Via del Plata - Castilla y Leůn - Madrid

Deel 5

Zamora - Tordesillas v.v.: 134 km

Woensdag 4 juni 2003

Vandaag rijden we naar Tordesillas. Deze stad heeft om twee redenen een belangrijke plaats verworven in de Spaanse geschiedenis. In 1494 werd hier het verdrag van Tordesillas gesloten tussen Portugal en Spanje, waarin beide landen met bemiddeling van de paus de nog te ontdekken landen in de wereld onderling verdeelden. Er is een speciaal museum aan gewijd. Hier zijn onder andere de wereldkaarten te zien, die als grondslag voor het verdag dienst deden. Leuk is te zien dat Columbus veronderstelde dat Cuba aan de oostkust van China lag. 
De andere claim to fame van de stad is het feit dat Juana I van CastiliŽ ook wel "La Loca" (in het Nederlands Johanna de Waanzinnige) genaamd hier 46 jaar opgesloten heeft gezeten. Ze kon de dood van haar man Philips de Schone niet verwerken en begon met het lijk in de kist een trektocht langs kloosters in Spanje. Zo nu en dan nam ze een kijkje in de kist om te zien hoe het met het lijk gesteld was. Aangekomen in het Santa Clara klooster van Tordesillas werd ze eerst door haar Plafond Kloosterkerk Santa Clara vader Fernando de Aragon en later door haar zoon keizer Karel V waanzinnig verklaard, zodat zij de troon van CastiliŽ zelf konden innemen. Het klooster van Santa Clara is een schoonheid. Moorse patio's, en een prachtige met bladgoud bekleed dak in de hoofdkerk. Het wordt ook wel - met enige overdrijving - het Alhambra van CastiliŽ genoemd. Op de terugweg naar Zamora stoppen we nog in Toro, maar dat is nogal teleurstellend.
Terug in Zamora worden we weer gestoord in onze middagrust door gebouwvak in de keuken. We krijgen een nieuwe kamer verder weg van het lawaai en met uitzicht op het zwembad en de wijde omgeving. 
's avonds eten we heel chique bij El Rincon de San Antonio. Heerlijk eten en een perfectionistische eigenaar.
Het was vandaag flink warm en zonnig. De thermometer loopt op tot 29 graden.

Zamora - Madrid: 247 km

Donderdag 5 juni 2003

We rijden naaFresco van Goya in Ermite de San Antonior Madrid. De rit over de snelwegen verloopt voorspoedig en rond half twaalf komen we aan bij ons pension. Het is even zoeken in de smalle straatjes van de Chueca, maar het lukt zonder problemen. Parkeren is onmogelijk, dus snel door naar Avis om de auto in te leveren. In Madrid is het behoorlijk warm: 32į C. Na een eenvoudige lunch  gaan we de siŽsta in. 
Uitgerust gaan we wat shoppen bij het grote warenhuis El Corte Inglťs en drinken we wat op het Plaza de Chueca, het epicentrum van de homoscene van Madrid. 
We nemen de metro en een taxi naar de
Ermite de San Antonio de Florida. Een onopvallend kerkje, maar met binnen een verassing in de vorm van prachtige frescoes van Goya. De schilder is hier ook begraven.
's Avonds drinken we wat in trendy cafť's Mama Ines en Baires, waarna we vermoeid naar huis gaan.

Vrijdag 6 juni 2003

Na een ontbijtje in de buurt gaan we met de metro naar het koninklijk paleis. Dit is niet het woonadres van de Koninklijke familie. Die woont in een bescheidener optrekje buiten de stad. Dit paleis wordt alleen gebruikt voor officiŽle oKoninklijk Paleisntvangsten. We leiden ons zelf rond door de statievertrekken van dit paleis dat de Bourbons aan het eind van de 18e eeuw lieten bouwen. Met name de troonzaal is is indrukwekkend, met prachtige plafondschilderingen. Ook de andere vertrekken die te bezichtigen zijn, zijn heel mooi. In het paleis bevindt zich ook de koninklijke apotheek, een bijzondere 18e eeuws pillendraaiersparadijs vol met potjes en instrumenten. Ook de moeite waard is het Real Armario, waar tientallen harnassen, waaronder die van Karel V. De harnassen zijn helemaal compleet met reserve-onderdelen en accesoires.  We drinken daarna wat in een cafe in de buurt.
Ons volgend doel is het museum Thyssen-Bornemisza. Deze enorme kunstverzameling van de barons Thyssen werd in 1993 door de Spaanse staat aangekocht voor de voordeelprijs van 350 miljoen dollar. Dat Spanje de buit in de wacht sleepte was mede te danken aan Tita, de weduwe van de baron, een voormalig miss Spanje. Een kitscherig portret van haar met haar schoothond hangt in de ontvaMuseo Thyssen, Roy Liechtensteinngsthal. Aan Museo Thyssen, Frans Hals haar is ook de zalmkleurige decoratie van het museum te danken. De collectie omvat 700 schilderijen waarvan de helft te zien is. De collectie is veelzijdig en loopt van de Italiaanse primitieven via Hollandse en Vlaamse meesters, naar Amerikaanse realisten, Impressionisten, Surrealisten, Cubisten, Modernisten tot Pop Art. Alle grote schilders zijn met belangrijke stukken vertegenwoordigd. Na een paar uur zitten we helemaal "vol" en taaien af. 
We lunchen in el Armario in de Chueca wijk en gaan de siŽsta in. Na de siŽsta drinken we wat op het Chuecaplein en dineren in het prettige en trendy "Rincon de Pelayo". We zijn nog moe van de bezichtigingen en gaan vroeg naar bed.
Het was een warme dag: 30-35 graden.

