deel 2

Woensdag 25 mei 2022

De dag begint met motregen en zo nu en dan een behoorlijke bui. Na het ontbijt gaan we naar de supermarkt en de staatsslijterij Systembolaget,  voor wat boodschappen. We drinken koffie bij Smör & Socker het koffiezaakje aan het marktplein. Daarna rijden we terug naar het huisje en wachten tot het stopt met regenen.

Rond half twaalf wordt het droog en dan rijden we naar het beginpunt van onze volgende wandeling. Die is bij het voetbalveld van Ed’s FF. Aan de accommodatie te zien geen Conference Leagueniveau. We volgen route 13 uit Wandelen in Dalsland. De route gaat over bospaden, gravelwegen en karrensporen. We komen langs een aantal meren, afgelegen huisjes en zo meer. Het parcours volgt langlaufroutes, dus het gaat wel op en neer, maar niet al te heftig. Het weer klaart verder op en de zon begint zelfs te schijnen. Iets over de helft komen we bij de Brudslöjan (Bruidssluier), een waterval die afwatert op het Stora Le. De waterval zelf is wat lastig te bereiken via een steil paadje. Na de waterval lopen verder via nog wat meertjes naar het beginpunt van de wandeling.

Rond 16 uur zijn we terug in het huisje. Vermoeid, maar voldaan brengen we de rest van de middag door met de finish van de Giro d’Italia en bereiden we ons mentaal voor op de finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma. Helaas ging de spannende wedstrijd voor Feyenoord met 1-0 verloren.

Weer: ochtend regen en 12 graden. ’s Middags halfbewolkt met zon, 16 graden.

Donderdag 26 mei 2022

Ed - Karlstad: 164km (2:11 u)

Vandaag is hemelvaartdag en dus een feestdag. De meeste winkels zijn dicht, behalve de supermarkten. We moeten voor we het huisje verlaten, de was doen. En de vaat. En het vuil buiten zetten. Dat doen we dus maar. Dan rijden we naar Upperud, want daar is het DalslaDalsland museumnd kunstmuseum. Dat klinkt heel wat, maar de collectie is uiterst bescheiden. Het is een verzameling van werken van kunstenaars van een regionaal belang. Ook toegepaste kunst in de vorm van sierraden, serviezen, bestek en meubels. Meest curieus is het bruiloftsservies van een nichtje van Napoleon, die met een lokale industrieel was getrouwd en in de jaren 20 van de 19e eeuw in deze streek woonde.

We rijden verder naar Karlstad. Onderweg regent het constant en hevig. In Karlstad wordt het na een tijdje droog en begint de zon te schijnen. We gaan de stad in en drinken een biertje bij de Bishop Arms aan de oever van de rivier Klarälven, die hier het Vänermeer instroomt. De Klarälven is de langste rivier van Zweden, het Vänern het grootste meer van Zweden.
Later eten we bij het Italiaanse restaurant Fontana di Trevi. Prima eten en bediening.

Weer: 14 graden en regen. Aan het eind van dag zon.

Vrijdag 27 mei 2022


 We beginnen de dag op het grote marktplein (Stortorget) van Karlstad. Karlstad in 1584 stadsrechten van koning Karl IX en kreeg toen ook de huidige naam. De stad is drie keer door brand verwoest, maar de grootste was in 1865, toen op zeven gebouwen na alles Sandgrundin de as werd gelegd. De stad is daarna snel opgebouwd, in steen met brede straten volgens een roostervormig stratenplan. Karlstad ligt aan de monding van de Klarälvenrivier, die hier uitkomt in het Vänermeer. De Klarälven is – in combinatie met de Götaälven - de langste stroom in Zweden en het Vänern het grootste meer in Zweden en de EU. Karlstad heeft ook de naam van de zonnigste stad in Zweden en de zon zit ook het logo van de gemeente. Aan de grote markt staat het gerechtsgebouw uit 1867 en iets verderop de domkerk. De oostbrug over de Klarälv is een stenenbrug uit 1811 – destijds de langste in Zweden - en bestaat uit 12 bogen.

We lopen terug langs het voormalig badhuis naar het Sandgrund museum, geVänernwijd aan de aquarellist Lars Lerin (1954), die uit de streek afkomstig is. Hij is in Skandinavië een begrip en bekend van boeken en TV-programma’s. Sinds 2000 woont hij in Hamarö met zijn echtgenoot. De Sandgrund gaat echter pas om 11 uur open en daarom wachten we in de openbare bibliotheek ernaast. Om 11 uur staat er echter een lange rij voor de ingang en besluiten we even iets anders te doen: naar de kapper en daarna een broodje bij de Subway. Vervolgens gaan we alsnog naar de Sandgrund. De collectie heeft veel werken van Leirin, die erg kleurrijk zijn en meestal Skandinavische landschappen tonen, met name van Thorshavn op de FaerOer.

