|
|
deel 4 |
vrijdag 24 mei 2019
Vandaag kunnen we
uitslapen
tot 7.15. Om half negen worden we opgehaald door Dahong Chen (Engelse naam
Alice), onze gids voor vandaag. Wij hebben haar geboekt via
Tours
by Locals. Met chauffeur Mr Wang rijden we naar de
Chinese muur.
We gaan naar de opgang bij
Mutianyu. Hier is het minder druk dan
bij Badaling, waar de meeste toeristen heen gaan. Het is wel anderhalf uur
rijden. Aangekomen moeten we met een shuttle bus naar het grondstation van
een kabelbaan. Het is al een klim naar de kabelbaan, maar Dahong bespaart
ons drie etages door de invalidenlift te nemen. Vandaar met de kabelbaan
naar boven en de muur op. Het is een prachtige ervaring. De muur loopt
over de bergtoppen en verbindt wachttorens waar in vroeger tijden twintig
soldaten wacht hielden tegen binnenvallende Mongoolse barbaren. Het is
flink klimmen geblazen. De muur volgt de bergruggen. We lopen wat heen en
weer naar bijzijnde wachttor
ens,
maar de hitte verhindert al te veel klimpartijen. Mooi is het
desalniettemin wel. Na de muur gaan we weer naar beneden en zoekt Dahong
een restaurantje voor ons uit. We eten er prima. Varkensvlees en
dumplings. Lekker.
Na het eten staat Mr Wang weer klaar met de mooie Nissan om ons naar het
Zomerpaleis van de keizer te rijden ten noordwesten van Beijing. Dat is
nog een flinke rit. Er is veel file en het duurt bijna twee uur voor we er
zijn. Het zomerpaleis is prachtig gelegen aan een kunstmatig meer en
bestaat uit meerdere gebouwen en tempels, gelegen aan of op de
Langlevendheid berg. Er is ook een 700 meter lange galerij langs de oevers
van het meer. Daar is het ontzettend druk. De galerij is niet alleen
bijzonder vanwege de lengte, maar ook vanwege de handgeschilderde
voorstellingen erop. Meer dan 800 verschillende afbeeldingen van bloemen,
dieren, landschappen en mythische figuren. We Lopen
het meer langs en verlaten het paleis aan de noorduitgang, waar Mr Wang
weer staat te wachten. Dan rijden we de stad in en een uur later zijn we
weer in het
Cote
Cour hotel. Moe, maar een ervaring rijker. Dahong was heel zorgzaam
gedurende de hele tocht. Hielp voortdurend, hield de camera vast, haalde
ijsjes en weet ik wat meer. Geweldig.
’s Avonds eten we weer bij DanDong. Het chique restaurant, waar we al
Peking eend hebben gegeten. We kiezen nu voor Wagyu rund en nog wat
heerlijkheden. De rekening valt wel hoog uit.
Weer: 32 graden en lichtbewolkt met zonnige perioden.
Zaterdag 25 mei 2019
Vandaag bezochten we de
Tempel van de Hemel, eeuwenlang het
spirituele centrum van het Chinese keizerrijk en wat de Chinezen
betreft
van de hele wereld natuurlijk. De tempel werd begin 15e eeuw gebouwd. In
de 18e eeuw werd hij gerenoveerd, maar toen was de keizerlijke schatkist
echt leeg. Tijdens de tweede opiumoorlog werd de tempel door Anglo-Franse
troepen bezet. Tijdens de boxer opstand door een alliantie van 8
buitenlandse mogendheden. De tempel leed daarbij grote schade. Daar is nu
niet veel meer van te merken. De tempel ligt in een groot park, waar
Chinezen druk bezig zijn met Tai Chi oefeningen, dansen, muziek en zang.
Voor de tempels moet entree betaald worden. De blauwe kleuren van de
drielaagse tempel zijn prachtig.
Na de tempel reizen we met de metro naar het
Olympisch park, waar
in 2008 de Olympische spelen plaatsvonden. Bekendst en meest indrukwekkend
is he
t
Nationaal Stadion, het Vogelnest, van de Zwitserse architecten Herzog
& De Meuron met creatieve inspiratie door Ai Wei Wei. We kunnen erin.