Zaterdag 7 juni 2003

Na het ontbijt beginnen we aan een stadswandeling door Madrid. We beginnen bij het Plaza de Cibeles en wandelen via de Arco de Alcala naar het Retiro park. Het is al vroeg warm en er zijn maar weinig mensen die een roeiboot huren om op de vPlaza de EspaŮaijver te varen. We lopen rond het park en verlaten het in de richting van het Prado. Dat hebben we al eens bezocht en we lopen door langs het parlement naar de Puerta del Sol, het geografische middelpunt van Madrid. We shoppen wat in El Corte Ingles en lopen door naar het Plaza Mayor. Hier in de buurt eten we bij de Mac. Het plaza zelf wordt helaas ontsiert door een gigantische keet voor een postzegeltentoonstelling. Heel jammer. We wandelen verder langs het koninklijk paleis, dat we gister al bezocht hebben en komen op de Plaza EspaŮa. Het groene plein wordt omzoomd door hoge gebouwen en in het midden staat een monument voor Cervantes, de schrijver van Don Quijote. De schrijver zit verheven boven zijn helden Quijote en Sancho Panza. De laatste halte op onze toer is de Templo de Debod, iets verderop. Een Egyptische tempel, die aan Spanje is geschonken als dank voor de technische hulp bij de bouw van de Aswan-dam. De aanleg ervan zette de oorspronkelijke plaats van de tempel onderwater. De tempel is steen voor steen hier weer opgebouwd en wordGran VŪat gebruikt voor concerten. We nemen de metro vanaf Plaza Espana terug naar de Chueca voor de siŽsta.
Na siŽsta blijkt het feest in de wijk te zijn en is ons pleintje met terrassen in beslag genomen door een onduidelijk festival. We wijken uit naar een ander pleintje, maar dat is toch duidelijk minder. Tapas blijken in de trendy zaakjes van de Chueca niet te vinden en dus wijken we uit naar ons ontbijtcafť in de calle Hortaleza. 's Avonds eten we in restaurant Girasoles in de c/Hortaleza. Trendy restaurant met knappe obers. We zijn aan de vroege kant voor Madrileense begrippen en de zaak is nogal leeg. Tegen de tijd dat wij ons heerlijke eten op hebben beginnen de andere gasten binnen te druppelen. Later op de avond gaan we de wijk en de scene verder verkennen. We bezoeken achtereenvolgens de Baires, LL bar en Bonamara. Dan houden we het voor gezien.
Het was vandaag flink heet, zeker 30-35 graden.

Zondag 8 juni 2003

Op zondagochtend is de Chueca rond 9.30 uur volledig uitgestorven. Alleen de vuilophalers en een paar nachtbrakers bevolken de straten. Met moeite vinden we een cafť dat open is en waar we wat croissants kunnen nuttigen. Dan gaan we naar de Rastro (metro La Latina), waar zondag de grote vlooienmarkt van Madrid wordt gehouden. Het is er gigantisch druk. De grote straat waar de markt wordt gehouden is grotendeels ingenomen door gewone marktkooplui en toeristenkramen. De echte rommel wordt in de zijstraten aan de man gebracht. Dat is natuurlijk het leukste. We drinken wat in een cafť bij de markt en nemen de metro weer terug naar de Chueca. We eten wat broodjes (bocadillos) in een cafť, waarna we onze bagage ophalen en met de metro naar het vliegveld reizen. Onze Iberia-vlucht vertrekt om 16.30 naar Amsterdam, waar we met een beetje vertraging rond 18.45 aankomen. Het is gigantisch druk op Schiphol en het wachten op de koffers neemt meer dan een half uur in beslag. Vervolgens gaan we per trein en taxi naar huis. Om half negen zijn we thuis en is de vakantie ten einde.

 

Andere Reisverhalen

terug verder