DEEL 1

Zaterdag 2 juni 2012

Rotterdam - Amsterdam - Bergen: 1:25 vliegen, 5 uur onderweg

We vertrekken om 9.10 met de taxi naar het centraal station van Rotterdam. Daar kunnen we een trein eerder nemen dan gepland: de Fyra van 9.21, die ons in 27 minuten naar Schiphol brengt. We hebben uiteraard al ingecheckt, maar nu kunnen we ook zelf onze bagage afgeven in een bagage automaat. Erik’s koffer is te zwaar, dus moet hij er iets uithalen. Het automatisch inchecken van de bagage verloopt vlot en zonder technische problemen. In 2006 konden we dit al in München, maar nu dus ook hier op Schiphol. We hebben nu alle tijd van de wereld. We gaan door de veiligheidscheck. Daarna drinken we koffie bij Starbucks. We moeten dan nog een uur wachten voor we aan boord van de 737-700 kunnen. De KLM vlucht vertrekt stipt om 12.10 en gaat voorspoedig en om 13.50 landen we in Bergen/Flesland.

Vanaf de luchthaven nemen we de SAS Flybus naar het centrum van de stad. Een enkele reis kost Nkr 100 en je kan in de bus met credit card betalen. We stappenBergen uit bij de vismarkt (Fisktorget) en lopen vandaar naar het Best Western Hordaheimenhotel. De kamer is klein maar functioneel. We rusten even uit en lopen daarna naar het centrum. We eten wat bij de Burger King en kopen vervolgens een  pre-paid sim-kaart (kontantkort) voor mobiel internet van Telenor in de Telekiosk aan de Torgallmenningen, het centrale plein in het centrum van de stad. De kaart kost Nkr 150, waarvan Nkr 50 beltegoed. We verkennen het centrum en drinken koffie bij Café Opera nabij het theater. We reserveren telefonisch een tafel bij restaurant Bryggeloftet aan de Brygge. De Brygge is de oude middeleeuwse handelskade van Bergen.  Om half zeven lopen we erheen. Bryggelofte is een traditioneel restaurant met Noorse gerechten. We krijgen een klein tafeltje in een nis lijkt het wel, maar we zitten wel lekker rustig. Om zes uur zit de zaak al helemaal vol.  We worden bediend door een zeer vriendelijke ober. We eten lamsvlees, respectievelijk pepersteak. Het is eten is prima van kwaliteit, maar we moeten nog aan het noorse prijspeil wennen, zeker als je er nog een glas wijn bij neemt. We laten het bij een hoofdgerecht.

Als we het restaurant verlaten begint het te regenen, maar dat duurt gelukkig niet lang. Bergen is de natste stad van Europa. Het regent hier zeker 260 dagen per jaar. We gaan terug naar het hotel. Even later lopen we naar Café Fincken, het enige gay-café van de stad. Het is er niet erg druk, maar we zijn zeker niet alleen. Het is een rustig cafeetje met songfestivalmuziek. Na een biertje lopen we terug naar het hotel en gaan vroeg naar bed.

Weer: zonnig, maar koud. 8 graden


Zondag 3 juni 2012

 Na ontbijt lopen we langs de Bryggen, de oude handelskade uit de tijd dat Bergen een belangrijke schakel was in het verbond van Hanzesteden. We bekijken de oude handelshuizen van de Hanzekooplieden, die tot het UNESCO-werelderfgoed behoren. BryggenTussen de huizen lopen smalle steegjes. De huizen worden nu  bezet door souvenirwinkels, restaurants en bars. In de tijd van de Hanze maakte de Duitse handelselite in Bergen de dienst uit, een situatie die duurde tot ver in de 16e eeuw. De lokale vissers waren gedwongen om hun vangsten aan de Hanseaten te verkopen. De Noorse koningen stonden deze situatie toe in ruil voor een aardige belastingafdracht van de Hanseaten. Eind 16e eeuw werden de Duitse handelslieden verdreven, maar hun postitie werd door een nieuw monopolie vervangen - een situatie die tot in de 19e eeuw zou voortduren.