De rondleiding is in het Chinees, maar ook zonder uitleg is wel duidelijk
wat er te zien is. Het stadion is groots, maar je hebt toch de indruk dat
je dicht op het veld zit. Het bijzondere is natuurlijk de betonstructuur
aan de buitenkant waar het stadion zijn bijnaam aan te danken heeft.
Tegenover het stadion is het Zwemstadion, de Water Cube. Die wordt in 2022
tijdens de winterspelen omgedoopt tot de Ice Cube voor ijshockey en
kunstrijden.
We lunchen in de Burger King bij het station. Inmiddels loopt rond 13 uur
de thermometer alweer op naar 35 graden en is het weer tijd om terug te
gaan naar hotel. ’s Avonds eten we in het hotel.
Zondag 26 mei 2019
Het regent vandaag.
We hebben gepland om naar het
798 Art District te gaan in het
Noordoosten van de stad. Op het terrein van een verlaten
electronicafabriek, ooit door de Oostduitsers hier gebouwd voor het
communistische broedervolk heeft zich een kunstenaarswijk ontwikkeld. Het
bewind was beducht voor een culturele vrijplaats en wilde het aanvankelijk
slopen, maar de gentrificatie nam een grote vlucht en nu is het helemaal
binnen de kaders, die het bewind prettig vindt. Helaas regent het
pijpenstelen en onweert het bovendien. We bekijken een aantal boetiques en
galleries en doen een paar aankopen. Maar de regen maakt het onaangenaam.
We nemen de bus en de metro terug de stad in en gaan naar het
Hoofdstadmuseum, het historisch museum van Beijing. Een mooi gebouw met
een cylinder en een kubus, waarin de historische tentoonstelling staat
opgesteld. Helaas is er niets te eten in het hele gebouw. Er is wel een
restauratie, maar die is gesloten op lunchtijd op zondag. Hoe bestaat het!
We kijken rond. De tentoonstelling is interessant, vooral de opgravingen
en de boeddhabeelden. De politieke geschiedenis is wel wat gekuist. Zo
komt de Guomindang en Chang Kai Chek er helemaal niet in voor. Wel is
bijzonder dat er parallel aan de buitenkant een tijdlijn is uitgezet met
de westerse geschiedenis, zowel politiek als cultureel.
Na bijna twee uur zijn we klaar en is het buiten droog geworden. We willen
in het centrum nog de grote meren bekijken, maar kennelijk zijn we
verkeerd uit de metro gestapt. We komen er niet bij en de weg die we
willen gaan is streng bewaakt door agenten in burger (herkenbaar aan het
witte overhemd en paraplu) en in uniform. We moeten zelfs ons paspoort
laten zien. Zonder een meer gezien te hebben gaan we naar het hotel. ’s
Avonds eten we in het hotel.
Weer: ’s ochtends zware onweersbuien, ’s middags bewolkt. 23 graden
maandag 27 mei 2019
We
staan
vroeg op want we vliegen om 10 uur naar Shanghai. Om 6.15 staan we buiten
en lopen naar de bushalte. Een halte met de bus en dan met de metro van
station Dongsi met twee overstappen naar de Airport Express op station
Dongchimen. Dan is het nog ruim een half uur naar het vliegveld. Om 8 uur
zijn we op het
Beijing
Capitol Airport. We geven de bagage af – we hebben al online
ingecheckt – en gaan door een strenge controle. Alle apparatuur moet uit
de tas. We ontbijten bij Starbucks en ook bij Costa, omdat bij Starbucks
een aantal zaken zijn uitverkocht. Daarna gaan we naar de gate voor onze
vlucht met
China Eastern
Airlines (een Skyteam partner). Het inchecken begint ruim drie
kwartier te laat Eenmaal in het vliegtuig moeten we heel lang wachten
voor we de startbaan op mogen en pas om half twaalf gaan we de lucht in in
plaats van kwart over tien. We komen rond half twee aan op Shanghai
Hanqiao,
de
oudere van de twee luchthavens van de stad. Daar gaat het vlot. De bagage
komt snel door en de rit met de metro duurt nog geen 20 minuten. Het is 15
uur als we op ons bed ploffen in het
Okura Garden Hotel. Lekker luxe.
