Montmartre: in de voetsporen van Amélie Poulain

In 2001 kwam de Franse speelflim "Le fabuleux destin de Amélie Poulain". Zowel in Frankrijk alscover ver daarbuiten was de film over de Parijse serveerster een doorslaand succes. Het verhaal, de humor, de sfeer en de acteerprestaties bleken een groot publiek van Japan tot de Verenigde Staten aan te spreken. De film won talrijke Césars (de Franse filmprijzen) en werd genomineerd voor een aantal Ocars. De film speelt zich voor het overgrote deel af in Montmartre. Niet zo zeer in het meest toeristische deel rond het Place du Tertre, maar in het minder bekende deel ten westen daarvan.

Via de site van Michelin kwamen we op het idee om een wandeling door Montmartre te doen langs de plaatsen waar de film zich af speelt en waar ze ook is opgenomen. Welliswaar is het beeld van Montmartre door regisseur Jeunet in de film sterk geromantiseerd, maar aan de locaties zelf is voor de film niets veranderd.

Jean-Pierre Jeunet, regisseur van Amélie:

'Het leven in Montmartre is veranderd sinds Amélie. Een jaar geleden, wilde de eigenaar van het Café des deux Moulins zijn zaak verkopen, omdat hij er genoeg van had. Nu is dat totaal niet meer aan de orde! [Inmiddels is de zaak verkocht op voorwaarde dat ze onderveranderd wordt voortgezet - Eddy]. Hij geeft om de andere dag interviews en het café zit altijd vol. Het toeristentreintje wijst naar het café van Amélie als het voorbij rijdt. Meneer Ali, de eigenaar van de arabische groentewinkel, heeft een deel van het decor van de Colignon groentezaak bewaard en vertelt ieder die het horen wil dat zijn leven vol vreugde is dankzij de film, ongeacht wat Kaganski denkt! Bij de VVV staat een oneindige rij toeristen die om een kaart van de wijk vragen om op pelgrimstocht te gaan. En ik wordt er zelfs van beschuldigd dat ik de onroerend goed prijzen heb doen stijgen in het 18e arrondissement van Parijs! Amélie heeft echt meer dan één leven veranderd!'

Jeunet overdrijft wel een beetje. Er lopen welliswaar meer toeristen dan voorheen, maar vergeleken met de echte toeristische attracties, is dit deel van Montmartre nog een oase van relatieve rust in de Franse hoofdstad.

Op deze pagina's vind je ons verslag van de wandeling, vergezeld van foto's. Als je op de route-kaart hieronder klikt en sleept kun je de route volgen op de kaart. Je kunt de kaart ook downloaden in een apart frame via deze link

 

 
Ga naar de wandeling

Ga naar de officiële website van de film