We lopen om de Handelshuizen heen, wat bergopwaarts en komen bij de Mariakerk, die helaas wordt gerestaureerd en niet te bezichtigen is. Daarnaast liggen de Schottstuen, de feest- en vergaderzalen van de Hansekooplieden. Het waren de enige gebouwen in het Hansekwartier    , die gestookt mochten worden. Het personeel moest maar zien hoe ze warm bleef in de winter. We brengen een kort bezoek aan de Schøtstuene. Het entreekaartje is ook geldig voor het Hanse-museum. We lopen verder via de Øvregaten naar het dalstation van de Fløybane,Uitzicht vanaf Fløyen de kabelbaan. WE gaan eerst nog even koffiedrinken bij Det Lille Kaffekompaniet. Een klein koffietentje met heerlijke koffie. Daarna sluiten we aan in de rij voor de Fløybane, een kabelbaan, die ons naar boven brengt voor een prachtig uitzicht over Bergen en omgeving van de Fløyen (Nkr 80). Het is er erg druk met veel Aziatische groepen, maar dat maakt het uitzicht niet minder mooi. Na van het uitzicht genoten te hebben nemen we weer het kabelbaankarretje naar beneden. We lopen de Lille ovregaten af en komen bij de Domkerk. Er is een dienst aan de gang en gaan even op de achterste banken zitten. We vervolgen onze weg langs de Kong Oskargaten en komen bij het St Jorgenhospitaal, het oudste ziekenhuis van Noorwegen, gespecialiseerd in Leprapatienten. Het is nu een lepramuseum. Binnen is het interieur van het ziekenhuis met de piepkleine kamertjes bewaard gebleven en wordt uitgelegd wat lepra is en hoe men in de loop der tijden ermee omging. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw vond dr Hansen de veroorzaker van de ziekte en kwam men erachter dat het een besmettelijke ziekte was.

We lopen langs het stadspark naar Godt Brødt voor een heerlijke sandwich. Je kunt de broodsoort en het beleg uit een grote keus aan vlees, sla, kaas en groente zelf samenstellen. Na deze traktatie gaan we weer naar het hotel. Na een rustpauze drinken we bij café Dromedar een kop koffie en maken we een wandelingetje over het schiereiland waarop het hotel ligt. We komen door een aantal smalle straatjes met leuke houten huizen. We kijken waar we vanavond naar een balletvoorstelling zullen gaan kijken en lopen dan weer terug naar het hotel.

 We eten later in het Chili restaurant van het Comfort hotel wat verderop in de straat. Daarna lopen we naar de Studio Bergen, de zaal waar Carte Blanche, het noorse Nationale gezelschap voor moderne dans haar voorstellingen in Bergen geeft. De voorstelling van vanavond vindt plaats in het kader van het Bergen Festival. Het is een moderne balletvoorstelling, Fiction genaamd. Mooie voorstelling met homoerotische onderdelen.

 Na het ballet gaan weer naar het hotel.

