Traversée 2 - deel 1

... van de Porte de la Villette via Belville en het parc Butte-Chaumont naar het Canal St Martin...

De route begint in het Parc de la Villette, makkelijk te bereiken met de metro (M-Parc de la Villette).

Dit Park is aangelegd op het terrein van het voormalige centrale abattoir van Parijs. Nu Géode in het Parc de la Villettevormt het een Centrum voor Muziek, Kunst en Wetenschap, met een overweldigend aanbod van activiteiten en bezienswaardigheden. Het voormalige abattoir zelf is veranderd in een wetenschapsmuseum (Cité des Sciences et de l'Industrie). Daarnaast ligt Géode (filmzaal). Verderop ligt het opblaasbare Zénith (popmuziek), Cité de la Musique en het Théatre Paris-Vilette.

Na het Parc doorgelopen te zijn steken we de drukke Avenue Jean Jaurès over, de rust van kleine straatjes en stadsvernieuwingsprojecten tegemoet.

We komen langs de begraafplaats van La Villette, ooit het woongebied voor werknemers in de nabijgelegen vleesverwerking. Vervolgens komen we in een andere buurt: Belville. Dit is het meest Villa Amalia in Belleville (19e)typische deel van het 19e arrondissement. De buurt is gebouwd als een stadje in de Provence, met veel laagbouw. De straatjes heten Vila de Fontenay, Vila de Cronstad etc. Bij mooi weer waan je echt in de Provence. Het terein kent nogal wat hoogte verschillen. Na een aantal trappen op en af te zijn gegaan komen we in het  eveneens heuvelachtige park Butte-Chaumont. Het park is in de jaren zestig van de 19e eeuw aangelegd onder leiding van de stadsvernieuwer Haussmann en diende een aantal mijnen en krottenwijken te camoufleren. Het resultaat is een afwisselend park met een waterval, grotten en een meertje.

Vanuit het park neemt de route een ommetje over een heuvel (te bereiken met een trap van 78 treden). Boven, op de rue Phillipe-Hecht hebben we een prachtig uitzicht over de stad.

Door de drukke rue Rebeval lopen we verder, steken de av. de la Villette en gaan door richting Rue Rebeval (19e)het Canal St Martin. We verlaten het 19e arr. en komen in het 10e arr. Dit kanaal dat van het Parc de la Villette naar de Place de la Bastille loopt (en daar in de Seine uitkomt) is voltooid in 1825 en was bedoelt als verkorte scheepvaartroute om de grote lus in de Seine af te snijden. Het kanaal overbrugt een hoogteverschil en loopt door een groot aantal sluizen (en loopt van de rue Faubourg du Temple zelfs ondergronds).

We volgen het kanaal een paar honderd meter. Als het kanaal ondergronds gaat steken we de Bd. Jules Ferry over en gaan we het 3e arr. in.

Canal St Martin (10e)Het is inmiddels ver in de middag geworden en onze voeten beginnen zeer te doen.Tijd om ermee op te houden en de metro te pakken. (M- St Sebastien/Froissart).

 

andere reizen
terug verder