Paris à Pied, lange afstandswandelen door Parijs

Voor lange-afstandswandelaars zijn de woorden Grand Randonnee een begrip. Het zijn uitgezette lange afstandswandelingen in de Franse natuurgebieden, maar ook ver daarbuiten. Minder bekend is dat er ook een stadsversie is van het lange-afstandswandelpad, nl. in Parijs. Deze wandelingen mogen niet Grand Randonnee du Pays (GRP) genoemd worden, want "Paris, c'est à part", Parijs is een geval apart. In Parijs bestaan drie lange wandelroutes, de  zogenaamde Traversees de Paris. Eén van West naar Oost (Traversee no.1, 19km) en één van Noord naar Zuid (Traversee no.2, 20km). Daarnaast zijn er nog een paar circuits in het Bois de Boulogne en in het Bois de Vincennes. Onlangs is er een Derde route (Traversee no. 3, 24km) aan toegevoegd, van west naar oost op de rechteroever, maar dan een halve cirkel makend over de heuvels en door de voormalige dorpen, die tot 1860 buiten de Parijse stadsmuren lagen. De routes voeren langs bekende, maar vooral ook langs minder bekende en schilderachtige stukjes Parijs.

In 1997 ontdekten wij deze wandelingen voor het eerst en op achtereenvolgende (korte) verblijven in Parijs, hebben we tot en met  2002 een stukje bij beetje de eerste twee wandelingen voltooid. In 2014 zijn we met de nieuwe derde wandeling begonnen.  Het is heel makkelijk om de route in gedeelten de maken, omdat zij regelmatig langs metro-stations komt waar de men de wandeling kan afbreken of weer oppakken. De routes zijn (in twee richtingen) aangegeven met geel/rode tekens op ooghoogte. Bovendien bestaat er een handig boekje "Paris à Pied" genaamd waar de routes gedetailleerd in zijn beschreven, compleet met duidelijke plattegronden en beschrijvingen van de omgeving waardoor men heen wandelt. De route voert voornamelijk langs karakteristieke straten en paden en probeert van elk arrondissement waar de route doorheen voert een aantal karakteristieken te tonen. Voor ons zijn de Traversees en middel om het onbekende Parijs beter te leren kennen en een indruk te krijgen van die typische arrondissementen, waar je anders niet zo gemakkelijk komt.

Op deze pagina's vind je een verslag van onze indrukken van de twee routes compleet met foto's die we onderweg hebben genomen. Route aanwijzingen zijn in blauw en beschrijvingen van bezienswaardigheden in geel.

Traversée 1

... van het Bois de Boulogne in het Westen naar het Bois de Vincennes in het Oosten. De route voert door pittoreske buurten, zoals het Quatier Latin, Jardin des Plantes, La Salpêtière, Biblioteque Nationale, Bercy naar het Bois de Vincennes...

Traversée 2

... van de Porte de la Villette naar het Parc Montsouris. Een karakteristieke route van Noord naar Zuid dwars door Parijs langs Buttes Chaumont, de Marais,  de eilanden, rue Mouffetard, La butte aux Cailles en La Cité Floreale.

Traversée 3 (nieuw)

...van Porte Maillot in het Westen via een halve maan naar de Porte Dorée in het Oosten, via de dorpen en gehuchten die tot eind 18e eeuw buiten Parijs lagen zoals Battignoles, Montmartre, La Chapelle, La Vilette, Belville, Charonne en St Mandé, maar ook door de parken Monceau en Butte Chaumont... en eindigt bij Porte Dorée

 

Andere Reisverslagen