 Weer: ongeveer 10 graden. Wisselend bewolkt met zonnige perioden

 maandag 4 juni 2012

 We lopen het centrum in naar de beginhalte van de Bybane, de tramlijn van Bergen. Sinds 2010 heeft Bergen een tram of light rail verbinding met de buitenwijken aan de zuidkant van de stad. We kopen een kaartje uit de automaat op de halte. De Troldhaugen - woning Edvar Griegtram neemt ons mee naar de halte Hop. Daar stappen we uit en lopen zo’n 20 minuten naar Troldhaugen, de zomerresidentie van de beroemde Noorse componist Edvard Grieg (1842-1905). In een apart nieuw gebouw is er een cafetaria en een tentoonstelling, waar het leven en de tijd van Grieg uit de doeken wordt gedaan. Grieg is het meest bekend van de muziek die hij maakte voor Peer Gynt, een toneelstuk van de noorse toneelschrijver Ibsen. Vervolgens lopen we langs de concertzaal, ook modern, maar gecamoufleerd in het landschap naar het oude huis. In de zomermaanden geeft het Bergense symphonieorkest hier dagelijks lunchconcerten, maar nu is het nog geen zomer.  Het huis is (weer) ingericht zoals het in de tijd van Grieg eruit zag. Aanvankelijk had de gemeente Bergen geen belangstelling voor het huis van de componist na diens dood. Het huis kwam aan een neef van Grieg en alle huisraad werd geveild. Later wist de weduwe Grieg de gemeente te overtuigen het huis over te nemen en de huisraad werd achterhaald en teruggekocht van de kopers van de veiling.  De keuken van het huis is eruit gesloopt en vervangen door een fotogallerij. We zien de woonkamer en nog een salon. Het huis ontbeerde gas, electriciteit en stromend water, want dat verbrak de stilte die Grieg wenste. Wij worden rondgeleid door een jongedame, die er veel vanaf weet. Voor ons laat ze het zilverwerk zien, dat Grieg cadeau kreeg van het Concertgebouworkest, dat op uitnodiging van Grieg in Bergen speelde. De meubels zijn speciaal voor de Griegs gemaakt, die nogal klein van stuk waren. Troldhaugen ligt op een heuvel. Onder aan de heuvel staat de hut, waar Grieg zijn muziek componeerde met uitzicht op het water. Grieg en zijn vrouw Nina Hagerup (een volle nicht van hem) zijn begraven aan de voet van de heuvel. Na het bezoek lopen we weer terug naar de tram. In het centrum lunchen we weer bij Godt Brød.

's Middags lopen we naar het Bergen kunstmuseum, dat uit drie delen bestaat. We bezoeken de Rasmus Meyer collectie, met veel 19e en begin 20e eeuwse Noorse schilders, waaronder Munch met werken uit verschillende perioden. Rasmus Meyer was een kunstverzamelaar, die zijn collectie van Noorse schilderkunst aan de gemeente heeft nagelaten. Daarna gaan we naar de Lyseverket - ook onderdeel van het museum -  dat een meer een overzicht van de kunst door de eeuwen heen. Wij bezoeken de  afdeling 20e eeuw met veel werk van Picasso, Braque en ook weer Munch. Na het museum gaan we een biertje drinken bij café Opera. Niet goedkoop: twee biertjes en nachochips kosten 190 kronen (25 euro).

’s Avonds eten we bij Zuperia bij de vismarkt. Wel aardig eten en niet overdreven duur. Inmiddels is het gaan regen. Niet hard, maar een miezerregen. Kan ook niet anders, in de natste stad van Europa met meer dan 250 regendagen per jaar. We hebben toch al geluk gehad tot nu toe.

Weer: 14 graden, bewolkt. Eind van de dag motregen.

