St. Petersburg

Deel 2

Vrijdag 3 September 2004

Na het ontbijt komt Nikolay ons weer even over 9 ophalen. We gaan eerst koffiedrinken bij Ideal Cup ofwel Idealnaya Chaska. Dit iAchnikovbrugs soort Russische Starbucks. Ze hebben een breed assortiment lekkere koffie. Er zijn diverse filialen op Nevsky Prospekt. We nemen een trolleybus naar de Achnikov brug. Deze brug over de Fontanka rivier wordt "bewaakt"  door vier beelden van paarden, die in toom worden gehouden door een naakte man. De beelden zijn van de hand van de Duitser Klodt. Ze symboliseren de strijdt tussen de mens en de natuur. Naast de brug staat het Beloselsky-Belozersky paleis. Het behoorde ooit toe aan de Communistische partij, maar huisvest nu een wassenbeelden museum. We lopen langs de Fontanka, met zicht op het Achnikov-paleis. Het paleis werd ooit ontsloten door een gracht die naar binnen liep. Het werd tweemaal door keizerinnen cadeau gedaan aan hun minnaar:zowel door Elizabeth als Catharina de grote. We lopen verder, doorkruisen een eclectisch woonblok uit 1910 en komen na wat omwegen bij de Vladimir kerk. Dit is een vroeg klassistische kerk, gebouwd van 1761 tot 1783 met een losse klokketoren van de hand van Quarenghi. Het is een mooie kerk. Er is een aparte kiosk waar je kaarsen kunt kopen om binnen te branden. Voor de deur staat een flink aantal oude vrouwen te bedelen. Hier kunnen we gratis in en de kerk bevindt zich op de 1e etage van het gebouw. Er is een dienst aan de gang. We kunnen vrij rondlopen. Na de kerk lopen we naar deKuznechny markt dichtbijzijnde overdekte Kuznechny versmarkt voor groente, fruit, vlees en vis. Naar verluidt is deze lichte hal met veel enthousiaste groente verkopers uit Centraal Azië een van de best gesorteerde in de stad. We kopen een blikje kaviaar. We komen langs het Dostoyevski standbeeld uit 1997 en even later het museum dat aan de schrijver is gewijd. Dostojevski woonde hier van 1878 tot 1881. Het is zijn laatste appartement in de stad. Dostoyevski gebruikte de stad in een aantal van zijn romans als decor. Hier schreef hij de gebr. Karemazov.

We nemen de metro naar het Nevsky plein. Tegenover het Moskou hotel ligt het Alexander Nevsky klooster. Een werkend klooster dat gesticht werd door Peter de Grote, op de plek waarvan hij dacht dat Alexander de Zweden in 1240 had verslagen. De kloosterterreinen zijn gratis te bezoeken. Nevskyklooster Er zijn ook twee begraafplaatsen (Tivkhin en Lazarus) met veel beroemde doden zoals Tsjaikovski, Mussorgorski, Rimsky-Korsakov en Dostoyevski. Voor de kerkhoven moet je betalen.. In de Drieëenheidskerk liggen de botten van Alexander Nevsky zelf. Veel russische vrouwen wonen een dienst bij , waarna ze uitgebreid knielen bij de sarcofaag en hem aanraken. Ook worden de iconen in de kerk uitgebreid gekust. Achter de kerk ligt het Nicholaas kerkhof, dat vrij toegankelijk is en waar in je in alle rust kunt rondstruinen. Na het kloosterbezoek drinken en eten we wat in het cafetaria. Erik doet zich te goed aan Borsjt, een russische groentesoep.

We nemen de metro terug naar het hotel en nemen afscheid van Nikolay. Na een rustpauze eten we weer bij de Meat Grinder. Dan gaan we voor de tweede keer naar de Hermitage, waar we ons concentreren op de impressionisten en de periodes erna in de 20e eeuw. Veel Monets, Gauguins, een viertal Van Goghs en vele anderen. Ook Picasso ontbreekt niet. Tenslotte bekijken we nog wat zalen met Indiase en perzische kunstvoorwerpen.

We lopen naar de Isaak kathedraal, die ik beklim. Voor de buitenlanders is er een aparte kassa met aparte hogere prijzen. Dat is trouwens bij veel musea en bezienswaarUitzicht vanaf Isaakkathedraaldigheden het geval. Het prijsverschil kan soms oplopen tot een factor 20! Hier valt het nog mee. Voor 100 roebel kan je de kerk beklimmen tot aan de kolonade net onder de koepel. Het uitzicht is prachtig over de stad. Je kunt met name de vele kerken goed zien.

's avonds eten we bij een restaurant in de buurt (Udachny Vistrel in Gorokhovaya ul.) een zaak met een jacht-thema. Ik eet hert, Erik eend. We gaan later op de avond nog naar de Greshniki ofwel Sinners, een gay club. Op 4 etages een disco, bar en kroeg. Gogo dansers en een soort middeleeuws kerker thema. Niet onvriendelijke sfeer, maar niet echt bijzonder. We komen Niko nog tegen, die er met twee nieuwe klanten is. Om 1 uur gaan we terug naar het hotel.

