Wat te doen in "Bear Country" of "Le pays d'Ours"?

Het beste is een ontmoeting met een beer voorkomen. Beren zijn over het algemeenGrizzly Beer mensenschuw. Door onderling luid te praten kunnen beren worden gewaarschuwd dat er mensen aankomen. Meestal zullen beren dan een veilig heenkomen zoeken. De leuke beerbelletjes die je overal kan kopen, klinken op den duur niet alleen irritant, maar helpen niets. De beer hoort ze niet of is er niet van onder de indruk. Een fluit heeft meer effect. Beren vanuit de auto bekijken is niet gevaarlijk. Beren negeren auto's meestal, hetgeen niet altijd in hun voordeel is, aangezien ze nogal eens worden aangereden. Blijf uit de buurt van dode dieren of bessenstruiken (berenvoedsel). Neem geen verse etenswaren mee of verpak ze luchtdicht, doe geen sterk geurende cosmetica op. Laat geen etenswaar achter in het bos,  ook geen verpakkingsresten. Voer de beren onder geen beding.  Als beren zijn gevoerd, zullen ze hun schroom voor mensen verliezen, omdat ze mensen gaan associŽren met een "makkelijke maaltijd". Ze zullen mensen gaan opzoeken en aanvallen om aan eten te komen. Gevoerde beren moeten meestal worden afgeschoten of verplaatst. Het vaak gehoorde adagium "Een gevoerde beer is een dode beer" is helaas maar al te vaak waar. Als je verse sporen ziet is het beter het gebied te verlaten. Beren zijn gemakswezens, ze volgen vaak de wandelpaden en wegen, die mensen ook gebruiken.  Mocht je toch een beer tegenkomen, dan is de beer meestal verrast. Hopelijk gaat de beer weg. Praat luid, maar rustig en gedecideerd tegen de beer en loop langzaam achteruit. Kijk hem niet in de ogen (wordt agressief opgevat). Ren niet weg, dat wordt als teken van zwakte opgevat. Bovendien zijn beren snel (55 km/u) zowel bergop als bergaf. Mocht de beer toch willen aanvallen doe dan het volgende:

Bij Grizzly beren:

Ga als dood op je buik op de grond liggen. Spreidt de benen (de beer kan je zo moeilijker op de rug draaien) en bescherm je nek met je handen. Hoop er het beste van. Als de beer overtuigd raakt dat je geen gevaar meer bent zal hij je met rust laten. De verwondingen kunnen ernstig zijn, maar je kan het tenminste overleven. Grizzlyberen klimmen niet in bomen, maar kunnen tot 4 meter hoog reiken, dus je moet wel snel een hoge boom uitzoeken, hetgeen in noordelijke streken een zeldzaamheid is. Neem ook je bagage mee de boom in anders kan de beer er nog uren mee in de weer zijn, terwijl jij in de boom hangt.

Bij Zwarte beren:

Vecht terug. Probeer hem met een stevig tak op zijn kop te slaan, met name ogen en neus. De zwarte beer valt aan voor eten. Het zijn opportunistische eters, dus als hij het aanvallen als lastig of vervelend  (pijn) ervaart zal hij snel voor een makkelijker prooi kiezen. Zwarte beren zijnZwarte beer goede boomklimmers, dus dat biedt weinig soelaas.

Grizzly beren en Zwarte beren zijn niet altijd makkelijk van elkaar te onderscheiden. De kleur van de vacht kan sterk variŽren, van donkerblond tot zwart. Meest typisch voor de grizzly is de bochel tussen de schouderbladen, gevormd door spiermassa's voor de sterke voorpoten.

Het vervelende is dat beren nogal eens willen bluffen: ze zetten een aanval in en breken die op het laatste moment af. Het is dan, hoe moeilijk ook, aan te raden bij de eerste tekenen van een aanval niet meteen te reageren.

Berenspray, ofwel pepperspray is geen oplossing. Het werkt alleen van dichtbij en als de wind verkeerd staat werkt het niet of je krijgt er zelf last van. Bovendien geeft het een vals gevoel van veiligheid.

Dit alles moet niet al te zeer afschrikken om te gaan wandelen in de Canadese parken. Confrontaties met beren zijn zeldzaam en aanvallen komen nauwelijks voor. Het is wel raadzaam om niet alleen het bos in te gaan.

 

Terug