Dinsdag 5 juni 2012

Bergen - Hardangerfjord - Flåm: 218km

 Na het ontbijt drinken we koffie en lopen door de stromende regen naar Avis autoverhuur aan de andere kant van het centrum. HardangerfjordDaar worden we snel geholpen aan een Hyundai i40, een flinke stationwagon. We rijden terug naar het hotel om uit te checken en de bagage op te halen. Daarna rijden we de stad uit richting de Hardangerfjord. We rijden een stuk langs de Hardangerfjord tot Kvanndal. Hier stoppen we even voor een eenvoudig broodje. Daarna vervolgen we onze weg richting Voss, een wat grotere plaats aan de spoorlijn en hoofdweg tussen Bergen en Oslo. Vanuit Voss rijden we in noordelijke richting door vele tunnels - de een nog langer dan de ander. Bij Gudsvangen begint de 11 km lange tunnel naar Flåm. In Flåm vinden we al snel de Jeugdherberg (Vandrarheim), die op een camping staat. We worden vriendelijk ontvangen en we krijgen een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet. We lopen naar de haven, waar twee enorme cruiseschepen liggen. Rond de haven is alles op de cruise-passagiers gericht: restaurantjes, souvenirwinkels enz. We doen wat inkopen bij de plaatselijke Coop voor het ontbijt morgen. Daarna lopen we naar de VVV voor informatie over de Flåmbana, de historische trein tussen Flåm en het hoog in de bergen gelegen Myrdal. Ook willen we weten wanneer deAurlandfjord bij Flåm bootexcursie door de Aurdalfjord en de Nærøyfjord vaart. We kopen kaartjes voor de boottocht voor morgen en voor de treinreis van vandaag om 17.25. We hebben nog wat tijd te doden en we drinken een kopje koffie bij het Togcafé, dat in een oude treinwagon huist. Rond vijf uur stellen we ons op bij het perron van de Flåmsbana in een rij met honderden cruise-passagiers. Het instapproces is tamelijk gereguleerd met wachtrijen. De treinrit gaat bergopwaarts en we hebben prachtige uitzichten op het dal, de rivieren en enkele mooie watervallen. Over een afstand van 24 km wordt een hoogteverschil overbrugd van 900 meter. De aanleg nam in de jaren 20 van de vorige eeuw ruim vier jaar in beslag. Halverwege moeten we wachten op de tegemoetkomende trein. In de trein wordt uitleg over het uitzicht omgeroepen. Kort voor het einde is er een fotostop voor een grote waterval. Er is een groot platform gebouwd, waar iedereen naar toe stormt om foto’s en films te maken. Dan horen we ineens muziek en verschijnt er een dansende elf naast de waterval, Flåmsbanadie dan weer verdwijnt om onmiddellijk ergens anders weer op te duiken. Er zijn uiteraard twee elfen in het spel. Na de stop rijden we verder naar het eindpunt in Myrdal. Dat is geen echte plaats, maar alleen een spoorknooppunt met de trein tussen Bergen en Oslo. Het is ook het begin van de “Rallarvegen” fietspaden door de bergen. Veel fietsen worden hier uitgeladen. Wij blijven zitten en de trein gaat weer terug naar Flåm.

In Flåm teruggekomen gaan we eten in het Fretheim hotel. Ze hebben een heel goed buffet, maar dat voelen we ook aan de rekening. 1000 kronen (€134) voor ons beiden. Geen wijn, wel een mineraalwatertje.

Rond deze tijd – het natuurlijk nog steeds licht – vertrekken de cruiseschepen. Wij gaan nog een biertje drinken in de minibrouwerij Ægir van Flåm. Ze hebben het hele jaar door vier zelfgebrouwen bieren onder de tap en nog een paar seizoensbieren.

Weer: regen in de ochtend, 8 graden. 's middags en 's avonds helder en zonnig, 14 graden.

