuki Swace te wachten van Budget. We rijden richting Marstrand via de Götatunnel in Göteborg.
We komen we rond half vier aan in Köön. In Koön parkeren we de auto en nemen de veerboot naar Marstrand, dat op een eiland ligt. Hotel Nautic ligt op 10 minuten lopen. Het is heel erg rustig op Marstrand. Bijna alles is gesloten en er zijn weinig mensen op straat. Hotel Nautic is netjes, maar eenvoudig. Bij de receptie liggen de kamersleutels in een mandje met een lijst met waarop je kunt zien welke sleutel je moet pakken. We gaan in de namiddag wat wandelen in Marstrand, maar nagenoeg alles is gesloten. Alleen het restaurant van Grand Hotel gaat om 18 uur open. We gaan daar dan maar dineren. Het is lekker, maar niet goedkoop. We zijn 200 euro kwijt voor een 3-gangen diner met 1 glas wijn.
Weer: licht bewolkt met wat zonnige perioden. 20 graden.
We ontbijten in het hotel. Er is een breed aanbod van brood en beleg,
fruit en joghurt. Na het ontbijt gaan we wandelen door het
natuurreservaat op het eiland. Mooie wandeling en vrij goed begaanbare
paden en trappen. We komen ook langs twee naturistenstranden, voor elk
geslacht één. Terug in het dorp drinken we koffie en eten een
gebakje bij Bergs Konditori. Het kasteel is helaas alleen in het weekend
open. We gaan daarom met de veerboot naar het vasteland en gaan met de
auto op weg naar Fiskebackskil. Dat is een schilderachtig visserdorp op
zo’n 68km en 1,5 uur rijden. We komen daar rond 13.15 aan. We lopen door
het dorp op zoek naar een restaurant. Er is er maar één, in het
Gullmarstrand conferentiecentrum. Daar eten we een heerlijke lunch met
zalm en aardappelpuree. 25 euro incl drankje en koffie.
We lopen weer door het dorp en nemen nu wat meer de tijd. We zien ook de
kerk, waar de Zweedse schilder Carl Wilhelmson ligt begraven. Dan rijden
we weer terug naar Marstrand. Intussen is het wat mistig geworden en
regent het licht.
In Marstrand eten we ’s avonds bij Lasse Maja Krog. Prima eten. Vandaag is de pizza oven niet in bedrijf en we nemen runderfilet. Lekker glas wijn erbij.
Weer: ochtend zonnig. 19 graden. Namiddag mistig en motregen, 13 graden
Köon - Pilane - Brodalen: 140km (2:10 u)
Bij het ontbijt is het vanochtend een stuk drukker dan gisteren. Er zijn vooral veel mannen, zowel uit Zweden als Denemarken. Daarna lopen we met koffers en al naar de veerboot. Hij vaart net voor ons weg. We moeten een kwartier wachten. Aan de overkant ga ik de auto halen en rijden we naar de bakkerij voor koffie. Vervolgens rijden we naar het Pilane Skulptur park. Het is ongeveer een uur rijden vanuit Marstrand, op het volgende schiereiland. Zonder navigatie zou het moeilijk te vinden zijn, omdat er nauwelijks borden staan, die er heen leiden. In het park rond een prehistorisch grafveld zijn een 20 tal moderne sculpturen neergezet, die via een 1,6 km lange route kunt bekijken. Het meest indruk maakt Anna van Jaume Plensa. Een groot vrouwenhoofd met een merkwaardige perspectiefwerking.
Vanaf Pilane rijden we naar Brastad, waar we in Villa Bro zullen verblijven. Brastad, of beter Brodalen, het gehucht een paar kilometer erbuiten, waar de B&B staat, stelt niet veel voor. We lunchen in een goedkoop restaurantje en rusten wat uit. ’s Middags maken we nog een wandeling langs rotsschilderingen uit het bronzen tijdperk. Ook de kerk van Brastad is de moeite waard.
’s Avonds rijden we naar Lysekil voor het diner bij Publik bar & mat. Prima eten, wel wat luid.
Weer: 15 graden, licht bewolkt.
Brodalen - Smögen - Fjällbacka - Brodalen: 109km
Het is ontbijt in Villa Bro is okay, maar niet heel spectaculair. We rijden na het ontbijt naar Smögen, dat is een schilderachtig vissersdorpje op een eiland. We zijn duidelijk te vroeg en nog niet in het seizoen. Koffiedrinken doen we daarom in Kungshamn aan de andere zijde van de brug. Dan lopen we toch door Smögen. Mooie waterkant met vissershuisjes, winkeltjes, restaurants en bars. Helaas is vrijwel alles gesloten. Wel kleurrijk en erg Zweeds. Dan begint het te regenen en gaan we de auto weer op zoeken.
We rijden vervolgens van Fjällbacken, zo’n 35 km verderop aan de kust. Dit is de geboorteplaats van de schrijfster Camilla Läckberg, van de Fjällbacka murders. Een prachtig vissersdorp, dat duidelijk profiteert van het toerisme. Het is er gezellig druk en de haven is aangenaam ontwikkeld. Er is ook een kloof, waardoor je kunt lopen, maar ik ga niet verder dan het eind van de trap, die ernaar toe leidt. We lunchen aan de haven. Dan rijden we terug naar Villa Bro.
