Traversee 3 - deel 1

Van Porte Maillot naar Place de Clichy...

 

We starten de wandeling bij metrostation Porte Maillot aan de westzijde van de stad aan de péripherique snelweg (1)

Vanaf het plein boven de snelweg, waaraan ook het Palais des Congres is gevestigd hebben we zicht op de Arc de la Défense, die gigantische postmoderne triomfboog in de kantorenwijk La Défense, die in 1989 onder het bewind van François Mitterrand is neergezet en op één lijn staat met de Arc de la Triomphe en de Arc de Caroussel in de binnenstad.

Via een tunneltje komen we in een parkje dat we verlaten om via de rue Weber en de rue Picini op de Avenue Foch te komen. (3)

DezeAvenue Foche - Arc de Triomphe avenue is één van de grote boulevards die uitkomen op het Place Charles de Gaulle, voorheen van 1670 tot 1970 (en nog wel) het Place de l'Étoile genoemd, het plein van de ster, vanwege het stervormige knooppunt dat dit plein is. De rotonde verbindt maar liefts 12 brede boulevards met elkaar. Om het plein aan te leggen moest men de stadsmuur slopen, die Parijs van Neuilly scheidde. Middenop staat de triomfboog, die de overwinningen van keizer Napoléon viert. De namen van de veldslagen staan in plaquettes op de boog vermeld. Tot de bouw werd in 1806 besloten. De boog werd pas in 1836 voltooid, 12 jaar nadat de keizer in ballingschap was overleden

Via de Avenue Hoche en de rue Faubourg St Honoré (5) komen we in de rue Daru

De naam van de rue Faubourg herrinnert eraan dat deze straat een voortzettingAleandre Nevsky was de rue St Honoré buiten de stadsmuren. In de rue Darue staat een russische-orthodoxe kerk vernoemd naar Alexander Nevsky, de als heilige vereerde Russische middeleeuwse leider. In de straat zijn veel Russische restaurants en winkels.

Via de rue Courcelles en de Avenue Anthony Van Dyck komen we voor de toegangshekken van het Parc Monceau (6)

Het achtEntree Parc Monceau hectare grote park is wat rest van het buitenverblijf van de hertog van Chartres, die het in 1778 liet aanleggen. Sindsdien is het binnen de stadsmuren komen te liggen en werd het in 1861 opengesteld voor het publiek. Het is prachtig aangelegd en goed verzorgd in een soort landschapstijl met zeer oude bomen, waaronder een plataan van meer dan 180 jaar oud. In het oostelijk deel van het park is een waterpartij. Het park is zeer populair bij Parijzenaars die hier in de zomer hun lunchpauze doorbrengen. Het ligt midden in een zeer voorname wijk en menig lid van de economische en politieke Franse elite is hierParc Monceau door zijn (of haar) gouvernante in de kinderwagen rondgereden. Net buiten het park in de rue de Phalsbourg gaan we even lunchen in een brasserie La Table Monceau, die bomvol zit met kantoormedewerkers uit de omgeving.

Via de rue Berger steken we de Avenue de Villiers over en verderop rechtsaf de rue de Lévi in

Dit is een zeerRue Lévi levendige winkelstraat met groente en fruithandelaren. We stoppen even in een café-tabac voor een kopje koffie.

Via de rue des Dames (8) en de rue Légendre steken we de brug over de sporen van het Gare St Lazare over.

We komen in Battignole één van de voormalige dorpen in de heuvels rond Parijs, rue des Damesdie tijdens de stadsuitbreidingen van de late 19e eeuw door de stad zijn opgeslokt. Het Square Battignoles (9) is een klein parkje met veel schaduw en prachtige bomen. Het gras mag je er - in tegenstelling tot de meeste Parijse parken - niet betreden en dit verbod wordt strikt gehandhaafd door de gemeentelijke parkwachters. Ten zuiden van het Square ligt de Place du Docteur Felix l'Obligeois, waarop je je in een klein Frans provincieplaatsje waant. De parochiekerk St Marie de Battignoles dateert uit 1829, een jaar voordat het gehucht Monceau tot zelfstandige gemeente werd verheven.

Via de rue Truffaut komen we weer op de rue des Dames die licht omhoog loopt recht op een groep bomen, die het begin van een bos lijken aan te kondigen

In werkelijkheid staan de bomen op het kerkhof van Montmartre en staan ze een heel eind voorbij de drukke en brede Avenue de Clichy 

Wij slaan rechtsaf de Avenue in en komen op het Place de Clichy (10), waar we wandeling voor vandaag afbreken.

 

andere reizen
terug verder