mei 2017

woensdag 14 juni 2017

Ghanzi - Gobabis: 229km, 2,5 uur

We staan om kwart voor zeven op en ontbijten in het hotel restaurant. Geen vleeswaren en kaas gek genoeg. Na het ontbijt gaan we om 8 uur op weg richting de grens met Namibië. Kort voor de grens in Charles Hill maken we onze laatste Pula’s op aan diesel en we gaan op de Botswaanse grenspost af. Daar moeten we weer een formulier invullen krijgen we een uitreisstempel. Vervolgens een stukje niemandsland en de Namibische grenspost. Hier weer een formulier invullen en stempeltjes in het paspoort. Dan kunnen we Namibië in.  De klok kan een uur terug. We rijden zo’n 20 km door en we komen bij Kalahari Bush Breaks aan. Het is dan 10.15 uur.  Dit is een kleine lodge in de Kalahari woestijn, die bestaat uit een een hoofdgebouw, een aantal huisjes en een camping. Ons huisje is prima van grootte en inrichting en we hebben een ongehinderd uitzicht over de Kalahari woestijn. We lunchen om 12 uur en luieren nog wat in de namiddag. Om half drie gaan we de 4x4 trail rijden. Dit is een parcours rond de lodge via onverharde paden met veel stenen, kuilen en zandbakken. Het is 22km lang en neemt ruim 2 uur in beslag. We laten wat lucht uit deWaterbok banden lopen voor het zanderige gedeelte van de route, zodat we wat meer grip hebben op het spoor.  We brengen de spanning naar 1,8 bar. Tegen het einde van de trail komen we zebra’s, kudu’s, waterbucks, wrattenzwijnen, struisvogels en gemsbokken tegen.

Terug in de lodge nemen we een aperitief voor het diner dat om 18.30 uur begint. De lodge heeft ook een waterhole, die ’s avonds wordt verlicht. Het trekt tal van antilope-soorten aan die komen drinken. Het diner is een uitstekend buffet met gevulde impala schenkel, aardappels en groenten. Appeltaart toe. Dan vroeg naar bed want het wordt behoorlijk koud hier in de Kalahari.

donderdag 15 juni 2017

Gobabis - Windhoek: 293km, 3 uur

Het ontbijt verloopt wat chaotisch. We krijgen eerst fruit en yoghurt. De glazen voor de jus d’organge ontbreken. Koffie is er wel, de thee laat op zich wachten. Dan komt toast (3 sneetjes voor twee personen) en het roerei komt op het buffet te staan met de worstjes en tomaten. Zal wel te maken hebben met de omstandigheid dat de eigenaresse, vanochtend vroeg al is vertrokken naar Windhoek voor een ziekenbezoek.

Na het ontbijt brengen we de bandenspanning weer op 2 bar met onze eigen pomp. Daarna op weg naar Windhoek. We vertrekken om 9 uur en komen om 12 uur aan bij het Windhoek Hilton. De kamer is nog niet gereed, maar we kunnen wel lunchen. De auto wordt weggereden. Na de lunch rusten we even uit en gaan daarna naar de kapper. We krijgen een uitgebreide behandeling: knippen, scheren, wassen, poederen, massage. N$400 zijn we kwijt voor ons twee.

We gaan weer terug naar het hotel en later wat drinken in de Skybar op het dak bij het zwembad. We nemen een cocktail en genieten in de zon van het uitzicht over de stad. Naast het Hilton worden een Hilton Garden Inn gebouwd. Het reserveren van een restaurant voor de avond lukt niet erg. Alle opties uit Bradt Guide zijn vol of inmiddels op de fles. De receptie raadt Joe’s Beer house aan, dus dat doen we dan maar.

Om 18 uur hebben we daar een tafel gereserveerd. Het is nog een stuk rijden (3km). Joe’s een een Duitse biertuin. Erg groot met (gedeelde) tafels in diverse hoeken, gaten en tenten. Het menu is een mengeling van Duitse keuken en Afrikaanse specialiteiten. Ik neem een Oryxfillet, Erik een pasta. Begeleid door een Weiβbier. Het is razend populair en reserveren is absoluut noodzakelijk. Terug in het hotel drinken we nog een drankje in de bar.

Weer: ochtend 11⁰C, in de loop van de dag wordt het 21⁰C.

vrijdag 16 juni 2017

We beginnen de ochtend met koffie bij de Weck & Voigt Kaffee bar. Het is een goede koffietent in een Duits warenhuis eenWindhoek paar honderd meter van het hotel vandaan aan de Independence Avenue. Na de koffie gaan we de stad verkennen. We beginnen aan de Post Street Mall, waar een aantal meteorieten staan opgesteld, die duizenden jaren geleden tijdens een meteorieten bui op aarde zijn beland. Ze zijn honderdvijftig jaar geleden bij het dorpje Gideon gevonden. Vele van de stenen staan in musea rond de wereld, maar deze dus hier op straat. Van daaraf is het een paar honderd meter naar de klokketoren aan de Independence Ave, die in 1904 is gebouwd voor de Deutsch-Afrikanische Bank.  Aan de Independence Ave staat een rijtje oude winkelpanden van Duitse origine van bIndependence museumegin 20e eeuw. Het Eckrathgebouw stamt uit 1910. Het Gathemann ernaast uit 1913 was ontworpen voor Heinrich Gathemann, de burgemeester van Klein Windhoek. Het een Europees ontwerp met een stijldak om sneeuwophoping te voorkomen! Daar weer naast staat het Kronprinz hotel uit 1902.