Weer: bewolkt, maar wel warm, later zon. 23 gr.

Zaterdag 4 september 2004

Vandaag nemen we de hydrofoil Meteor vanachter de Hermitage naar Petergof of Peterhof bij het plaatsje Petrodvorets, het zPeterhof, Cascade en wateravenueomerverblijf van Peter de Grote. Het is een tochtje op hoge snelheid van 40 minuten over de Finse golf. Bij aankomst moeten we meteen entree betalen voor het betreden van de tuinen. Petergof is een Russisch Versailles met mooie tuinen en vooral bekend vanwege de mooie fonteinen en cascades. Onbetwist hoogtepunt is de Grand Cascade voor het paleis met meer dan 140 fonteinen en  die is versierd met mooie vergulde beelden van m.n. naakte mannen. In het midden staat een beeld van Samson die de kaken van een leeuw open trekt, als symbool voor de overwinning op de Zweden. Voor hetPeterhof, Grand Cascade paleis zelf staat een gigantische rij, dat laten we dus maar voor wat het is. We lopen door de tuinen en bekijken de bijgebouwen, zoals het Marly (een gastenverblijf), de Hermitage (een diner zaal) en het Monplaisir (studeerkamer met zeezicht). Het complex is prachtig gelegen aan het water. Peter de Grote zocht hier rust, maar hield ook van feesten. De fonteinen gaan van mei t/m september pas om 11 uur aan (tot 19uur), dus het duurt een tijdje voordat de bassins volgelopen zijn en de cascades en fonteinen in volle glorie zijn te bewonderen.  De tuinen zijn prachtig en een anderhalf uur gaan we weer op weg naar de draagvleugelboot.Voor de terugreis duurt het even voordat we aan boord kunnen. Er staat een hele lange rij wachtenden, m.n groepen van cruise schepen. We moeten drie boten laten gaan, maar gelukkig gaan de boten af en aan. 

Terug in de stad eten wat we wat bij МАКДОНАЛДС (MacDonalds). We wandelen over de Dvortsovy brug en de Berzhevoy brug over de Neva via het Vasilevsky eiland richting Peter & Paul burcht. De bruggen zijn overigens gedurende de zomer 's nachts geopend tussen ongeveer 2 uur en 5 uur om zeeschepPeter & Paul burchten door te laten. Belangrijk te weten als je 's nachts niet aan de verkeerde kant van de brug terecht wilt komen. Vele bruidsparen laten zich fotograferen met de burcht op de achtergrond. Ze drinken champagne en gooien de glazen stuk. Over de Neva scheuren de draagvleugelboten naar Petergof voorbij. We gaan verder naar de burcht. Bij de burcht is een strandje waar een aantal Russen enthousiast de zonnestralen opvangen. In de burcht bezoeken we de kathedraal (Barok, 1712-33), met zijn opvallende vergulde torenspits. Beeldbepalend voor de stad. Bij de centrale kassa kun je een biljet kopen dat geldig is voor alle bezienswaardigheden in de burcht. In de kathedraal liggen alle tsaren (op 2 na) sinds Peter de Grote begraven. Sinds 1998 ligt hier ook de laatste tsaar, Nicolaas II, en zHermitage Theaterijn vermoorde gezin in een aparte kapel. We bezoeken ook de gevangenis, waar vele andersdenkenden voor de revolutie van 1917 gevangen hebben gezeten, w.o. beroemdheden als Dostojevski en Tolstoj en de oudere broer van Lenin. We verlaten de burcht en lopen richting Troitsky brug. We zien hier aan de Kamenoostrovsy Prospekt ook de moskee van St Petersburg liggen. De moskee uit 1914 is gemodelleerd naar moskee in Samarkand in Centraal Azië en ziet er prachtig uit met zijn azuurblauwe koepel en minaretten. Toegang is moeilijk, het is duidelijk geen toeristische attractie. We lopen via de Troitsky brug terug naar het centrum en naar onze kamer.

's avonds lopen we naar het Hermitage Theater. Om 8 uur begint het ballet Giselle in het theater van de Hermitage. Het is een klein, intiem klassisistisch theater, dat het privétheater was voor Katherina II. Het is rond 1780 gebouwd door Quarenghi. Mooie ambiance voor een mooie klassieke balletvoorstelling, die uitsluitend door toeristen lijkt te worden bezocht. John (van onze B&B) was zo vriendelijke de kaartjes te regelen. Na afloop gaan we nog wat gedronken in de James Cook pub, een café en kroeg in één met (rustige) live muziek.

Weer: zonnig, maar met koude wind. 18 gr.

 

Andere Reisverslagen
terug verder