Woensdag 7 juni 2012

We maken ons eigen ontbijt met onze boodschappen. We hebben alle tijd, want onze boottocht door de fjorden vertrekt pas om 11 uur. AurlandfjordWe drinken nog wat koffie in de cafetaria van het station. Vandaag liggen er weer twee nieuwe cruiseschepen aan de kade. Na de koffie gaan we aan boord van de Lykkeper van rederij Sognetur. De boot wordt grotendeels in beslag genomen door een Franse groep – met een leuke reisleider – maar wij hebben mooiste plekjes ingenomen op het dek. Het weer werkt erg mee, want het is zonnig en in de zon zelfs warm. Als we op het fjord varen maakt de wind het wel fris. Het uitzicht op de fjord is geweldig. Steile hellingen, begroeid met bomen en met besneeuwde toppen begeleiden de vaartocht. We varen de Aurlandfjord uit tot we bij de ingang van de Nærøyfjord komen. Die slaan we linksaf in. Rechtsaf zouden we op de Sognefjord zijn gekomen. De Nærøyfjord (werelderfgoed) is veel smaller - de smalste fjord in Noorwegen - en nog mooier. Langs de kant zien we geïsoleerde boerderijen en dorpen, die alleen via het water zijn te bereiken. Na ongeveer twee uur komen we in GudvangenStegastein uitkijkpunt aan. Daar moeten we ruim een half uur wachten op de bus, die ons weer terug naar Flåm zal brengen. We eten tijdens het wachten onze boterhammetjes op. Terug in Flåm kopen we wat te eten voor vanavond. Later in de middag rijden we via Aurland de oude weg op die via talloze haarspeldbochten naar de Aurland hoogvlakte leidt. We stoppen bij het uitkijkpunt Stegastein. Het uitkijkpunt is fantastisch vormgegeven en het resultaat van een architectenwedstrijd. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de Aurlandsfjord, waar we vanochtend nog doorheen zijn gevaren. Het is gelukkig niet heel erg druk en we kunnen genieten van de stilte. Ook Stegastein is - als zovele uitkijkpunten en stopplaatsen langs de weg in Noorwegen, goed uitgerust met picknicktafels en (schone) toiletvoorzieningen.

Nadat we van het uitzicht hebben genoten, rijden we weer terug naar het dal, waar het inmiddels etenstijd is geworden.  In de keuken van de Jeugdherberg maakt Erik de maaltijd klaar (lasagne) en eten we in de eetzaal. Na het eten gaan we nog een kort stukje wandelen langs de haven en drinken we een biertje in de microbrouwerij. Als de cruise-schepen rond zes uur zijn vertrokken keert de rust in Flåm terug en kun je de watervallen in de verte horen ruisen.

Weer: zonnig, 15-18 graden.

 

 Donderdag 7 juni 2012

 Flåm - Sogndal: 85km

  We rijden via Aurland weer de Aurlandfjellet op langs het uitzichtpunt Stegastein. We rijden nu door, het bergplateau op en binnen een paar minuten bevinden we ons in een sneeuwlandschap. Deze weg, ook wel de Snøvegen (Sneeuwweg) genoemd, is inmiddels voor het doorgaande verkeer vervangen door een 25km lange tunnel. Maar de oude route is ook in stand gehouden en natuurlijk Snøvegenveel leuker. De weg is sneeuwvrij gemaakt, maar langs de kant van de weg staat een muur van sneeuw, die wel tot 3 meter hoog reikt. Het landschap is adembenemend mooi en we stoppen regelmatig voor fotostops. Na zo’n 25 km daalt de weg weer naar het dal van de Lærdalfjord.  We rijden verder naar een veerboot die ons over de Sognefjord zet. De Sognefjord is de langste fjord van Noorwegen: 204km reikt deze fjord landinwaarts. De overtocht vanaf Lærdal duurt bijna een kwartier. Na een halfuur zijn we in Sogndal, een wat grotere plaats, maar met 5000 inwoners zegt dat weinig. Het is rond twaalf uur en onze kamer in het Parkhotell is nog niet gereed. Een uurtje later wel. Het is een grote kamer met keuken en zithoek. We besluiten om boodschappen te doen, zodat we vanavond zelf kunnen koken en lunchpakketjes kunnen maken. We slaan in bij de Rimi supermarkt tegenover het hotel. Goedkoop is anders: bakje aardbeien 5 euro, brood €2,60, 1 liter melk €1,80 (ter vergelijking bij Albert Heijn kost dit respectievelijk  €3, €1,80 en €0,85).