Na een rustpauze rijden we naar Lysekil. Hier bekijken we de kerk (die zaterdags gesloten is) en het Kallbadhuset, waar je achter een schutting naakt kunt zwemmen in de zee. Het water is nu 12,5 graad warm. We drinken een cocktail met zicht op de zee en wandelen daarna nog wat in Lysekil, voor we gaan eten bij The Olde Inn Steakhouse. Prima eten op eetcafeniveau, maar de prijzen liegen er niet om. Honderd euro armer gaan we weer huiswaarts.
Weer: 12 graden en perioden met regen. Later op de dag opklaringen met zon
Brodalen - Trollhättan - Brodalen: 148km
Na het ontbijt rijden we eerst naar de supermarkt voor belegde
boterhammen, die we voor de lunch willen gebruiken. We tanken meteen bij
de zelfservicepomp en gaan dan op
weg naar Trollhättan. Daar is het Saab automuseum. We komen om 10 uur
aan bij het museum, maar dat is een uur te vroeg. Genoeg tijd dus om de
watervallen en sluizen van Trollhättan te bekijken. De sluizen uit 1916
maken scheepvaartverkeer tussen het Vänern en het Kattegat mogelijk door
de watervallen in de Götarivier te passeren. Er zijn drie sluissystemen,
uit 1800, 1844 en 1916. De laatsten zijn nog steeds in gebruik.
Kennelijk staat het water niet zo hoog, want de watervallen staan droog.
De watervallen worden alleen gebruikt bij erg hoog water in het Vänern
of bij speciale gelegenheden. Er zit wel genoeg water in de sluizen, die
heel langzaam geschut worden. In het systeem zitten ook twee
waterkrachtturbines voor de opwekking van
elektriciteit. Het verval in Trollhattan is 32 meter.
Na dit technische vernuft is het tijd voor het Saabmuseum. Hier staan
auto’s van dit roemruchte automerk, dat in 2011 ter ziele ging. Het valt
een beetje tegen. Er zijn wel veel auto’s, maar er wordt weinig verteld
over de geschiedenis van de fabriek. Over de relatie met de
vliegtuigfabriek wordt helemaal niets gezegd.
We rijden terug naar Uddevalla, een weinig opvallend stadje en
vervolgens naar onze B&B.
Weer: aanvankelijk fris, 12 graden, en bewolkt. In de middag een beetje motregen, maar in de namiddag wordt het zonnig en loopt de temperatuur op naar 17 graden
Brodalen - Håverud - Ed: 142km
We drinken koffie bij de bakker in Brastad, waarna we op weg gaan Håverud. Grotendeels dezelfde weg als naar Trollhättan, maar dan een stuk verder. We rijden nu de landstreek Bohuslän uit. In Håverud, in de landstreek Dalsland, is een waterkundig kunstwerk. Het is een aquaduct dat een waterval overspant, waardoor er scheepvaart verkeer mogelijk is tussen twee meren, die deel uitmaken van een binnenvaartroute, het Dalslandkanaal. Dit dateert allemaal uit het begin van de 19e eeuw. Het is een indrukwekkend gezicht. Op een picknick bank met uitzicht over het aquaduct eten we onze sandwich op. Daarna bekijken we nog de benedenloop, maar een bezoek aan het Kanaalmuseum is niet mogelijk, want alleen open van woensdag tot zondag.
We rijden verder naar Dals-Ed, waar onze Airbnb stuga staat. We kunnen
er pas om 16 uur in, dus gaan we eerst boodschappen doen
bij ICA en koffiedrinken op het marktplein. Dan gaan we het om half drie
gewoon proberen. De schoonmaker is al vertrokken en we kunnen erin. Mooi
huisje, goed ingericht en comfortabel. Rustig gelegen op terrein met nog
twee huisjes.
We kijken Roland Garros (Nadal wint eerste ronde) en Erik kookt een
eenvoudig, doch smakelijk etensmaal.
Weer: zonnig. 12 tot 17 graden.
Na het ontbijt in ons huisje gaan we met de auto naar het startpunt van een wandeling rond Ed. Aangezien er regen is aangekondigd hebben we gekozen voor dit parcours, waardoor we bij beginnende regen we snel de droogte op kunnen zoeken. We volgen de blauwe tekens op lantarenpalen, verkeersborden en paaltjes en lezen de beschrijving in het Nederlandse boek Wandelen in Dalsland. We beginnen in het plaatsje Ed lopen langs de kerk en vervolgens komen we bij het Elandenpark. Helaas is dat alleen op afspraak te bezoeken in deze tijd van het jaar. De eerste mogelijkheid is pas op vrijdag. We gaan door via paden door bossen, heuvels en langs de oevers van het Lilla Le, het meer waar Ed omheen is gebouwd. Na ruim twee uur zijn we rond. We gaan terug naar het huisje als het begint te regenen. Het stopt niet meer met regenen tot in de vroege avond. We blijven dan maar binnnen, want binnnenactiviteiten in de buurt zijn er niet op dinsdagen in deze tijd van het jaar. We kijken naar de Giro d’Italia op Eurosport. ’s Avonds maakt Erik weer lekker eten klaar en daarna kijken we naar het Zweedse TV-journaal en wat Nederlandse tv op de laptop. Hopelijk is het weer morgen beter.
Weer: in de ochtend lichtbewolkt en een beetje zon. 15 graden. Vanaf
het middaguur regen.
Andere Reisverslagen | ||
terug | verder |