We drinken een uur later een cocktail in de Skybar en eten later bij Guyi
Hunan in een nabij winkelcentrum (IAMP). Het eten is lekker en pittig. Ik
eet Brulkikker en Erik gepaneerde eieren, daarbij gewokte bloemkool en
rijst. Na afloop koffie bij Starbucks en later op de avond een borrel in
de Skybar.
Weer: bewolkt, lichte regen. 29 graden.
dinsdag 28 mei 2019
We
nemen het uitgebreide buffet-ontbijt in het Rose Café van het hotel.
Daarna gaan we koffie drinken bij Starbucks. We kopen op het metrostation
een chipkaart voor de metro waar we een tegoed op zetten. Dat is
makkelijker dan steeds voor elke rit een kaartje moeten kopen. Het is een
Shanghai Public Transportation Card, verkrijgbaar bij het loket. De kaart
kost 100 Yuan, waarvan 60 Yuan reistegoed. Bij vertrek kun je het
statiegeld en het resttegoed terugvragen, maar dat zullen we wel weer
vergeten. Vervolgens nemen we de metro naar
Lujiazui, waar de
grote wolkenkrabbers staan. We willen naar de top van het Shanghai gebouw,
maar de ingang voor het Observatorium is niet zo eenvoudig te vinden. Het
personeel is ook niet zo erg behulpzaam. Uiteindelijk lukt het wel. Het
uitzicht is prachtig op de
Huangpu
rivier en de Bund aan de overkant. De meeste hoogbouw is geconcentreerd in
Pudong, waar we zelf staan, maar ook in aan de overzijde zijn veel hoge
gebouwen, maar niet in de orde van de
Shanghai
Tower, die met 632 meter het op één na hoogste gebouw ter
wereld is en het hoogste van China. Het uitkijkplatform is op de 118e
etage op 545 meter hoogte. We lijken uit over de rivier, die druk wordt
bevaren en de stad.
Na de toren gaan we naar de Bund. De Bund is een Engels/Indiase term van
Bunding, dat slaat op het aanslibben van een modderige oever. De Bund is
de oostoever van de Huangpu rivier met vooral Brits-koloniale gebouwen.
Shanghai was vanaf het eind van de 19e eeuw tot de komst van de Japanners
in 1941, een westerse kolonie. En dat is hier goed te zien. De boulevard
is breed en biedt een spectaculair uitzicht op de wolkenkrabbers op
Pudong. Aan de Bund staat ook het Fairmount Peace Hotel uit 1926 is Art
Deco stijl ontworpen door Palmer en Turner. Beroemde gasten waren George
Marshall, Charlie Chaplin en Bernard Shaw. Het
interieur
is geheel gerestaureerd en vrij toegankelijk. Een populaire foto-shoot
locatie. We drinken er thee met een gebakje.
Daarna terug naar het hotel. Tegenover het hotel aan de Maoming South
Street zitten veel kleermakers, die kostuums op maat maken. Ik laat me er
een kostuum aanmeten bij David Street Tailors. Er wordt van alles gemeten
en er moeten diverse keuze gemaakt worden over knopen, splits, revers en
wat al niet. Er wordt ook een overhemd aangemeten. Morgen moet ik terug
komen om te passen.
Aan het eind van de middag gaan we naar het
Luxin park. Hier
genieten vooral oudere inwoners van Shanghai van de groene omgeving en
spelen kaart, debatteren, sporten en wandelen.
We eten ’s avonds bij Din Tai fung in het IAMP winkelcentrum. Het menu is
Taiwanees street food. Heerlijk klaargemaakt en smakelijk. We nemen wonton
dumplings met varkensvlees, gebakken rijst met rundvlees en sla en
tomaten. Toe nemen we een kastanjedumpling en nog iets wat we niet
helemaal thuis kunnen brengen.