 We drinken koffie Staafkerk bij Kaupangerbij een café naast het hotel. We zitten op het terras, want het is heerlijk zonnig weer. Veel mensen lopen al in de korte broek.  Om drie uur gaan we er weer op uit en rijden we naar Kaupanger een dorpje dat 12km ten zuiden van Sogndal ligt. Daar staat een 12e eeuwse staafkerk, één van de 28 die er nog in Noorwegen over zijn. Het is één van de oudste. Een deskundige gids vertelt ons de geschiedenis van de kerk en wijst ons op de bouwkundige eigenschappen van de kerk, die een aantal keren is verbouwd. Bij de laatste restauratie is de kerk zoveel mogelijk naar zijn originele staat teruggebracht.

We rijden terug naar het hotel en Erik maakt pasta met groente en een lekkere saus klaar. We hebben ook een fles wijn bij de staatsdrankwinkel Vinmonopolet gekocht om het wat feestelijker te maken.

Na het eten gaan we nog eens koffiedrinken en wandelen we wat rond in het kleine stadje. Erg bezienswaardig is het niet, maar de ligging aan de fjord is wel schilderachtig.

Weer:  aanvankelijk bewolkt en 8 graden. Later op de dag zonnig en 16 graden

Vrijdag 8 juni 2012  

We rijden naar het noorden richting Fjærland aan het einde van de Fjærlandfjord. Op weg erheen moeten we door een aantal tunnels. FjaerlandIk ben 30 jaar geleden ook in Fjærland geweest, maar toen waren deze tunnels er nog niet. Het dorp was toen alleen over het water bereikbaar. In Fjærland drinken we eerst koffie op de veranda van het karakteristieke hotel Mundal met een prachtig uitzicht over de vredige fjord. Mundal is ook eigenlijk de naam van het dorp. Fjærland betekent "ver land" en slaat op de streek hier, die eeuwenlang - tot de komst van de tunnels - erg afgelegen was. De zon schijnt en het is heerlijk om buiten te zitten. Na de koffie gaan we dichter bij het water zitten en schrijven een paar kaartjes naar het thuisfront. We rijden naar het Noorse Gletsjermuseum (Bremuseum), dat net buiten het dorp ligt. Hier wordt de ontstaansgeschiedenis van gletsjers en de ontwikkeling van het klimaat uit de doeken gedaan. Het is een "hands-on” experience, want de schoolkinderen die er zijn kunnen van alles in beweging zetten. En dat doen ze dan ook. Het mooiste van de tentoonstelling is de videopresentatie op 5 schermen. Prachtige panoramabeelden vanuit de helikopter geschoten. Na het museum rijden we eerst naar de Suppehellebreen, een uitloper van de grote JostedalbreenBøyabreen (bre = gletsjer), die boven op de bergen ligt. Vanaf de grote weg is het nog ruim 5 minuten rijden. We mogen niet te dicht bij de gletsjer komen, want er breken soms stukken zonder enige waarschuwing af en dat kan dodelijk zijn. We rijden weer terug naar de grote weg en dan weer een stukje noordwaarts. Vlak voor de volgende tunnel is een afslag naar de Bøyabreen. Deze ligt maar 300 meter van de weg af en heeft een schilderachtig blauwgroen meer als voorgrond.  Ik kan me herinneren dat ik hier 30 jaar geleden ook was. Of de gletsjer veel korter is dan toen is moeilijk te zeggen Bøyabreen in 1982(zie foto uit 1982) De uitloper komt hier iets verder het dal in dan de Suppehellebreen. We rijden terug naar het museum. Vanaf het dak hebben we een mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.

We rijden terug naar Sogndal, waar we koffiedrinken bij Galleriet, het café naast ons hotel. We zitten er lekker in de warme zon. Om kwart voor zeven is het tijd voor de eerste wedstrijd van het EK-voetbal. Polen en Griekenland spelen 1-1 gelijk. Later op de avond kijken we Rusland-Tsjechië. Dat moet echter in de lounge, want die wedstrijd is alleen op een betaalkanaal te zien en dat is op de kamer niet te ontvangen.

Weer: zonnig, 21  graden

 

Andere Reisverslagen
terug   verder