Er tegenover ligt het Zoo park, waar een pilaar staat met een olifanten schedel erop en een gedenkteken voor de Duitse soldaten die zijn gesneuveld bij het beschermen van de vrede tussen de Afrikaanse stammen. Het excuus voor de Duitse bezetting hier tussen 1889 en 1916. We lopen door en gaan heuvelopwaarts naar de Lutherse Christi kerk. Het beroemdste gebouw van Windhoek. Het is een lutherse kerk gebouwd tussen 1907 en 1910 in Jugendstil. De glas in loodramen zijn een geschenk van Christus KerkKeizer Wilhelm II en de bijbel van de keizerin Augusta. De kerk is verder simpel van inrichting. Er tegenover ligt de voormalige Kaiserliche Realschule, nu onderdeel van het nationaal museum. We lopen wat verder langs het gebouw van de nationale bank en komen bij het voormalige woonhuis van de hoogste Duitse rechter.

We steken over en lopen terug langs Die Feste. Het oudste gebouw van Windhoek uit 1889. Hier was het Duitse garnizoen gelegerd. Nu staat ervoor een monument ter herinnering aan de helden van de onafhankelijkheidsstrijd. Het gebouw ligt op een heuvel en overziet de valei. We lopen weer verder en komen bij het museum voor de onafhankelijkheid. Een 40 meter hoog gebouw met een gigantisch beeld van Sam Nujoma ervoor, de leider van de onafhankelijkheidsbeweging SWAPO en de eerste president van het land in 1990. Het gebouw is ontworpen en ontwikkeld door een Noord-Koreaans bedrijf en dat is te zien. We gaan het museum in en drinken eerst een koffie in het restaurant op de 4e etage. Vandaar heb je een mooi uitzicht over Windhoek in 4 richtingen. Daarna gaan we de andere drie etages af, die de geschiedenis behandelen, van het kolonialisme, via de onafhankelijkheidsstrijd tot de bevrijding. Er is ongelooflijk veel aandacht voor de rol van Nujoma en het lijden van de bevolking onder de Duitsers en de Zuidafrikanen, wat inderdaad niet te onderschatten is. De muurschilderingen die de heroïek en de zegingen van de onafhankelijkheidstrijd bezingen staan duidelijk in een communistische traditie. Waarschijnlijk is hier de Noordkoreaanse invloed ook aanwezig geweest. We zien ook uniformen van de VN troepen die de machtsoverdracht hebben begeleid. Daaronder ook Nederlanders.

Daarna lopen we terug naar het hotel. We lunchen daar en gaan ’s middags naar het spoorwegmuseum. Dat is op de bovenetage van het oude station van Windhoek. Het stelt niet zo heel veel voor. Veel ruimtes met spoorwegparafenalia, zoals uniformen, kaartmachines, dienstregelingen, tijd/weg diagrammen en foto’s. Buiten staan een paar locomotieven. Het station zelf is ook een bezienswaardigheid en is nog in gebruik.

We tanken de auto vol, gaan terug naar het hotel om een andere auto te huren. We brengen de Hilux terug naar Asco. Anders zouden we dit morgen voor 9 uur moeten doen en dan de halve dag op de luchthaven hangen. Inleveren van de Hilux levert opmerkingen over krasjes op, maar er wordt verder niet moeilijk over gedaan.

Terug in het hotel genieten we van een cocktail en het uitzicht. ’s Avonds eten we bij NICE (Namibian Institute for Culinary Education). We eten er echt heel lekker. Daarna nog een drankje in de hotelbar, waar een band optreedt.

Weer: zon, 21 graden

Zaterdag 17 juni 2017

Na het ontbijt maken we een wandelingetje in de omgeving. We drinken koffie en bekijken wat winkels. We hangen wat rond in de lobby van het hotel en rond 12 uur gaan we met de auto richting vliegveld. Dat is ruim 40 minuten rijden buiten de stad. We leveren de auto in en checken in voor het vliegtuig. Dat gaat een beetje vreemd. KLM bouwt voor de check-in balie een houten balietje op. Blijkbaar vertrouwen ze niet helemaal op de faciliteiten van het vliegveld. Na de check-in moeten we door de veiligheidscheck, maar dat stelt niet zo heel veel voor. In de vertrekhal is een cafetaria en een paar winkels. Het eten in de cafetaria is heel slecht. Om 15.30 beginnen we met de check-in. Ook hier gaat het wat anders dan bij andere vluchten. KLM zet twee tafels neer bij de gate en komt met een eigen beveiligingsbedrijf, die de handbagage gaat controleren. Er ontstaat een hele lange rij. Ik word er met een aantal andere reizigers uitgepikt en mag zonder controle het vliegtuig in. De vlucht vertrekt om 16.30 uur verloopt soepel. Er is weer een tussenstop van 1,5 uur in Luanda en een wisseling van het personeel.

Om 6 uur ’s ochtends komen we op Schiphol aan. IC direct rijdt niet dit weekend en dus moeten we de intercity via Den Haag nemen. Om 10 uur zijn we thuis.

 


Andere Reisverslagen  
terug