Na het eten drinken we koffie bij Seesaw koffie, een lokale espresso bar.
We sluiten af met een cocktail in de skybar
Weer: 27 graden en zonnig
Woensdag 29 mei 2019
Na het ontbijt reizen we met de metro naar Yu Garden. Hier
ligt
op een paar minuten de fietsen de tuin met die naam. Deze werd in tijdens
de Ming dynastie aangelegd door een hoge regeringsfunctionaris ter ere van
zijn vader. Het is een grote collectie traditionele huisjes, tempels,
vijvers, binnenhoven en grote stenen met gaten erin, die een mystieke
betekenis hebben voor de Chinezen. Opvallend zijn de bruggen met de rechte
hoeken er in. Dit omdat kwade geesten volgens de Chinezen geen rechte
bochten kunnen maken. We zijn vroeg en het is nog relatief rustig. Een
deel van het complex is slechts tegen betaling te bezoeken en dat is ook
het mooiste deel. Er omheen ligt een grote bazaar met winkeltjes die
voornamelijk toeristentroep verkopen en veel lawaai maken. De tuin is zeer
de moeite waard om te bezoeken.
Vanuit de tuin gaan we met de fiets naar de Huangpu rivier voor een tocht
met een rondvaartboot. Kaartjes kopen we bij een soort VVV, waar niemand
Engels praat. Aangezien ik niet voldoende contanten op zak heb, moet ik
naar een ATM. De baliemedewerkster loopt met me mee om de ATM te wijzen en
vervolgens
naar de terminal, zodat we de boot van 11 uur nog halen. De boot is
relatief rustig en we hebben op het boven dek genoeg ruimte om foto’s te
maken van de oevers. Aan de ene kant Pudong met zijn wolkenkrabbers en aan
de andere kant de Bund met de koloniale gebouwen. Het is prachtig. Na 50
minuten zijn we weer terug. We nemen de metro naar het hotel en gaan
meteen langs de kleermaker om mijn pak te gaan passen. Er wordt druk
afgespeld en gemeten, door wel drie mensen. Het wordt een mooi pak, dat is
wel zeker. Morgen om 17 uur is het klaar. En het overhemd en de das ook
uiteraard.
Rond 17 uur gaan we naar een restaurant aan de Bund. Het wordt
M
on the Bund. Het zit op de 7e etage van een koloniaal pand met
prachtig uitzicht op Pudong en de Bund. Het zit er al 20 jaar. Het eten en
de service matchen het uitzicht. We genieten van oesters en salade vooraf
en dan kabeljauw en Australisch rund als hoofdgerecht. Als dessert nemen
we het Grand Dessert voor twee met een dessertwijn (Orange Muscat;
Australië). Koffie met koekje na. Daarna gaan we naar beneden de Bund op,
om foto’s en filmpjes te maken. We worden aangesproken door een
nieuwsgierige Chinees. Daarna lopen we met een enorme mensenmassa over de
East Nanjing Road naar het metro station. De politie is druk doende om de
voetgangerstromen gescheiden te houden per richting. Zo druk dus.
Weer: 28 graden, bewolkt met zonnige perioden
donderdag 30 mei 2019
We nemen de mobike fiets naar de voormalige French Concession. Dit gebied
is in 1849 in Franse handen geraakt en bleef dat
tot
1943 toen Duitsland het Vichy-regime dwong het aan Japan af te staan. We
drinken koffie bij
Café
de Volcan in een typische straat voor deze wijk. Laagbouw,
winkeltjes en kleinschalige horeca. Het café bedient ook de locale gay
scene. We lopen via de Fuxin Road (Franse straat) met de Frans aandoende
platanen naar het Fuxin Park (Frans Park). Hier is het een drukte van
belang met vooral oudere Shanghainezen, die zingen, dansen, sporten en
oefeningen doen. Het is erg leuk om te zien hoe de mensen zich vermaken
met elkaar. Sommige groepen krijgen dansles, andere zijn al erg volleerd
en dansen in formatie. Het is wel een kakofonie, want elke groep heeft
zijn eigen versterkte muziek meegebracht. Er zijn ook muziekgroepen, die
saxofoon, klarinet en trompet spelen op een muziektape.