Na het museum rijden we naar het recreatiegebied Skutberget om de noordkust van het Vänern te zien. In de stad zelf zie je niets van het grote meer.
Vervolgens nemen we een rustpauze en ’s avonds eten we in de Bishop’s Arms een pub in Engelse stijl, die in vele Zweedse steden een vestiging heeft.

Weer: zonnig, 12 graden. Pas om 17 uur wat motregen.

Zaterdag 28 mei 2022

Karlstad - Mårbacka - Munckfors: 81km

We beginnen met koffie in het centrum enMårbacka gaan daarna boodschappen doen bij de ICA. Vervolgens rijden we naar Mårbacka, zo’n 50 minuten rijden ten noorden van Karlstad. Hier is Selma Lagerlöff geboren, de schrijfster van o.a. De wonderbare reis van Nils Holgersson (1906) en de Gösta Bergling’s Saga (1891), om maar wat te noemen. In Zweden, maar ook ver daarbuiten is zij een begrip. Een tijdlang stond ze op het 20 kronen bankbiljet in Zweden (inmiddels vervangen door Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Lankous). Ze won – als eerste vrouw – de Nobelprijs voor Literatuur in 1909. Van haar succes en de Nobelprijs was ze in staat haar ouderlijk huis, dat uit familiebezit was verkocht vanwege financiële problemen van haar vader, weer terug te kopen. Ze liet het verbouwen en ging er wonen. Na haar dood zijn het woonhuis en de landerijen eromheen publiekelijk toegankelijk gemaakt. Het huis kan alleen met een rondleiding met gids worden bezocht. We krijgen de diverse ruimtes in het huis te zien, mMunckfors: huisje en Klarälvenet de nodige anekdotes. Hoogtepunt is de werkkamer en bibliotheek van Selma op de 3e verdieping.

Na Mårbacka rijden we naar Munkfors, waar onze Airbnb staat. Het is een tuinhuis achter het woonhuis van de eigenaar. Het is niet erg groot: een keuken en een slaapkamer, maar wat vooral opvalt is dat het plafond nog geen 2,05 meter van de vloer is verwijderd. Het huisje staat aan de oever van de Klarälven, waaraan een terras is gemaakt, waar we ook gebruik kunnen maken. Daarvoor moeten we wel zo’n 25 meter dalen langs een niet eenvoudig te belopen trap.

Weer: droog met zonnige perioden. 16 graden.


Zondag 29 mei 2022

Vandaag gaan we wandelen rond Wandelen bij Munckforsde Vagsjöar, een groep meertjes zo’n 5 km ten oosten van Munkfors. We rijden er heen en parkeren bij een huis aan de oever van het meer en volgen de oranje markeringen. De route volgt niet de hele kustlijn van de meren, maar dwaalt er hier en daar flink vanaf. Het pad is zeer smal en de begroeiing is in het begin vaak erg dicht, zodat je niet veel zicht op de omgeving hebt. Later stijgt het pad en krijgen we het water in zicht. De bodem is op veel plaatsen veen en erg vochtig en zompig. Hier en daar liggen vlonders. We steken 4 keer via houten bruggetjes een bergbeek over. Het pad gaat op en neer en we komen vrijwel niemand tegen. Slechts één Nederlands stel met honden. Verder niemand gedurende drie uur. De dag begint fris, zo’n 11 graden, maar als de zon wat hoger staat warmt het lekker op. Eenmaal aan de westkant van de meren lopen we langere tijd langs de rand van het meer en is het ook een stuk frisser. Na ruim 8km en 3 uur en een kwartier zijn we weer terug bij de auto.

We rijden terug naar Munkfors, kopen nog wat bij de supermarkt en luncheRottneros parkn in ons huisje. We rusten uit en rond 15 uur rijden we naar Sunne, of beter Rottneros, waar we het gelijknamige park bezoeken. Het park is gesticht door een zakenman Svante Påhlson (1882-1959), die hier een landhuis kocht. In 1929 brandde dat af en bouwde hij een nieuwe. Het oude landhuis stond model voor Ekeby uit de roman Gösta Berlings Saga van Selma Lagerlöff, die hier 10 km vandaan woonde op Mårbacka. Bij de herbouw is geprobeerd om het landhuis nog meer op Ekeby te doen lijken. De tuin erom heen werd een beeldentuin met een verzameling van honderden werken van noordeuropese beeldhouwers, waaronder Carl Milles en Gustav Vigeland en vele anderen. We gaan om 15.45 uur naar binnen. Het park sluit om 16 uur, maar je mag zolang blijven als je wilt. Na enige tijd hebben we de tuin bijna voor ons zelf. Het is heel mooi en rustig.

We rijden daarna weer terug naar ons huis.

