Op pad door de Passages en Galeries van Parijs

In de 19e eeuw werden in Parijs rond de Grands Boulevards passages en Galeries aangelegd die het winkelend publiek moesten beschermen tegen de modder en vuil, dat door het verkeer werd veroorzaakt. Decennialang werden deze shopping malls avant la lêtre verwaarloosd. In de afgelopen jaren zijn ze weer opgeknapt en vormen ze een oase van rust, beschermd van de veel grotere gevaren van het moderne verkeer. Van de 100 passages van weleer zijn er nog zo'n 20 over. De passages zijn echter niet in de handen gevallen van de grote ketens. In de passages is nog ruimte voor eigenzinnige winkeltjes, waarvan je dacht dat ze allang waren verdwenen. De passages verschillen sterk in karakter: van indiase eethuisjes tot haute couture, van postzegels tot wooninrichting. Wij maakten een wandeling langs 9 van de nog overgebleven passages.

We beginnen de wandeling bij de Passage Brady (1). Dit is het centrum van "Little India" in Parijs met winkels en restaurantjes, die je doen vermoeden dat je in India zelf verzeild bent geraakt. We lopen  vanaf metrostation Chateau d'Eau de passage in vanaf de Boulevard de Strassbourg (bij nr. 33). Deze passage is bepaald niet exemplarisch voor wat ons nog te wachten staat. De passage is wat vervallen en ziet er allesbehalve als Parijs uit. Maar toch is het een bijzondere ervaring: je bent even helemaal weg uit Parijs. Rond de Boulevard de Strassbourg liggen nog een paar passages van minder allure (Désir, Reilhac, de L'Industrie, Prado en du Marché). We verlaten de Passage Brady en lopen de Rue du Faubourg de St Denis in. Dit is een levendige straat vol met slagers en  groente- en fruitwinkels. Het einde van deze straat wordt overspannen door de Porte St-Denis, eenChartier triomfboog ter ere van de overwinningen van Lodewijk XIV uit 1672. In die tijd voelde men zich veilig achter de fortificaties langs de grenzen en liet men de stadsmuren van Karel V slopen. Op de plaats van de stadspoorten werden triomfbogen gebouwd waarvan deze en de naburige Porte St-Martin de eerste waren.

We vervolgen onze weg rechtsaf de Boulevard St Denis op die overgaat in de Bd de Bonne Nouvelle. Het winkelaanbod op deze boulevards is niet bijzonder. We slaan uiteindelijk rechtsaf de Rue de Faubourg de Montmartre in. Aan de linkerzijde op nr 7 bevindt zich het restaurant Chartier. Deze traditionele 19e eeuwse soepkeuken is een begrip. Wie snel, goedkoop en redelijk wil eten in een historische omgeving en geen bezwaaVerdeaur heeft tegen een gedeelde tafel, kan hier terecht. Chartier is een begrip in Parijs. Bij de Rue de Provence zien we aan onze linkerhand de ingang van de Passage Verdeau (2). In deze passage uit 1847 vinden we nog steeds handelaren in antieke camera's en oude ansichtkaarten naast antiquariaten als Farfouille. De passage is in neo-klassieke stijl gebouwd.

We steken de Rue de la Grange Bateliere over en komen in de Passage de Jouffroy (3). Deze passage dateert uit 1846 en is geheel uit ijzer en glas opgetrokken. In deze passage kun je wandelstokken kopen (gebr. Segas) en theatrale antiquiteiten. Bovendien is er een winkel waar je elk denkbaar meubelstuk kunt kopen om een poppenhuis in te richten. Er is een romantisch uitziend hotel (Chopin) en voor de filmliefhebbersPoppenhuis is er Ciné-Doc een boekhandel gespecialiseerd in filmboeken. Bij de uitgang aan de Boulevard Montmartre zit het wassenbeeldenmuseum Grevin.

We steken de Boulevard Montmartre over en belanden in de Passage des Panoramas (4). Deze passage is een van de oudste van Parijs (1799). Hij is een stuk drukker en bestaat eigenlijk uit een aantal aaneengeschakelde passages (GaleriesVarieté, St Marc en Montmartre). Emile Zola schreef er over in zijn roman Nana. Het ontreekt hier aan mooie mozaïeken op de vloer en de restaurantjes zijn weinig aansprekend, behalve de L'arbre à Canelle, met prachtige houten lambrizering. Verder zijn er een flink aantal rommel winkeltjes die postzegels, stempels en nog veel meer verkopen.Galerie Colbert

We verlaten de passage bij  de Rue St Marc. Deze steken we schuin naar rechts over de Rue Vivienne in. Deze leidt ons langs het beursgebouw. We vervolgen de rue Vivienne door de rue de la Bourse en vervolgens de rue 4 Septembre en de rue Colbert over te steken. Aan onze linkerhand vinden we uiteindelijk ter hoogte van huisnr 6 de ingang naar de Galeries Vivienne en Colbert (5). De Galerie Colbert is eigendom van de tegenovergelegen Bibliotheque Nationale en verbindt de rue Vivienne met de rue des Petits-Champs. In de Galerie Colbert zijn gratis tentoonstellingen van delen van de collectie van de bibiliotheek. De galerie is zeer luxueus uitgevoerd en bevat ook een Brasserie in 1830-stijl, Le Grand Colbert, waar hoofdbibliothecarissen en rijke academici zich terugtrekken voor de lunch. In de naast gelegen Galerie Vivienne is een vestiging van Jean Paul Gaultier, altijd goed voor een bewonderende blik op peperdure haut-couture.

 

Parijs

terug
verder