Na het park fietsen we naar
Xiantiandi. Dit is een heel chique
winkelbuurt met dure winkels van o.a.
DJI,
de drone-makers, maar
ook
van Tesla en een Chinees merk sportauto,
Qiantu.
Ironisch genoeg staat hier ook het gebouw waar de eerste vergadering
plaatsvond van de Communistische Partij van China in 1921. We nemen de
metro terug naar het hotel. We lunchen in het hotel in het Café Rose en
rusten wat uit.
Later in de middag gaan we op de fiets naar
Tianzifang. Dat is
ongeveer een kwartier fietsen. Dit is een wirwar van steegjes ten noorden
van de Taikang Lu. In die steegjes zijn talloze winkeltjes met etenswaar,
souvenirs, maar ook handwerk en kunst. Ook een aantal leuke cafeetjes en
restaurantjes. We dwalen wat rond en strijken even neer bij een Tibetaanse
bar, waar we een Tibetaans biertje drinken. Erik krijgt weer volop
belangstelling vanwege zijn lengte. Ook worden we aangesproken door een
gepensioneerde aardrijkskundeleraar. Hij verzamelt euromuntjes en vraagt
uiteindelijk of we nieuwe muntjes hebben met Willem-Alexander.
Helaas
hebben we niets op zak. We gaan weer terug met de metro naar het hotel en
halen bij David Street Tailors mijn kostuum op. Het zit als gegoten. Het
hemd ook. Ik zoek er nog een das bij uit. Dan weer naar het hotel.
’s Avonds eten we weer bij het Taiwanese restaurant Din Tai Fung in het
winkelcentrum IAMP. Na afloop drinken we koffie bij SeeSaw koffie ernaast.
We gaan de koffer pakken en ’s avonds drinken we nog een cocktail in de
Skybar van het Okurahotel.
Weer: licht bewolkt en warm. 27 graden. Beetje regen in de namiddag
Vrijdag 31 mei 2019
Na het ontbijt rekenen we af bij de receptie en nemen we metro lijn 1 naar
People’s Square en vervolgens lijn 2 richting Pudong. Vooral in lijn 2 is
het stampend druk. We stappen uit bij Laoyang, waar we de
Maglev
(Magnetic Levitation) nemen. Dat is de
magneetzweefbaan, die ons
in 7 minuten over de laatste 18 km naar het vliegveld zal vervoeren. Met
een topsnelheid
van
431 km/u razen we over het traject. Een belevenis! Het is tot nu toe de
enige commercieel geëxploiteerde magneetzweefbaan in de wereld - en dat
sinds 2002.
Op het vliegveld geven we na een veiligheidscheck onze bagage af bij de
KLM balie en gaan we weer door een veiligheidscheck. Deze is zeer grondig.
Alles moet uitgepakt en gescand. Vooral batterijen hebben warme
belangstelling. Daarna zoeken we de gate. Vanwege een verbouwing moeten we
gebruik maken van een wachtruimte, die bedoeld is voor kleine vluchten,
die met een bus bereikt moeten worden. Nu moeten er passagiers voor twee
intercontinentale vluchten wachten, waardoor de ruimte overvol is. Niet
erg aangenaam. Er is niets te drinken of te eten te koop, daarvoor moet ik
weer naar boven naar de grote vertrekhal.
We stappen dik 40 minuten te laat in en vertrekken dus ook te laat uit
Shanghai: rond 13 uur in plaats van 12.15. Uiteindelijk landen we met 10
minuten vertraging op Schiphol na een vlucht van zo’n 11 uur. We komen op
18.11 op Schiphol en hebben de trein van 18.53 naar Rotterdam. We zijn
rond 19.45 thuis.
Weer: in Shanghai zonnig 25 graden. In Nederland zonnig 23 graden.