Traversée 1 - deel 1

Van Bois de Boulogne via Eiffeltoren en Dôme des Invalides naar St Placide...

 

De route begint bij metrostation Porte Dauphine.(1) De ingang van het station is in prachtige Art NIngang metro Porte Dauphineouveau stijl. We gaan via Porte de la Muette het Bois de Boulogne in.

In de weekenden is het hier een drukte van belang. Veel joggende en wandelende Parijzenaars die zich hier komen ontspannen of inspannen in een van vier groene longen van de stad. Het bos maakt in de gallische tijd slechts een klein deel uit van het enorme woud van Rouvray. Later werd het Bois de St Cloud genoemd. Na de bouw van een pelgrimskerk ND-de-Boulogne-la-Petite (1343) is er alleen nog sprake van Bois de Boulogne. Het bos heeft nog te lijden gehad van oLac Inferieur in het Bois de Boulogneorlogen. Grote schade liep het op in de 100-jarige oorlog door branden en ook tijdens de revolutie werd veel verwoest, waarna bovendien rovers en ander geboefte het bos onder controle nam. De laatste schade liep het op door de invasie van geallieerde troepen in 1814 en 1815. Tussentijds is er wel veel herbebost en gereconstrueerd o.a. door Lodewijk XI in 1460, Frans I en Lodewijk XIV. In 1848 werd het staatsbezit en in 1852 door Napoléon III aan de stad Parijs overgedragen. De keizer was nogal onder de indruk van Engelse parken als Hyde Park en liet daarom de twee meren aanleggen.

We lopen langs het Lac Inferieur (4), waarin twee eilandjes liggen (te bereiken met een veer). We verlaten het bos bij Porte de la Muette en steken de Place de la Columbie over, lopen langs het sombere gebouw van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de Jardin de Ranelagh. (6)

Hier ging in 1873 de eerste ballonvaart van start, die 25 later eindigde op de Butte aux Cailles (13e; zie wandeling 2).

We lopen door en steken de rue de Vignes in. (7)

We bevinden ons nu in het voormalige dorp Passy, dat in 1860 door Parijs werd geannexeerd.

We lopen de rue de Vignes uit tot de rue Raynouard, die we links ingaan.

Hier wordt het aanzienlijke hoogteverschil duidelijk met de oevers van de Seine, waar we naar toe gaan.

We dalen af door de rue Berton. (8)

In de verte zien we de koepel van de Dôme des Invalides liggen. We lopen door de smalle, enigzins romantisch aandoende straat, die moet herinneren aan het dorpse karakter van vroeger. Op no. 24 woonde van 1841 tot 1847 Honoré de Balzac (nu museum). Het park achter de muur behoort aan de Turkse ambassade (getuige de politiebewaking).

We gaan door de Av. Marcel-Proust en komen in de rue Charles-Dickens. (9)

Op square Charles-Dickens staan een aantal 18e eeuwse huizen, die in vergelijking met de woontorens eromheen in het niet zinken. Op no. 5 is het Musee du Vin gevestigd.

We gaan de brug Bir-Hakeim over. (10)

De brug heeft twee lagen, de bovenste voor de metro, de onderste voor auto's en voetgangers. Brug Bir-HakeimHalverwege ligt de allée des Cygnes, midden in de Seine. Eens aangelegd als kade voor een tol in de Seine. Het biedt een aangename wandeling midden op de rivier. Aan het zuidelijke uiteinde staat een replica van het vrijheidsbeeld in New York. Het origineel is een geschenk van Frankrijk aan de honderdjarige Verenigde Staten in 1876. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren en het Palais de Chaillot.

We slaan linksaf de Quai Branly op. Een verhoogde laan met beplanting die ons richting Eiffeltoren voert. Bij de Eiffeltoren dalen we af, lopen onder de toren door het Champs de Mars op richting École Militaire. (11)

Het Champs de Mars kent zijn huidige inrichting als park sinds 1928. Het was oorspronkelijk een excercitieterrein, waarop makkelijk 10.000 man in slagorde kon worden opgesteld. De militaire school stamt uit de 1751 eeuw (Jacques-Ange Gabriel voor Louis XV) en had als beroemdste student Napoleon Bonaparte.

We lopen links voorlangs de Ecole Militaire, de Avenue de Tourville in en komen langs de achterkant van het Hôtel des Invalides en de Jardin de l'intendant. (14)

Het werd van 1671-76 gebouwd in opdracht van Louis XIV voor soldaten die in oorlogen invalide waren geworden. Onder de koepel bevinden zich twee kerken. Een voor de soldaten en een als mausoleum voor de koning, maar doet nu dienst als mausoleum voor Napoleon.

We slaan rechsaf de Av. de Breteuil in, en vervolgens links de rue d'Estrees. (15)

Op de hoek met de rue Monsieur staat een japanse pagode. Ooit gebouwd als kado van een van de directeuren van Bon-Marchee voor zijn vrouw, die hem kort daarop verliet. Het is nu een filmhuis.

We lopen de straat uit slaan links en weer rechts en komen in de rue Rousselet.

Doorrue Rousselet met de Tour Montparnasse deze straat hebben we een mooi zicht op de Tour Montparnasse.

Hoewel de toren niet op de route ligt kunnen we het niet laten er heen te lopen en naar boven te gaan. Dit was ooit, met 200m het hoogste gebouw van Europa. Het uitzicht is mooi, vooral over het zuidelijk deel van de stad.

We pikken de route weer op op de rue du Cherche-Midi, ooit een romeinse verbindingsweg. We zien hier veel oude gebouwen, waarin veel boekwinkels en antiquariaten zijn gevestigd. We gaan rechtsaf de rue du Régard in en raken aan het eind van ons wandellatijn. Het eerste deel van Traversee 1 eindigt bij het metrostation St Placide.

andere reizen
terug verder