Weer: zonnig, 16 graden

Maandag 30 mei 2022

Munkfors - Örebro: 159km (2 uur)

Örebro slottWe rijden via Kristinehamn en Karlskoga naar Örebro. Een stad, die afgelopen weken slecht in het nieuws is gekomen door 3 fatale schietpartijen in tien dagen tijd. Dit alles in de wijk Varberga. In de stad merken we er niets van. Örebro is een middelgrote stad met een oude stadskern, die gedomineerd wordt door het kasteel. Dit kasteel is gebouwd op een eiland in de rivier Svartån. In de 14 eeuw werd een houten fort hier gebouwd, dat in de 16e eeuw onder Koning Karl IX tot een renaissance kasteel werd verbouwd. Aan het eind van de 18e eeuw werd het kasteel verfraaid in een historiserende romantische stijl. Het is nu de zetel van de gouverneur van de provincie Örebro (landshöfding) en delen van het kasteel zijn open voor bezoekers, maar alleen in het weekend. Niet vandaag dus. We lopen verder naar de Nicolaikerk. Aan de bouw van deze kerk werd in de 2e helft van de 13e eeuw begonnen. In de 17e en 18e eeuw werd de kerk flink uitgebreid. In 1810 werd hier Jean Baptiste Bernadotte, een maarschalk van Napoleon, door de Zweedse Rijksdag tot troonopvolger gekozen voor de kinderloze koning Karl XIII. Hij vestigde daarmee vanaf 1818 de huidige dynastie Bernadotte. Hiermee werd voorkomen dat Gustav IV, het neefje van Karl XIII terug zou keren uit zijn ballingsoord Oostenrijk om de troon op te eisen.Hjalmaren
We lunchen bij een Grieks restaurant de typisch Zweedse lunchmaaltijd. Voor 109 kronen krijg je hoofdgerecht, salade, drankje, koffie en een koekje.

We rijden vervolgens naar Naturens Hus, aan de rand van het Hjalmaren, een van de grote Zweedse meren en in een natuurreservaat Oset & Rynningeviken. Het uitzicht op het waterland is prachtig. We drinken thee en rijden daarna terug naar het hotel. We kunnen nu op de kamer. 


We eten ’s avonds bij Indiaas restaurant Chandani. We eten er heerlijke curries. We kruisen na afloop van het diner een prestatieloop voor vrouwen door het centrum. Vervolgens drinken we een cocktail bij Lilla Örebro. Even nog een misverstand omdat de barman “te” verstaat in plaats van “cocktail”. Kan gebeuren. Lekkere orginele coctails.
Daarna terug naar het hotel. De loop is nog gaande en er treden muziekbandjes op langs het parcours.

Weer: zonnig 16 graden.


Dinsdag 31 mei 2022

Örebro - Norrköping - Skänninge: 193km

We staan om 7 uur op en ontbijten in het hotel Hjalmar aan de overkant van de straat. Het ontbijt is prima en uitgebreid. We rijden door de regenOude papierfabriek Norrköping naar Norrköping. In de oude industriestad lunchen we eerst in een sportbar en verkennen dan het centrum. Dat ziet er onverwacht aantrekkelijk uit. We zien de kerk, het gerechtsgebouw en de rivier. Dan terug en op de Gamlatorg staat een beeld door Carl Milles van Louis de Geer, de Nederlander is hier in de 17e eeuw een textielfabriek begon en aan de wieg stond van de industrialisering van Zweden. Hij verwierf ook handelsmonopolies in koper en ijzererts. Nog steeds speelt de familie de Geer een belangrijke rol in de Zweedse elite. Tegenover het beeld staat het De Geer conferentiecentrum, dat in een omgebouwde papierfabriek uit 1954 is gevestigd. De papierproductie werd in 1986 gestaakt. Het concertgebouw werd in 1994 opgeleverd en is de thuisbasis voor het Norrköping Symphonie Orkest.

We rijden verder naar Skänningen bij Vadstena. Daar komen we rond half drie aan. We verblijven in de One Room B&B van Ulf en Åse. De kamer is ruim en bestaat uit twee ruimtes: een slaap/zitkamer en een keuken/eetkamer. Daarnaast is er uiteraard ook een badkamer. Bij goed weer kunnen we in de tuin zitten. Ulf is al op leeftijd, maar helpt ons goed.

We rusten uit in de kamer en gaan rond half zes naar Vadstena om te eten bij Hörnet. Heerlijk eten en goede wijn. De bediening is een beetje overbelast. Het restaurant wordt door een paar gerund. Hij in de keuken en zij in de bediening, maar dat lukt net niet helemaal. We wachten ruim een half uur op het nagerecht en krijgen dan te horen dat we moeten opschieten, want half negen komen er nieuwe gasten voor onze tafel. De bestelde dessertwijn wordt bijna vergeten.

Weer: regen, 12 graden. ’s Avonds klaart het op.

 


  Andere Reisverslagen  
terug   verder